خبرگزاری کار ایران

در نشست خبری جشنواره شعر جوان سوره مطرح شد؛

شعر ثروت ملی ما است

شعر ثروت ملی ما است
کد خبر : ۱۵۶۱۷۹۰

نشست خبری هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره صبح امروز سه‌شنبه ششم آذرماه با حضور محمدسعید میرزایی (دبیر علمی جشنواره)، میلاد عرفانپور (رییس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری)، علی داودی (مدیر دفتر شعر مرکز آفرینش‌های ادبی)، ناصر فیض و علیرضا قزوه در سالن صفارزاده حوزه هنری تهران برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایلنا، نشست خبری هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره صبح امروز سه‌شنبه ششم آذرماه در سالن صفارزاده واقع در حوزه هنری تهران برگزار شد. 

جشنواره شعر جوان، رویدادی است که همه افراد می‌توانند بدون محدودیت در موضوع، در آن شرکت کنند. 

جوانان جلودار شعر انقلاب

در ابتدای برنامه پس از پخش آیاتی از کلام‌الله مجید، میلاد عرفانپور گفت: شعر پارسی پاسدار کیان فرهنگی و هویتی ماست و امرور جوانان جلودار کاروان شعر هستند؛ افرادی که در دهه‌های گذشته ثابت کرده‌اند پیشروترین حرف‌ها را می‌زنند.

او افزود: از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی جریان‌های اصلی شعر را جوانان راهبری کرده‌اند و آنها بودند که در ابتدای انقلاب خطوط تازه‌ای در عرصه شعر ترسیم کردند. قیصر امین‌پور، سیدحسن حسینی و سلمان هراتی نخستین ستارگان جوان و درخشان انقلاب در آن سال‌ها بودند.

وی در ادامه بیان کرد: حال پس از سال‌ها و با وجود فراز و نشیب‌های رخ داده تا به امروز، در دهه پنجم انقلاب به درخت پربار شعر جوان می‌بالیم و جوانها راه پیشکسوتان را به خوبی ادامه می‌دهند. ما هم اگر می‌خواهیم میراث‌دار باشیم، باید جایگاه شعر را بشناسیم.

رییس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری تاکید کرد: باید به یاد داشته باشیم که جایگاه شعر نقل مجالس و محافل شدن نیست و این هنر اهمیت بسیار زیادی دارد و باید بگویم چنین نگاهی بسیار مخرب است. ما از بزرگ‌ترها و پیشکسوتان و استادان آموخته‌ایم که شعر مهمترین هنر ایران زمین و ایرانیان بوده است. شما از هر ایرانی سوال کنید چند چهره محوری کشورتان را نام ببرید اول شاعران هستند که به ذهن آنها متبادر می‌شوند. 

عرفان‌پور بیان کرد: موضوع این است که نتوانسته‌ایم جایگاه شعر را حفظ کنیم. یعنی اگر از یک نوجوانان درباره شغل آینده‌اش سوال کنید با کمتر فردی مواجه می‌شوید که بگوید می‌خواهم وقتی بزرگ شدم شاعر شوم. دلیل این عدم رغبت این است که ما نخواسته‌ایم و نتوانسته‌ایم جایگاه شعر را زنده نگاه داریم.

شاعران باید برای آینده شعر پارسی تلاش کنند

او تاکید کرد: همه متولیان فرهنگ باید جایگاه شعر را درشان هویت ایرانی حفظ کنند. شعر باید فراتر از شعارها باشد و در این زمینه باید به عمق بپردازیم. اگر قراراست اینده شعر پارسی تضمین شود شاعران باید این کار را پیش ببرند.

عرفانپور در بخش دیگری ازصحبت‌هایش درباره جزییات برگزاری هجدهمین جشنواره شعر جوان توضیحاتی داد. 

