در گفتگوی «امیره ابوالفتوح» با ایلنا مطرح شد؛
میلیونها دلار غرق شد
آمریکاییها توان لاپوشانی غرق شدن اسکه در ساحل غزه را ندارند
دولت نتانیاهو برای آزادی اسرای اسرائیلی باید بهایی را بپردازد که مایل به آن نیست. اساسا به همین دلیل هم بود که شاهد بودیم در ماههای ابتدایی جنگ غزه، گزارشهای مختلفی از سوی رسانههای اسرائیلی منتشر میشد و در قالب آنها به این مساله اشاره میشد که برخی تانکها و یا هلی کوپترهای اسرائیلی به عمد به سمت برخی ساکنان فلسطین اشغالی تیراندازی و شلیک میکردند تا مانع از اسیر شدن آنها به دست حماس شوند و در حقیقت به دنبال کشتنشان بودهاند.
به گزارش خبرنگار ایلنا، جنگ غزه در هشت ماهگی خود قرار دارد و همچنان کارزار جنایت و خونریزی رژیم اشغالگر قدس در نوار غزه ادامه دارد. در این راستا، هرچه صهیونیستها میزان توحش خود علیه مردم غزه را افزایش میدهند در نقطه قابل، ملت فلسطین نیز مقاومتش را افزایش میدهد و خسارتهای راهبردی را به رژیم اشغالگر قدس تحمیل میکند.
تقریبا اغلب ناظران و تحلیلگران بر این باورند که اسرائیل در نوار غزه در یک بن بست جدی گرفتار شده است. بن بستی که اگرچه به آن اقرار نمیکند با این حال، اوج گیری نارضایتی و تنشهای داخلی در عمق اراضی اشغالی و البته تشدید فشارهای منطقهای و بین المللی علیه صهیونیستها، همه و همه یک واقعیت را فریاد میزنند و آن این است که اسرائیل در وضعیتی به شدت بحرانی و حاد با محوریت جنگ غزه قرار دارد.
در این راستا، ایلنا در گفتگو با «امیره ابوالفتوح» نویسنده و تحلیلگر مصری مسائل خاورمیانه به واکاوی چند سوال مهم و محوری با محوریت جدیدترین تحولات مطرح در قالب جنگ غزه و البته دیگر رویدادهای متاثر بر این جنگ پرداخته است.
مشروح گفتگو با امیره ابوالفتوح را در ادامه میخوانید.
برخی از تحلیلگران در روزهای اخیر به این نکته اشاره داشتهاند که وقوع رویدادهایی نظیر واقعه شهادت رئیس جمهور فقید ایران و هیات همراه در یک سانحه هوایی و متعاقبا متوجه شدن سیلی از توجهات بینالمللی به این رویداد، در نوع خود سبب میشود که تا حدی رویداد جنگ غزه به حاشیه رانده شود. موضوعی که به نفع صهیونیست است. دیدگاه شما در این رابطه چیست؟
واقعه پیش آمده برای رئیس جمهور فقید ایران رویدادی ناراحت کننده بود. با این حال، به نظر میرسد که گزارهای که در سوال خود مطرح کردید صحیح باشید. در طی ماههای اخیر رویدادهای دیگری نیز رخ دادهاند با این حال، نتوانستهاند مانع از انحراف توجهات بین المللی از جنایات صهیونیستها در نوار غزه شوند. به تازگی نیز شاهد بودیم که تنها اندکی پس از شهادت آیت الله رئیسی، اعتراضات دانشجویی در آمریکا و انگلیس علیه جنایات صهیونیستها در نوار غزه و همدستی دولتهای غربی با این موضوع ازسرگرفته شد.
اساسا کشتار و مجروح کردن بیش از ۱۰۰ هزار فلسطینی در نوار غزه رویدادی نیست که افکار عمومی جهان نسبت به آن بیاعتنا شوند. به تازگی نیز شاهد بودیم که دیوان بین المللی دادگستری دستور به توقف حمله صهیونیستها به شهر رفح داده و البته که گمانه زمانیهای مختلفی در مورد صدور قریبالوقوع حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو و یوآف گالانت، نخست وزیر و وزیر جنگ صهیونیستها منتشر شده است. مسائلی که همه و همه نشان میدهند مساله غزه همچنان زنده است و مورد توجه افکار عمومی جهانی است.
به نظر شما تا چه حد حکم مذکور در مورد مقامهای ارشد رژیم اشغالگر قدس از ماهیت عملیاتی و اجرایی برخوردار است؟
به نظرم صِرف صدور حکم برای صهیونیستها پرهزینه است. اینکه دیوان لاهه میگوید که اسرائیل باید به حمله خود به رفح خاتمه دهد و در این رابطه گزارش بدهد و یا اینکه در آستانه صدور حکم بازداشت بین المللی نتانیاهو هستیم، عملا بدین معناست که قدرتهای غربی و نزدیکترین متحدشان یعنی رژیم اسرائیل عملا در حال محاکمه توسط یک سازوکاز قضایی معتبر بین المللی هستند.
