خبرگزاری کار ایران

همایش صدسالگی بازتأسیس حوزه علمیه برگزار می‌شود

همایش صدسالگی بازتأسیس حوزه علمیه برگزار می‌شود
کد خبر : ۱۶۲۴۲۹۶

همایش صدمین سالگشت بازتاسیس حوزه نکوداشت آیت‌الله حائری یزدی با پیام رهبر انقلاب در قم برگزار می‌شود.

به گزارش ایلنا، حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی، مدیر همایش صدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه و نکوداشت آیت‌الله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، ۲۷ فروردین ماه در نشست خبری این همایش، گفت: همایش صدمین سالگشت بازتأسیس حوزه نکوداشت آیت‌الله حائری یزدی با پیام رهبر انقلاب در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) در قم برگزار می‌شود.

وی با بیان اینکه حوزه قم سابقه طولانی ۱۲۰۰ ساله دارد و در کتب تراجم از صحابه ائمه(ع) و خاندان اشعری به عنوان فقها یاد شده است و ایشان را شیخ القمینن می‌تامیدند، گفت: زکریا بن آدم از سوی امام رضا(ع) به عنوان کسی که معالم دین باید از او گرفته شود یاد کرده است؛ حوزه حدیثی و روایی و تعلیم فقه دراوایل قرن سوم در قم نقش بست و صورت گرفت و می‌توان سرآغاز حوزه قم را از همین قرن سوم بدانیم. این جریان بعداً با ظهور شیخ صدوق به رونق خوبی رسید تا در قرن چهارم هم شور و نشاط زیادی داشت.

مقیمی حاجی بیان کرد: تا زمانی که میرزای قمی در قم مستقر شد، مجدداً شاه شکوفایی حوزه قم هستیم و در حلقه شاگردان ایشان بزرگانی تربیت شدند و بعد از ایشان هم فراز و فرودهایی ایجاد شد ولی همچنان شمع دانش و علم در حوزه فروزان است.

وی اضافه کرد: شیخ عبدالکریم که در حوزه سامرا دارای درجه استادی بودند و از محضر میرزای بزرگ شیرازی استفاده کرد و حتی امید مرجعیت در عراق بود ولی به ایران آمدند و احساس مسئولیت کردند تا به ایران آمده و حوزه تأسیس کنند. ابتدا به اراک رفتند و در مدت حضورشان حوزه اراک رونق زیادی به خود گرفت و همین امر سبب شد تا استادان حوزه قم برای این حوزه فکری کنند لذا از شیخ دعوت کردند و اصرار علما سبب شد تا ایشان دعوتشان را بپذیرند و در آغاز این سده ایشان در قم ماندگار شد و شاگردانشان از اراک به قم آمدند.

معاون پژوهش حوزه علمیه اظهار کرد: حاج شیخ با تکریم علمای بلاد آنان را تشویق کرد که به قم بیایند و برخی هم از حوزه نجف به ایران آمدند و حوزه قم مجدداً رونق گرفت و محافل درسی متعدد برپا شد؛ مدرسه فیضیه که دوراه ملاصدرا و مرحوم کاشانی را شاهد بود احیاء شد و مجبور شدند طبقه دوم برای آن تأسیس کنند و مدرسه دارالشفاء هم مجدداً وارد گردونه تحصیل و آموزش حوزه شد.

مقیمی حاجی با بیان اینکه چندصد طلبه به تدریج جذب حوزه قم شدند، تصریح کرد: استادان فلسفه وهیئت و ریاضی هم در قم حضور یافتند و این دروس را تدریس کردند، ایشان قائل بود که فقه باید به صورت تخصصی درآید که به زعم ما بعد از انقلاب به عنوان حرفی جدید مطرح شده است. حاج شیخ در کنار رونق علمی خدمات اجتماعی مانند بیمارستان هم تأسیس کردند. ایجاد قبرستان نو و ساخت منزل برای سیل‌زدگان از دیگر فعالیت‌های زعیم حوزه بوده است.

نقش شیخ عبدالکریم در پیروزی انقلاب

وی افزود: مرحوم شیخ پایه‌گذار جریانی شد که در نهایت منجر به انقلاب شد و ایشان با تدبیر پایه جریان نسلی را ساخت که در همه ایران پراکنده و فرهنگ دینی را تعالی بخشیدند و تبلیغ کردند و حوزه قم مرهون چنین شخصیت‌هایی است؛ حوزه شیخ اگر هیچ خروجی جز امام نداشت برای حوزه کافی بود ضمن اینکه ده‌ها عالم بزرگ و اندیشمند هم تربیت شدند.

معاون پژوهش حوزه علمیه با بیان اینکه ایشان در ۱۵ سال اقامت در قم یعنی بعد از ۷۰ سالگی چنین تحولاتی ایجاد کرد، گفت: بسیاری از آثار او در دسترس نبود و گاهی ناپدید شد ولی کتاب اصولی و صلات و تقریراتی از مرحوم آشتیانی از ایشان باقی ماند؛ البته یک گروهی آثار ایشان را تحقیق و تصحیح کردند که در قالب موسوعه مرحوم حائری در ۲۰ جلد رونمایی می‌شود.

مقیمی حاجی تصریح کرد: دستگاه پهلوی مترصد فرصتی بود تا حوزه را تعطیل کند ولی با درایت ایشان حوزه حفظ شد و توسط مراجع ثلاث فعالیت حوزه تداوم یافت و هشت سال بعد از شیخ با آمدن آیت‌الله بروجردی رونق خوبی ایجاد شد.

مدیر همایش افزود: ما می‌توانستیم یک همایش در این باره برگزار کنیم ولی تصمیم بر آن شد تا احیای آثار در موسوعه ۲۰ جلدی تدوین شود و آثار دیگری از ایشان هم منتشر خواهد شد که به ۳۰ جلد هم می‌رسد.

وی ادامه داد: امروز در قم شاهد جهش علمی در حوزه هستیم؛ با نیازهایی مواجه شدیم که اساساً علمی برای آن تولید نشده بود از جمله در زمینه حکمرانی اسلامی و اسلامی‌سازی علوم که کاری سخت و دشوار و پیچیده است. حوزه با تأسیس رشته‌ها و پژوهشگاه‌ها وارد این عرصه شد و امروز برای برخی جالب است که چگونه علوم حوزوی با علوم انسانی مدرن پیوند خورده است.

تولید ۴۰ جلد اثر برای همایش

مقیمی حاجی با بیان اینکه روایت فراز و فرودها و توانایی‌ها و موفقیت‌ها و ناکامی‌ها باید برای نسل جدید بیان شود و شاید یک دهه هم دیر این کارها شروع شده است، اظهار کرد: ۲۵ گروه علمی تولید مجموعه آثار مرتبط با یک سده اخیر را بازبینی و بررسی کرده‌ و گزارش داده‌اند که شامل ۲۰ جلد مجموعه مقالات صدسالگی در کنار موسوعه حاج شیخ تولید شد. ۲۲ نشریه هم محتوای مقالات سده را منتشر کرده‌اند که شامل نیمی از محتوای تولیدی می‌شود و آیت‌الله استادی هم ناظر علمی این آثار هستند. 

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن طیب حسینی، مدیر اجرایی همایش صدمین سالگشت بازتأسیس حوزه هم در سخنانی با بیان اینکه همایش در روزهای ۱۷ و ۱۸ اردیبهشت ماه در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) برگزار خواهد شد. 

وی افزود: پخش پیام برخی مراجع تقلید و سخنرانی آیات علیرضا اعرافی و حسینی بوشهری، مدیر حوزه و رئیس جامعه مدرسین از دیگر بخش‌های این همایش است. در این همایش و در نوبت عصر روز ۱۷ اردیبهشت ماه پنل‌های تخصصی همایش برگزار می‌شود. 

همچنین حجت‌الاسلام والمسلمین داود رجبی‌نیا؛ دبیر علمی همایش در سخنانی با بیان ایمکه بیش از ۲۰ گروه علمی برای این همایش تشکیل شد، افزود: در مجموع ۳۰۰ مقاله به همایش رسید که برترین‌های آن در روزهای همایش ارائه می‌شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز