ایلنا از فارس گزارش میدهد؛
تلخی رنج بیماری با «گرانی دارو» / سلامت بازنشستگان و کارگران به خطر افتاده است
![تلخی رنج بیماری با «گرانی دارو» / سلامت بازنشستگان و کارگران به خطر افتاده است](https://cdn.ilna.ir/thumbnail/X00v1DZHxYRM/YdHYY4gWkVxziNocTLLHoQVar3TrxmvO0e6SENMutiBXz7JNO2nT2KLgCR9h7O_-yMtFV2AKWHv4l_4LeI27Qq4xQIoDjB_gIQDHEiqNepRBeBVXNnV0pibEIePO8Lbs7otfNPZWXfo,/13981211000700637186683869427051_36402_PhotoN.jpg)
هزینه دارو و درمان بیشتر از بیماری بازنشستگان را دچار فشار روحی میکند
دارو در چند ماه اخیر به شکل عجیبی گران و کمیاب شده است و مسئولان این گرانی را به دلیل نوسانات نرخ ارز، افزایش هزینههای تولید داخلی، کاهش یارانههای دولتی برای دارو و همچنین مشکلات زنجیره تأمین به دلیل تحریمهای بینالمللی عنوان میکنند.
به گزارش ایلنا، بر اساس گزارشها، داروهای مرتبط با بیماریهای مزمن نظیر دیابت، فشار خون، سرطان، بیماریهای قلبی و بیماریهای خودایمنی، بیشترین افزایش قیمت را تجربه کرده است.
از طرفی علی راستگو دبیر اجرایی خانه کارگر فارس پیش از این اعلام کرده بود « داروخانهها بیمه پایه تامین اجتماعی را قبول ندارند، و در حال حاضر اعتبار نداشتن دفترچه درمانی کارگران و از تحت پوشش خارج شدن داروها از بیمه سازمان تامین اجتماعی باعث شده کارگران و بازنشستگان با مشکلات متعددی مواجه شدهاند.»
اینکه چرا بیمه پایه تامین اجتماعی، هزینههای یک نسخه ساده درمان را تقبل نمیکند خود جای سوال دارد؛ تامین اجتماعی در درمان کارگران حضوری بسیار کمرنگ دارد و بیمه پایه به شدت کمارزش شده و کار خاصی برای بیمهشدگان نمیکند.
بازنشستگان و مستمریبگیرانی که گرفتار بیماریهای سختتر و نسخههای پزشکی پیچیدهتر هستند، البته تجربههای به مراتب دردآورتری دارند.
برای آنها، بیمه پایه به اضافه بیمه تکمیلی، حداقلها را هم تامین نمیکند چون بیمه تکمیلی خدمات محدود و سقف کوتاهی دارد و برای داروها ریالی نمیپردازد.
رئیس اتحادیه زنان کارگر فارس در این باره می گوید: نگرانی و دغدغه های هزینه دارو و درمان بیشتر از اصل بیماری بازنشستگان را دچار فشار روحی و اضطراب می کند.
زهرا درویشی در گفت و گو با ایلنا می افزاید: دریافت مستمری ناچیز و تعداد کم بیمارستان ملکی و ازدحام بیماران در نوبت دهی بیمارستان دولتی سبب شده تا گروهی به دلیل اینکه به موقع درمان نمی شوند بیماری آنها شدت یافته و منجر به مرگ شان شود.
وی با بیان اینکه کارگران، بازنشستگان به عنوان گنجینههای ارزشمند طی ٣٠ سال تمام حق بیمه خود را پرداخت کردهاند، یادآور می شود: این قشر بر این باور است که دولت باید هم حق آن ها را بدهد؛ بویژه اینکه آنها در سن بازنشستگی و کهولت سن قادر به پرداخت هزینه ویزیت، دارو و درمان نیستند.
سلامت بازنشستگان و کارگران به خطر افتاده است
درویشی تصریح میکند: حذف تعدادی از داروها از پوشش بیمهای دغدغه مادیات درمان را بیشتر کرده است؛ پزشک محوری و نرخ های سلیقهای و دلال بازی در حوزه پذیرش بیمار و نابسامانی و تورم افسار گسیخته هم مزید بر علت شده است تا سلامت بازنشستگان و کارگران روز به روز به خطر بیفتد.
این فعال کارگری بر این باور است که سازمان تامین اجتماعی ملزم به اجرای قانون الزام ( درمان مستقیم ) است و باید از صفر تا صد هزینه های درمان را پرداخت کند و ادامه می دهد: با توجه به اینکه بازنشستگان مجبورند مبلغ بیمه تکمیلی را پرداخت کنند متاسفانه باز هم خدمات درمان رایگان به آنها ارایه نمی شود؛ از طرفی شرکت های بیمه تکمیلی بعد از چند ماه بررسی پرونده بیماری و اعلام نظر بیمه پایه بخشی هزینه های درمان را متقبل می شوند که توقع است این فرآیند تسریع شود.
چرخه شوم فقر بر بیماری های جسمی
بازرس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی شیراز با اشاره به اینکه بازنشستگان و کارگران علاوه بر بیماری های جسمی چرخه شوم فقر، تنگدستی، محرومیت ها، بیماری های روحی و روانی با مشکلات دیگری هم مواجه هستند، تاکید میکند: سوءتغذیه، نداشتن تفریح و مسافرت و کمبودها، معضلات اقتصادی و اجتماعی را در بر دارد که بیماری ها را شدت میدهد، حتی بازنشستگان بعد از ۳۰ سال خدمت خود مجبور به ادامه کار در شرایط سخت تر هستند ولیکن قادر نیستند کمبودهای هزینه زندگی و درمان خود را پرداخت کنند.
وی با بیان اینکه اگر در مطالبات بازنشستگان و کارگران در موضوعات دستمزد و تاکید بر اجرای قانون و افزایش نرخ حقوق طبق نرخ تورم چانه زنی و پافشاری میشود به دلیل جوابگو نبودن دستمزد فعلی کارگران برای ادامه زندگی است، می گوید: متاسفانه در شرایط فعلی پایین بودن دستمزد در موضوع ویزیت و دارو با چالش مواجه هستند.
رئیس اتحادیه زنان کارگر فارس با اشاره به اینکه بسیاری از کارگران و بازنشستگان به دلیل اینکه توان تامین هزینههای دارو و دکتر را برای شروع بیماری شان را ندارند در حال دستوپنجه نرم کردن با مرگ هستند، میافزاید: در حال حاضر نیاز است تا دولت بدهیهای سازمان تامین اجتماعی را بهموقع پرداخت کند و این بدهیها به دهه ٦٠ بازگردد.
توجه ویژه به میزان دستمزد و درمان کارگران
بازرس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی شیراز می افزاید: در این شرایط دولت باید به موضوعات دستمزد و درمان کارگران توجه ویژهای داشته باشد.
سازمان تامین اجتماعی به تعهداتش عمل نکرد
درویشی میگوید: دولت از ١٣٢ هزار میلیارد بدهی به سازمان تامین اجتماعی تنها مبلغی بالغبر ٣٢ هزار میلیارد تومان پرداخت کرده است، عدم همخوانی نسبت مصارف به منابع سازمان تامین اجتماعی باعث شده تا این سازمان نتواند به تعهداتش عمل کند.
وی با اشاره به اینکه وجود بیماری شرایط غیر طبیعی را برای بیماران ایجاد میکند، ادامه می دهد: خستگی، کسالت و اندوه بیماری ها کارگران و بازنشستگان را تحت تاثیر قرار می دهد اما بیشتر از آن پرداخت هزینه های دارو و درمان است که ذهن شان را آزار می دهد.
انتقاد از پرداخت هزینه های مازاد آزمایش از میزان بیمه تکمیلی
رئیس اتحادیه زنان کارگر فارس معتقد است فقر و نابرابری های اقتصادی معضلات بزرگی برای افراد و جامعه ایجاد می کند و تصریح می کند: مشکلات ناشی از فقر روز به روز در حال درگیر کردن جامعه است و در نهایت منجر به آسیب های اجتماعی و فراگیر شدن بیماری ها می شود.
بازرس کانون بازنشستگان تامین اجتماعی شیراز با انتقاد از پرداخت هزینه های مازاد آزمایش از میزان بیمه تکمیلی برای بازنشستگان و کارگران، می گوید: هزینه های رادیولوژی، سی تی اسکن، نوار قلب و ... اگر از میزان تعرفه بیمه تکمیلی بیشتر شود پرداخت آن به عهده بازنشستگان است که شرایط دشواری را برای کارگران و بازنشستگان با درآمدهای پایین رقم زده است.
درویشی با اشاره به اینکه کارگران در زمان جوانی بیمه پرداخت می کنند اما زمانی که بازنشسته شدند به صورت ناخودآگاه با بیماری مواجه می شوند، خاطرنشان می کند: افراد بعد از مراجعه به بیمارستان جهت درمان بیمارهای مختلف با هزینه های بالایی مواجه می شوند و اگر نتوانند از پس هزینه ها و گرفتن پرستار بربیایند با شرایط بسیار سخت و دشواری روبرو خواهند شد.
رئیس اتحادیه زنان کارگر فارس بیان می کند: گاها بعضی از افراد و بیماران به دلیل نوبت های طولانی مدت، بیماری شان شدت پیدا می کند و منجر به فوت آنها می شود؛ بنابراین شرایط درمان و تست های سلامتی باید به گونه ای باشد که از بروز هر اتفاق و فوتی پیشگیری شود.
رعایت نشدن سبد معیشت در حقوق کارگران
رئیس شورای اسلامی کار استان فارس نیز با بیان اینکه تمام موضوعات و چالش های جامع کارگری مانند درمان و .... به موضوع حقوق و دستمزد بازمی گردد، می گوید: پایین بودن نرخ حقوق و دستمزد کارگران باعث شده تا ماده ٤١ قانون کار رعایت نشود و در سبد معیشت کارگران که به موضوع رفاهیات و درمان کارگران اطلاق می شود به حاشیه برود.