ارائه صدو شصت مجموعه شعر به جشنواره

او اذعان داشت: در بخش «مطلع» اولین‌ها کتاب شعرشان را منتشر می‌کنند. فراخوان داده شد و تا به امروز ۱۶۰ مجموعه شعر برای ما ارسال شده که از میان آنها بیست اثر بر اساس ارزیابی‌های علمی و دانشگاهی چندماهه، انتخاب شده‌‌اند.  اتفاق دیگر ایجاد دوره شعرهای تکمیلی بانوان انقلاب است. زنان ما روزگار ممتازی را سپری می‌کنند و با باقی دوره‌ها قابل مقایسه نیستند. ما امسال از این ظرفیت انبوه استفاده می‌کنیم تا خلاءهایی که تا امروز وجود داشته، پر شود. 

احیای دو رویداد قدیمی

او ادامه داد: از سال‌ها قبل دو رویداد داشتیم که یکی جشنواره شعر جوان سوره بود و دیگری شعر انقلاب. گفتیم امسال این دو رویداد را احیا کنیم. جشنواره شعر جوان سوره سال‌ها برگزار می‌شد که از قبل کرونا دیگر برگزار نشده است. جشنواره داستان انقلاب را هم داریم که سال قبل برگزار شد. اما حس کردیم توامان بودن باعث می‌شود حق شعر و داستان ادا نشود؛ لذا این دو مسیر جدا شدند. در سیاست‌ها نیز در جهت برگزاری بهتر جشنواره تغییراتی ایجاد کردیم و بخش‌های متنوعی را افزودیم. امسال در جشنواره شعر سوره مجموعه‌های منتشر شده و نشده نیز می‌توانند شرکت کنند که یکی از بخش‌های مهم رویداد امسال است. 

جشنواره شعر انقلاب به «همایش انقلاب» تغییر نام می‌دهد

او گفت: در ادامه نیز جشنواره شعر انقلاب به همایش انقلاب تغییر نام می‌دهد. این بخش فراخوان ندارد و ده شاعر به صورت دانشگاهی انتخاب می‌شوند. در این میان شاخص‌ها ارجحیت دارند. همایش هم با بزرگان شعر انقلاب در یکی از استان‌ها که اعلام خواهد شد، برگزار می‌شود و دو،‌ سه روز طول می‌کشد. 

عرفانپور بیان کرد: درجشنواره امسال با مشورت‌ها تصمیم گرفتیم دبیر علمی یکی از بزرگان یکی دو دهه گذشته باشد و از آقای محمد سعید میرزایی را دعوت کردیم. ایشان از دهه هفتاد به محور شعر پیشرو تبدیل شدند و تا به امروز صاحب سبک مانده‌اند. 

در ادامه مراسم علی داودی گفت: امروزه همه جا جشنواره هست. از استانی تا ملی و بین المللی،‌اما روزگاری چنین نبود و اتفاق خاص و جریان‌ساز بود. از ۱۳۸۲ تا الان مدت‌ها گذشته و در این سال‌ها اتفاقات خوبی افتاده است. الان شاعرانی داریم که متولد ۸۵ هستند و این موج‌ها لطف انقلاب است. خودمان هم اول شرکت کننده بودیم.

داودی بیان کرد: در ادامه معدود اتفاقات آن سال‌ها، صرفا شعرهای دانش‌آموزی را داشتیم و رویدادهای دیگری نبود و جشنواره‌های سوره بر اساس همین موضوع طراحی شد تا خلاءها را پر کند. در ادامه نیز هفده دوره جشنواره شعر جوان برگزار شد.

او اذعان داشت: حال که به هفده دوره قبل نگاه می‌کنیم، می‌بینیم این رویداد هرسال در‌ تمام کشور چرخیده و مهمانهای مختلفی به خود دیده است. این جشنواره تا پنج سال پیش برگزار می‌شد و کرونا تعطیلش کرد و وقفه‌ها تا امسال طول کشید. امسال در ادامه جشنواره‌ای آزاد خواهیم داشت.  

شعر انقلاب اسلامی سبک خودش را پیدا کرده ​

در ادامه برنامه غزوه گفت: در دهه شصت فقط حوزه هنری به شعر می‌پردازد و حال هجدهمین دوره با دبیری محمدسعید میرزایی مسیر خوبی را طی خواهد کرد. شعر امروز مانند جنگ ۵۵ روزه غزه است که اگر پنجاه روز طول می‌کشید عرب‌ها پیروز بودند.  ادبیات هم در همان دهه شصت کارش را تمام کرد و شعر انقلاب به بلوغ رسید. سبک هم ایجاد شد اما شرایط به گونه‌ای پیش رفت که داوری‌ها را همه عقب انداختند و حال خیلی‌ها می‌گویند شعر انقلاب اسلامی سبک خودش را پیدا کرده است.

ناصر فیض رییس دفتر پاسداشت زبان فارسی و شاعر هم گفت: عنوان سوره از بدو، درست و دقیق بود چون عقبه اعتقادی دارد و معنایش شنونده را به درنگ وا می‌دارد. رویدادهایی بوده، اما بعد در حوزه هنری اتفاقات خوبی افتاد. همه به عنوان رویداد علاقه نشان داده‌اند و برگزاری مجدد جشنواره شعر جوان انجام خواهد شد. 

شعر امروز مدیون نسل‌های قبل است

در ادامه مراسم محمدسعید میرزایی گفت: خدا را شاکرم در مسیری هستم که در جریان عظیم شعر انقلاب است و مسیر و آینده را روشن می‌دانم. آنچه برنامه‌ریزی شده بر اساس شعر دو دهه اخیر است. شعر امروز مدیون نسل‌های قبل است. کار بزرگ شعر انقلاب ایجاد گفتمان و وارد کردنش به حوزه نشانه شناختی شعر است.

وی گفت: جشنواره امسال بخش‌های مختلفی دارد. بخش مهم کتاب‌های منتشر شده و نشده است. در سال‌های اخیر رو آورندگان به شعر، موجی را راه انداخته‌اند و همه این اتفاقات خوب را مدیون رهبر فرزانه طی سال‌ها هستیم.

دبیر این جشنواره ادامه داد: در  بخش کتابهای منتشر شده و نشده چهار برگزیده داریم. دو برگزیده بین بیست تا سی سال و دو برگزیده دیگر بین سن  سیتا چهل است. شاعرانی را داریم که می‌توانند کتاب چاپ کنند،‌ اما امکانش را ندارند که در این بخش آثارشان منتشر خواهد شد. بخش پنجگانه را داریم و هر شاعر با پنج شعر در این بخش شرکت می‌کند در ادامه نمره داوران بر اساس معدل و میانگین نمره‌های همان پنج شعر است.

گفتمان انقلاب منتقد و نویسنده می‌خواهد

میرزایی گفت: ابن رده‌بندی سنی اتفاق خوبی است که قبلا رخ نداد. بخش یادداشت و نقد را هم داریم.  هر هنر به منتقد و نویسنده نیاز دارد و گفتمان انقلاب هم همینطور است و منتقد می‌خواهد؛ افرادی که نگاه‌های نو ارائه دهند. متن ارائه شده، می‌تواند درباره یک شعر یا مجموعه باشد. داوران از نسل‌های مختلف انتخاب شده‌اند که هم منتقدند و هم در قالب‌های مختلف شعر سروده‌اند. از حوزه‌ی دانشگاه هم داورانی داریم.

میرزایی افزود: گسستی بین نقد دانشگاهی و ژورنالیستی وجود دارد. در بخش یادداشت و نظر هم هدفمان تعامل شعرا نقلاب و نقد و دانشگاه است. 

این شاعر بیان کرد: پس از فوت امام اولین‌ها که واکنش نشان دادند، شاعران بودند و امروز هم همینطور است و شاعران گفتمان را ادامه داده‌اند. انشالله جشنواره شعر سوره که اعتبار شعر انقلاب است به خوبی برگزار شود. چراکه شعر ثروت ملی ماست.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز