نشست خبری جشنواره تئاتر «خوشه پروین» برگزار شد؛
گردهمایی سیصد زن تئاتری در یک رویداد مستقل زنانه/ تلاش برای توجه به میراث ناملموس کشور در تئاتر
نشست خبری نخستین جشنواره تئاتر «خوشه پروین» صبح امروز با حضور آتوسا مومنی (رییس میراث ناملموس یونسکو در وزارت میراث فرهنگی)، مازیار رضاخانی (دبیر جشنواره)، پوران درخشنده (کارگردان و سفیر یونسکو) و دیگر مسئولان در خانه نمایش «دا» برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری نخستین جشنواره تئاتر «خوشه پروین» با حضور مسئولان این رویداد، صبح امروز دوشنبه سوم دیماه در خانه نمایش دا برگزار شد.
آتوسا مومنی (رییس میراث ناملموس یونسکو در وزارت میراث فرهنگی)، مازیار رضاخانی (دبیر جشنواره)، پوران درخشنده (کارگردان و سفیر یونسکو)، کسرا شاهینی (رییس جشنواره و مدیر خانه نمایش دا)، فریدون محرابی (عضو شورای سیاستگذاری ونماینده هیت داوران) سلمان رستمی (مسئول میز ایران در موسسه اکو) در این رویداد حضور داشتند.
در ابتدای برنامه رضاخانی ضمن خوشامدگویی به حضار گفت: مطمئنا بدون حمایت رسانهها اولین دوره جشنواره تئاتر «خوشه پروین» قدمی برنخواهد داشت. با وجود چنین رویدادی خبر برگزاری اولین جشنواره با محوریت زنان را اعلام میکنم.
تلاش برای ایجاد ساختاری با نگاه نو
وی افزود: ما در این رویداد سعی کردهایم به ساختار نگاهی جدید و نو داشته باشیم و خب این رویه من منجر به کشف استعدادها خواهد شد. منظور هم صرفا بازیگر بودن زنان نیست و این توجه در بخشهای دیگر هم وجود دارد.
وی افزود: تعیین جوایز گویای این است که به یک تهیه کننده زن یا طراح پوستر زن هم توجه داشتهایم زیرا این دوستان نیز جایزه دریافت خواهند کرد. باید بگویم این اتفاق برای اولینبار است در تئاتر رخ میدهد و تلاشمان این است مستمر باشد.
جشنواره را دو سال دیگر به زنان تحویل میدهیم
رضاخانی در ادامه توضیحاتش گفت: رویه به گونهای پیش خواهد رفت که زنان دوسال دیگر جشنواره را از ما تحویل میگیرند و این اتفاق رخ خواهد داد. تا الان نزدیک به ۵۰ چهره زن در عرصه تئاتر را شناسایی کردهایم و بنا به بودجه و امکانات ۲۰ نفر را در اولین دوره جشنواره خواهیم داشت.
او افزود: خانم پوران درخشنده نیز سالهاست در این زمینهها فعال هستند و ایشان را نیز در اولین دوره کنارمان داریم. و اینکه و از موسسه اکو بابت حمایتهایش ممنونم.
کشف استعدادهای دیده نشده هدف ماست
در ادامه برنامه مازیار رضاخانی در پاسخ به خبرنگار ایلنا درباره نحوه انتخاب زنان هنرمند برای حضور در جشنواره تئاتر «خوشه پروین»، گفت: افرادی که برای حضور در رویداد امسال انتخاب شدهاند، همانهایی هستند که با وجود فعالیتهایی که داشتهاند، دیده نشدهاند یا بنا به دلایلی امکان حضور نداشتهاند. حال این امکان حضور فراهم شده است. برای انتخابها نیز طی یک سال گذشته شخصا به سالنهای تئاتر رفتهام و کارها را دیدهام تا به این واسطه انتخابهای درستی صورت گیرد.
او در ادامه گفت: جشنواره امسال در دو بخش صحنهای و پروفرمنس برگزار خواهد شد و هر دو بخش جداگانه داوری خواهند شد. طی یک روز هم کارگاه انتقال تجربه داریم که همه شرکتکنندگان میتوانند در آن حضور یابند.
رضاخانی اذعان داشت: در اولین دوره از جشنواره نزدیک به سیصد زن را گرد هم آوردیم. مورد دیگر اینکه تا به امروز بخش میراث ناملموس رصد نشده ومغفول مانده که ما به این مورد هم توجه داریم. مثلا خیلیها نمیدانند لالایی میراث ناملموس است. موارد دیگری از این دست وجود دارد.
سال بعد مردها نیز امکان حضور دارند
دبیر اولین جشنواره تئاتر «خوشه پروین» در ادامه بیان کرد: در دوره دوم که سال بعد برگزار خواهد شد، مردها هم میتوانند در رویداد حضور دارند و البته باید موضوع اثرشان زنان باشد تا به جشنواره راه یابند. این اتفاق باعث میشود تا بدانیم جایگاه زن در کشورمان کجاست.
رضاخانی در رابطه با وجود بخش نمایشنامهنویسی زنان نیز به بیان توضیحاتی پرداخت.
او گفت: امسال هم این بخش را داریم، اما ایجاد بخشی مستقل را با شورای برگزاری جشنواره برای دورههای بعد، در میان میگذاریم.
وی بیان کرد: پیشنهاد دادیم بازیگران زن در جشنواره امسال، کارگردانی کنند که برخی پذیرفتند و حال کارگردانی را تجربه میکنند. قصدمان این بود به این واسطه هنرمندان تئاتری کارگردانی را هم تجربه کنند.