بهرام ذنوبی در گفت و گو با ایلنا با اشاره به اینکه رعایت نشدن سبد معیشت در حقوق کارگران میزان حقوق کارگران را پایین تر از نرخ تورم قرار داده است و عنوان می کند: در صورتی که میزان تورم و حقوق کارگران یکسان باشد کارگران می توانند به راحتی به درمان خود برسند.
این فعال کارگری با انتقاد از کمبود بیمارستان تامین اجتماعی در استان فارس و شیراز می گوید: در حال حاضر تنها یک بیمارستان تامین اجتماعی در شیراز وجود دارد که هجمه بیماران از استان فارس و دیگر استان ها، مسئولان و دست اندر کاران این مجموعه در خدمات رسانی را دچار مشکل کرده است.
ذنوبی با اشاره به اینکه بیشتر بیماران در بیمارستان تامین اجتماعی شیراز متعلق به دیگر استان ها و استان های جنوبی هستند، ادامه می دهد: حل شدن موضوع درمان در جامعه کارگری نیازمند کنترل نرخ تورم است و پایین بودن میزان دستمزد کارگران از تورم باعث شده تا کارگران در موضوع درمان با مشکل مواجه شوند.
وی تصریح می کند: بارها دیده شده که کارگران به دلیل نداشتن قدرت مالی و حفظ رفاهیات خانواده اقدام به درمان بیماری های خود نمی کنند و درمان خود را در اولویت چندم قرار می دهند.
به گفته ذنوبی با وجود قطب پزشکی بودن شیراز اما این شهر همچنان از مشکلات درمان و بیمارستان برای جامعه کارگری رنج می برد.
انتقاد از کمبود بیمارستان تامین اجتماعی برای کارگران
رئیس شورای اسلامی کار استان فارس با انتقاد از اینکه کمبود بیمارستان تامین اجتماعی برای کارگران شرایط نوبت دهی را طولانی کرده است، یادآور می شود: با مراجعه به بیمارستان شهید بهشتی شیراز به راحتی متوجه خواهید شد که کارگران برای بستری و عمل باید مدت ها انتظار بکشند.
این فعال کارگری با بیان اینکه نوبت دهی بیمارستان شهید بهشتی شیراز به کارگران و جامعه کارگری حدود 5 ماه طول می کشد، می افزاید: در مرحله نخست نیاز است تا دولتمردان تمام فعالیت خود را در استان بر روی درمان جامعه کارگری و تکمیل بیمارستان تامین اجتماعی معطوف کنند.
وی با اشاره به اینکه میزان دریافتی و حقوق کارگران نباید کمتر از ٢۵ میلیون تومان در شهری مانند شیراز باشد، تصریح میکند: رهن و جاره بها یک خانه در پائینترین نقطه شیراز به ٣٠٠ میلیون تومان با ماهیانه ٤ الی ۵ میلیون تومان رسیده است؛ درحالیکه حقوق کارگران حداکثر ١٤ الی ١۵ میلیون تومان است و با این رقم در شهری مانند شیراز زندگی دشوار است.
رئیس شورای اسلامی کار استان فارس میگوید: با حقوق کارگری در شرایط فعلی نمیتوان زندگی کرد؛ اگرچه کارفرماها از میزان افزایش حقوق و دستمزد ناراحت می شوند اما بر این باور هستیم که دولت باید از کارفرماها در جهت افزایش حقوق کارگران حمایت کند و سوبسیدهای ویژه ای برای این قشر در نظر بگیرد.
حقوق کارگران در برابر گرانی چندباره محصولات در سال منطقی نیست
ذنوبی ادامه می دهد: قیمت محصولات و کالاها در سال چندین بار افزایش می یابد، اما در نقطه مقابل میزان حقوق کارگر در سال تنها یک بار افزایش پیدا می کند.
این فعال کارگری با اشاره به اینکه افزایش حقوق کارگران سالی یک بار در برابر گرانی چندباره محصولات و کالاها در سال به هیچ وجه منطقی نیست، بیان می کند: شورای عالی کار باید در سال چندین بار برای حقوق و دستمزد کارگران تصمیم گیری کند؛ با توجه به اینکه افزایش قیمت محصولات از خرداد و تیر ماه آغاز می شود اما جلسه افزایش حقوق تنها قبل از سال برگزار و مشخص می شود.
وی معتقد است درست شدن حقوق کارگران آرامش در کشور را ایجاد می کند و مشکلات کشور بیشتر از اقتصاد منشا می گیرد.
قطعی برق، تعطیلی واحدها و بیکاری کارگران
رئیس شورای اسلامی کار استان فارس با بیان اینکه در شرایط فعلی قطعی برق در شهرک های صنعتی بیشتر اتفاق می افتد، عنوان می کند: بارها جلساتی در این باره برگزار شده است که قطعی برق نباید منجر به تعطیلی واحدها و بیکاری کارگران و مرخصی اجباری شود.
ذنوبی می گوید: مشکلات قطعی برق و خسارت به دستگاه های صنعتی کارخانه ها در نهایت به تعدیل نیروها از سوی کارفرما ختم می شود.