علیرضا محجوب برنامههای هفته کارگر را تشریح کرد:
بجای حق مسکن به حل مشکل مسکن کارگری عقیده داریم/ فاصلهی زیادی تا رسیدن به مزد عادلانه داریم/ بدون تغییر قوانین، افزایش سن بازنشستگی غیرممکن است

دبیرکل خانه کارگر از توجه ویژه به کارگران ساختمانی و آموزش و ایمنی آنها و تمرکز بر بحث کارگران قراردادی و پیمانی در هفته کارگر امسال خبر داد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، علیرضا محجوب (دبیرکل خانه کارگر) در آستانهی روز جهانی کارگر در نشستی که صبح امروز (۳ اردیبهشت) در خانه کارگر برگزار شد، با بیان این مطلب که معرفی روز کارگر نیاز به یک مقدمه کوتاه دارد، گفت: از ابتدای ماجرای حادثه اول ماه می۱۸۸۶ حدود ۱۴۰ سال گذشته و هنوز به جز در چند کشور از جمله آمریکا، این روز گرامی داشته میشود.
وی افزود: در فرانسه اولین قانون کار نوشته شد اما بعدا با این قیام است که سازمان جهانی کار در سال ۱۹۱۹ میلادی شعار ۸ ساعت کار در روز به احترام معدنچیان شیکاگو در سال ۱۸۸۶ را در دستور کار قرار میدهد. آمریکا البته تلاش برای مصادرهی همه روزها دارد اما در این مورد هنوز نتوانسته کاری از پیش ببرد.
دبیرکل خانه کارگر با اشاره به برنامههای این هفته، افزود: ما برنامههای هفته کارگر را تنظیم کردیم و برای این برگزاری، تشکلهای مختلف فعال در حوزه کارگری شامل تشکلهای زنان، کانونهای بازنشستگی و حتی تشکلهایی که در چهارچوب قانون کار نیستند را دعوت کردیم و تلاش کردیم تا هرکس در هر استان و منطقهای ستادی برای گرامیداشت روز کارگر و هفته کارگر را برگزار کند، آن را محترم شمرده و حمایت کنیم.
وی در ادامه با تشریح جزییات این برنامهها گفت: برنامههای هفته کارگر از روز پنجم اردیبهشت تا عصر پنج شنبه یازدهم اردیبهشت با تمامی موضوعات تامین اجتماعی، ایمنی، ورزشی و اقتصادی و کارگری برگزار خواهد شد. ما انتظار داریم در این مراسمها از بازنشستگان کارگری نیز تکریم شود. ضمن اینکه در هفته کارگر در مراسم نماز جمعه نیز حضور پیدا خواهیم کرد.
محجوب افزود: همهساله در روز کارگر بحث توزیع گل در واحدهای تولیدی را داشتیم و قبلا دانش آموزان این کار را میکردند اما اکنون عرف است که مسئولان این اقدام را انجام میدهند.
او با اشاره به بحث کارگران ساختمانی گفت: بحث توجه به کارگران ساختمانی و زحمتکشان آن و آموزش و ایمنی آنها در هفته کارگر امسال و برنامههای خانه کارگر مورد تاکید است. امید است که این بخش بزرگ جامعه کارگری که بزرگترین تشکلها را دارد، بتواند نقش پویایی داشته باشد و مسئولان به آنها توجه کنند. همچنین بحث حقوق جمعیت نیم میلیونی کارگران بخش حمل و نقل نیز باید در دستور کار گرامیداشت قرار گیرد. هرچند بیشترین حوادث کار در کشور ما ابتدا مرتبط با حوزه ساختمانی و سپس در حوزه حوادث حمل و نقلی و رانندگی است.