جشنواره فیلم پروین پس وقفه ایجاد شده سال بعد برگزار میشود
او در بخش دیگری از صحبتهایش گفت: جشنواره فیلم پروین سال آینده برگزار میشود که چهار بخش است. عدم حمایت دولت پیشین باعث شد این رویداد را برگزار نکنیم. اما سال بعد این رویداد برگزار خواهد شد. برگزاری این رویداد به شرایط بستگی دارد، اما از خانم مومنی و دیگر دوستان میخواهم حمایت را ادامه دهند تا رویداد مستمر باشد.
رضاخانی درباره رقم جوایز نیز به ایلنا توضیحاتی داد. او گفت: در اولین دوره از جشنواره «خوشه پروین» پانزده جایزه به برگزیدگان اهدا میشود که مومنی آن را تقبل کردهاند. تصمیم بر این است که به هرکدام از برگزیدهها ده میلیون تومان اعطا شود،به اضافه لوح و تندیس.
صحبتهای پوران درخشنده در حمایت از رویداد
پس از صحبتهای رضاخانی پوران درخشنده (کارگردان و سفیر یونسکو) نیز دقایقی با حضار صحبت کرد. او گفت: بیست سال قبل قرار بود جشنواره فیلم پروین راه بیفتد من نیز در کنار دوستان بوده و در ادامه دورههایی هم برگزار شد. طی این اتفاق، زنان فیلمساز را گردهم آوردیم که جمعا دویست نفر بودند. به طور مثال گفتیم سینمای جوان به بچهها کمک کند تا بتوانند در شهرشان فیلم بسازند. بعد از تلاش و نشدنها نیز آقای رضاخانی پیگیر کارها بودند تا جشنواره تداوم یابد.
او افزود: سه سال است در وزارت میراث فرهنگی هستم وحرفها و ایدههایی دارم. تئاتر، سینما، موسیقی و ادبیات همه میراث ما هستند. شخصا حضور مردم و نسل جوان را مهم میدانم و این حس وجود دارد و تلاش میشود تا جشنواره پروین گسترده شود تا همه هنرها را در جشنواره پروین داشته باشیم. . این اتفاق نباید قطع شود و انشالله سال بعد ادامه یابد.
تلاش برای انتقال بین نسلی میان زنان
در ادامه برنامه آتوسا مومنی (رییس میراث ناملموس یونسکو در وزارت میراث فرهنگی) هم ضمن تبریک روز زن گفت: زمانی که از میراث ناملموس میگویم از تجلیاتی پنجگانه صحبت میکنم.
او افزود: این حوزه گسترده است و شاخههای مختلفی دارد. مرکز تهران ۲۴ کشور را را پوشش میدهد و امسال پروژه نقش انتقال بین نسلی میان زنان را داریم تا به آن پنجگانه بپردازند و فقدان حضورشان شکست محسوب میشود. فاز نخست رویداد را اردیبهشتماه در یکی از شهرهای عشیرهنشین داریم که طی سه هفته آینده مکانش مشخص خواهد شد.
بهرهگیری از تکنولوژی و هوش مصنوعی برای انتقال مفاهیم فرهنگی
او گفت: یونسکو اعلام کرده استفاده از رسانهها و هوش مصنوعی مهم است و باید از تکنولوژی برای انتقال مفاهیم فرهنگی لعره ببریم و تلاش ما هم در همین راستاست. در همین راستا، ایران طی سالهای آینده باید برای کشورهای دیگر الگو شود. در دوره جدید موافقتنامه دولت ایران و یونسکوبندی بخشی را اضافه کرده به اسم شبکهسازی. اگر این مورد را پیش ببریم برای دیگران الگو خواهیم بود.
مومنی تاکید کرد: ما توانستیم با ادبیات رسانه بیش از پیش آشنا شویم. آمدنمان به رسانه به ما کمک کرد و با حضور خانم پوران درخشنده اوضاع بهتر پیش رفت. انشالله ایشان را به عنوان الگو و میراثی ناملموس، کنارمان داشته باشیم.
او بیان کرد: خانم درخشنده سه دوره سیاست گذار بودهاند و موضوع مهم این است که ایشان فقط و فقط در حوزه اجتماعی کار میکنند و خب میراث ناملموس متعلق و مربوط به مردم است. ایشان بر اساس داستانگویی و دانشهای زیسته، گنجینهای هستند تا انتقالها به درستی انجام شود.
تغییرات مدیریتی و کندی روند کار
در بخش دیگری از برنامه کسرا شاهینی (رییس جشنواره و مدیر خانه نمایش دا) در پاسخ به خبرنگار ایلنا مبنی بر تلاش برای کشف استعدادها برای حضور در جشنواره توضیحاتی داد.
او گفت: من عضوکوچک تیم هستم و ده دوازده سال است در این زمینه کار میکنیم. رویکرد ما از قبل کشف استعدادها بوده و هنوز هم همینطور است.
شاهینی افزود: مهمترین ویژگی اتفاق جشنواره «خوشه پروین» این است که نود درصد از شرکتکنندگان آن سنشان از سی وپنج سال پایینتر است. و اینکه بخش. پرفورمنس را برای ایجاد جذابیتها در رویداد امسال لحاظ کردیم. جلوتر که رفتیم، گفتیم باید از میراث ناملموس استفاده کنیم. این اتفاق برای مخاطبان و عرصه بین الملل جذاب خواهد بود.
وی در پایان صحبتهایش گفت: مجوزها برای برگزاری جشنواره تئاتر «خوشه پروین» در حال دریافت است و اداره کل هنرهای نمایشی نیز بسیار با ما همکاری کرده است. بزرگترین مشکل جابجاییهای مدیریتی است. جابجاییها شیستم اداری را کند میکند و اتفاقا شب گذشته با اقای اتابک نادری صحبت داشتیم.
در پایان مراسم آتوسا مومنی از پوران درخشنده تقدیر کرد.