محجوب با اشاره به بحث سه جانبهگرایی، آن را ازجمله موضوعات مورد توجه کارگران برشمرد و گفت: ما با شرکای اجتماعی نیز نشستهایی در هفته کارگر داریم. همچنین سازمان جهانی کار شش بار در سال گذشته بر موضوع هوش مصنوعی و کاربرد آن در صیانت از ایمنی کار اشاره کرده است که ما نیز در ایران باتوجه به حوادث مرگباری مثل معدنجوی طبس باید از آن استفاده کنیم. ما به همه مسئولین و کارفرمایان هم تذکر دادیم که تنها راه مقابله با این حوادث، رصد و مونیتورینگ دائمی سطح گاز در معادن است. امیدواریم امسال که سازمان جهانی کار که مساله هوش مصنوعی و ایمنی را به هم گره زده است، مدیران معدنی ما نیز از امکانات این فناوری برای مونیتورینگ صحیح استفاده کنند. امیدواریم شعار همه مسئولان ما کارگاه بدون حادثه باشد.
بحث کارگران قراردادی نیز از موضوعات هفته کارگر است که علیرضا محجوب درباره برنامههای این هفته با محوریت همین موضوع گفت: در این هفته بحث کارگران قراردادی و پیمانی را داریم که از مشکل فقدان امنیت شغلی آسیب دیدند.
وی افزود: در روز دوشنبه هفته آینده نیز جشنواره نشان خدمت قانون کار را داریم که طی آن از کارگران و مسئولان و مدیرانی که در بخش عمومی و خصوصی باعث پاسداشت قانون کار شدند، تقدیر به عمل میآوریم. برخی که در جهت تحقق بهتر قانون کار اقدام کردند، در این جشنواره مورد تشویق قرار میگیرند.
روز سه شنبه هفته آینده نیز به تجلیل از زنان کارگر برتر پرداخته شود. در روز چهارشنبه نیز اختتامیه هشتمین جشنواره قرآنی جامعه کارگری و جشنواره امتنان برگزار میشود که با همراهی دارالقرآن خانه کارگر اجرا خواهد شد. پس از آن نیز دیدار کارگران با رئیس جمهور و رهبر انقلاب را خواهیم داشت.
وی در ادامه گفت: ما در برنامههای این هفته، بحث تجمع یازدهم اردیبهشت به مناسبت روز کارگر را هم داریم اما از پیش آن را اعلام نمیکنیم و در آستانهی همان روز، محل و زمان اجتماع بزرگ کارگران را اعلام خواهیم کرد. ما در مراسمها روز کارگر تلاش خواهیم کرد که آقای رییسجمهور پزشکیان نیز حضور یابند و از ایشان هم دعوت به عمل آمده است.
دبیرکل خانه کارگر با بیان این مطلب که امیدواریم همه ستادها بتوانند این هفته و مراسمها مرتبط با آن را باشکوه و قدرت هرچه بیشتر برگزار کرده و حق جامعه کارگری را ادا کنند، به بحث مسکن کارگران اشاره و تاکید کرد: ما بجای حق مسکن به حل مشکل مسکن کارگری عقیده داریم و مبلغ حق مسکن کارگری روی موارد و ردیفهای مزدی را بسیار ناچیز میدانیم که ربطی به مسکن ندارد. بنا باید بر این باشد که طبق ماده ۱۴۹ قانون کار با حمایت کارفرمایان، شهرداریها و وزارت کار و وزارت راه و شهرسازی زمین به کارگران اختصاص داده شود و به فرآیند ساخت و ساز کمک شود. تصمیم وزیر کار نیز در همین راستاست و ایشان از پیشنهادات استقبال کردند و وزیر محترم راه و شهرسازی نیز در جلسهای که داشتیم از این موضوع که قانون کار در زمینه مسکن کارگری اجرا شود، استقبال کرده و به معاون خود در این حوزه ماموریتی ویژه دادند. نمایندگان کارفرمایی نیز این موضوع را بهعنوان تنها راه حل قبول کردهاند. که این قدم خوبی است اما تشکلهای کارگری و تعاونی مسکن کارگری اسکان هم در ساخت و در توزیع مسکن باید نظارت کنند تا این فرآیند موفقیتآمیز انجام شود.
بحث مزد و افزایش سن بازنشستگی از دیگر موضوعات مورد تاکید دبیرکل خانه کارگر بود که درباره آنها گفت: ما تا رسیدن به مزد عادلانه فاصله زیادی داریم و با وجود افزایش ۴۵ درصدی حداقل دستمزد در سال گذشته، این شکاف بین مزد و معیشت و تورم هنوز پر نشده و هنوز فاصله بسیار زیاد است.
وی افزود: ما مخالفتهای خود با افزایش سن بازنشستگی را اعلام کردیم. قانون برنامه هفتم توسعه نیز بدون تغییر قوانین دائمی این حوزه، قابل اجرا نیست و اگر ممکن شود، دوام آن به اندازه طول عمر همان برنامه پنجساله است. لذا هشدار میدهیم که بدون تغییر قوانین دائم، نمیتوان به درستی قانون افزایش سن و سابقه را اجرا کرد و بعد از پنج سال دوباره به قانون دائمی برمیگردند. ما حتما حقوق افرادی که در این حوزه پایمال شده است را پیگیری خواهیم کرد.
محجوب گفت: ما چند دهه پیش هشدار دادیم که آرایش خاص جمعیتی در کشور و روند فعلی باعث پیری جمعیت و کمبود نیروی کار در جامعه و فشار بر صندوقهای بازنشستگی میشود و در زمینه این هشدار ما پیش قدم بودیم. در این سالها و سالهای آینده نرخ رشد موالید بازهم کمتر شده و این بحرانی مهم در آینده ایران ایجاد خواهد کرد.
دبیرکل خانه کارگر افزود: تشکلهای کارفرمایی باید بدانند که وقتی خانوارهای ضعیف کارگری از نظر معیشتی در وضعیت نامناسبی قرار داشته باشند، زاد و ولد کاهش مییابد و این موضوع میتواند کشور را به سمت نرخ رشد جمعیت منفی سوق دهد. برای مقابله با این چالش، نیازمند تشویقهای مؤثری برای جامعه کارگری در این زمینه هستیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگاران در رابطه با تاثیر هوش مصنوعی بر حوزه کار نیز گفت: هوش مصنوعی و استفاده از آن در حوزه ایمنی، کار و تولید دیگر امری عجیب و غریب نیست. بیانیههای سازمان جهانی کار نشان میدهد که این سازمان نگران عدم توسعه هوش مصنوعی است و کارشناسان آن، برخلاف گذشته، این فناوری را بهعنوان تهدید شغلی نمیدانند. هوش مصنوعی تنها به آموزش محدود نمیشود، بلکه محور اصلی آن برنامهنویسی است و نسل آینده باید به این مهارتها مجهز شود. آموزش و پرورش و وزارت علوم باید در این زمینه فعال شوند و ما در خانهکارگر نیز به سهم خود، آموزشهای کوتاهمدت در این حوزه را آغاز خواهیم کرد. ما معتقدیم که هوش مصنوعی میتواند در کاهش حوادث کار مؤثر باشد.
محجوب همچنین در رابطه با حوادث کار گفت: در حوزه حوادث کار، متأسفانه شاهدیم که برخی مدیران حتی در زمینه پرداخت دیه نیز مقاومت میکنند. مشکل اصلی ما در این زمینه، برخورد هیجانی مسئولین اجرایی، قضایی و قانونگذار با موضوع است. ما در حادثه معدن طبس شاهد بودیم که خانوادههای آسیبدیده آرزو داشتند فرزندانشان شغلی پیدا کنند که مشابه برادرانشان در آن معدن نباشد و این بسیار غمانگیز است. قبل از ورود به مراحل حقوقی، برخی از خانوادهها اقداماتی انجام دادند که منجر به رضایت شخصی شد. برای پیگیری این مسائل، ما کمیتهای دائم ایجاد کردیم که بهطور مداوم گزارشهایی ارائه میدهد.
وی بیان کرد: ما با گروههایی که در حوزه ایمنی معدن و کاربرد هوش مصنوعی فعالیت میکنند، همکاری کردهایم و مشخص شده که با هزینهای اندک میتوانیم مانیتورینگ معادن را تقویت کنیم. این در حالی است که بسیاری از مسئولان در روزهای پس از حادثه، اظهارنظرهای غیرکارشناسی و نادرست مطرح کردند و از آنها خواستیم که با علم سخن بگویند و اگر ابزار لازم را ندارند، در این زمینه اظهارنظر نکنند.
محجوب ادامه داد: ما باید تلاش کنیم تا نهادهای کارشناسی که در حوزه رصد ایمنی فعالیت میکنند، دوباره احیا شوند. پس از حوادث معدنی، ما بهطور مداوم پایش انجام میدهیم و به جای دستگاههای مسئول که وظیفه دارند، خود پیگیر بهبود مانیتورینگ معادن هستیم.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار «ایلنا» در رابطه با اینکه آیا برای برگزاری تجمعات روز کارگر نیاز به اخذ مجوز است، گفت: در بحث تجمعات کارگری و راهپیمایی روز کارگر، قانون اساسی بهصراحت بیان میکند که تجمعات مسالمتآمیز بدون سلاح و غیر مخل به مبانی اسلام نیاز به اجازه ندارند و تنها اطلاعرسانی کافی است. به استناد قانون اساسی، در روزهای ملی مانند روز کارگر، نیازی به اخذ مجوز نیست. ما انتظار داریم مجلس فعلی ادامه کارهای مجلس یازدهم را در خصوص تصویب موازین مربوط به تجمعات به پایان برساند تا تکلیف خود را بدانیم. این تجمعات و پیادهرویها که بدون شعار و با رعایت مسائل امنیتی برگزار میشوند، نباید مشمول سختگیریهای مدیران امنیتی شوند.
محجوب گفت: فاصله بین نمایندگان مجلس و مسئولان امنیتی زیاد است و مفاهمه کافی میان آنها صورت نمیگیرد. آزادی اجتماعات، حق مصرح قانون است و جزو حقوق مشروع هر شهروند ایرانی محسوب میشود. قانون کار نیز این مسأله را تأیید میکند و حتی حق اعتصاب به دلایل صنفی بهطور ضمنی در آن آمده است. به نظر میرسد دستگاههای امنیتی تفسیر ناصحیحی از قانون دارند و نباید بدون مستند قانونی، برخوردهای غیرقابل توجیهی انجام دهند.
وی افزود: حق تجمعات از حقوق مدنی جهانی شناخته میشود و تنها در ایران به رسمیت شناخته شده است. ما از تمامی مقامات و مسئولان میخواهیم که در برابر انتقادات و مطالبات و اجتماعات بردباری نشان دهند. بهویژه برای جامعه مظلوم کارگری، این راه قانونی برای انتقاد از شرایط و بیان مطالبات نباید مسدود شود. ما حاضر به گفتگو و مناظره درباره این مبانی هستیم و اگر کسی مستند قانونی علیه حرف ما دارد، میتواند آن را ارائه دهد تا دربارهاش بحث کنیم. اگر نه، باید به حقوق مشروع و مدنی شهروندان احترام گذاشته شود.
دبیر خانه کارگر همچنین بیان کرد: دولت جدید مدعی اعتقاد به آزادی است و انتظار بیشتری از آنها میرود. در زمان آقای روحانی، ایشان شخصاً به نفع این تجمعات موضع گرفتند و امیدواریم رفتار مشابهی از دولت جدید شاهد باشیم تا نیازی به مکاتبه با مقامات ارشد نباشد.