این همان چیزی است که آنها سالها مایل بودند در مورد رقبا و دشمنانشان در عرصه بین المللی اجرایی شود با این حال اکنون سرِ خودشان آمده است. مسالهای که بدون تردید برای آنها به شدت خسارتبار است. از این منظر، به نظر میرسد که صرف صدور حکم علیه صهیونیستها یک پیروزی بزرگ برای مردم فلسطین است.
به نظر شما اصلیترین نقص سیاست نتانیاهو در جریان جنگ غزه چیست؟
به نظرم اصلیترین نقص همان چیزی است که اخیرا بنی گانتس عضو کابینه جنگی اسرائیل بر پایه آن نتانیاهو را تهدید کرده که اگر رفع نشود، از کابینه جنگی اسرائیل خارج خواهد شد و آن این است که صهیونیستها در جریان جنگ غزه هیچ استراتژی ندارند. آنها نمیدانند در ادامه چه رخ خواهد داد و صرفا با ماشین کشتار در نوار غزه به جلو حرکت میکنند. آنها نه توان نابودی حماس را دارند و نه اساسا مشتاق به آزادی اسرای خود هستند.
به نظر شما چرا مشتاق نیستند؟
دولت نتانیاهو برای آزادی اسرای اسرائیلی باید بهایی را بپردازد که مایل به آن نیست. اساسا به همین دلیل هم بود که شاهد بودیم در ماههای ابتدایی جنگ غزه، گزارشهای مختلفی از سوی رسانههای اسرائیلی منتشر میشد و در قالب آنها به این مساله اشاره میشد که برخی تانکها و یا هلی کوپترهای اسرائیلی به عمد به سمت برخی ساکنان فلسطین اشغالی تیراندازی و شلیک میکردند تا مانع از اسیر شدن آنها به دست حماس شوند و در حقیقت به دنبال کشتنشان بودهاند. نتانیاهو جنگ غزه را رویدادی سرنوشتساز نَه برای اسرائیل بلکه برای خود میبیند. همین مساله سبب شده تا شکافها در عمق اراضی اشغالی تعمیق شوند و اسرائیل متفرقتر از هر زمان دیگری باشد.
دولت آمریکا در روزهای اخیر در چند نوبت تکرار کرده که کمکهای نظامیاش به اسرائیل را به دلیل نگرانی از استفاده از آنها در موارد نقض حقوق بشر متوقف کرده است. دیدگاه شما در این زمینه چیست؟
آمریکا از ابتدای جنگ غزه تاکنون حداقل بیش از هفت برابر مجموع کمکهای سالیانه خود به اسرائیل، به این رژیم کمک کرده است. اینکه اکنون واشنگتن میگوید که روند اعطای کمکهایش را متوقف کرده حقیقتا عجیب است و به نظر میرسد که بیش از همه برای شوآف و خودمایی است. تاکنون نهادهای حقوق بشری گزارشهای مختلفی از سرازیر شدن سیلی از تسلیحات آمریکایی برای اسرائیل منتشر کردهاند و آن را محکوم نمودهاند.
به نظر میرسد موضعگیری اخیر دولت آمریکا صرفا برای فاصله گرفتن تاکتیکی و ظاهری از اسرائیل و جنایات آن در نوار غزه به ویژه پیش چشم افکار عمومی جهان است.
اخیرا شاهد غرق شدن اسکله آمریکاییها در ساحل نوار غزه نیز بودیم. رویدادی که آمریکا مدعی بود از طریق آن به دنبال تسهیل کمکرسانی به مردم غزه است. دیدگاه شما در این رابطه چیست؟
این رویداد یک فاجعه تمام عیار برای آمریکا بود. آنها میلیونها دلار خرج ساخت اسکله موقت در نوار غزه کردند و در نهایت هیچ به دست نیاوردند و اکنون در حال خرج کردن میلیونها دلار برای اسکله غرق شده و تعمیر آن هستند. به نظر من این رویداد در نوع خود جلوهای عینی از سقوط و افول هژمونی جهانی آمریکا را به نمایش میگذارد. مسالهای که رهبران آمریکا در سالهای اخیر همواره به دنبال لاپوشانی آن بودهاند با این حال اکنون دیگر توان پنهان کردن آن را ندارند. آمریکا با این اسکله دریایی سعی داشت تا فشارها را از روی دوش اسرائیل بردارد و اینگونه بگوید که تنها راه کمکرسانی به مردم غزه صرفا گذرگاههای زمینی نظیر گذرگاه رفح نیست. با این حال، در پایان چیزی جز رسوایی و شکست نصیب واشنگتن نشد. معادلهای که از چشم اندازی کلی نمودهای عینی از بیبرنامه بودن و ماهیت شکست خورده سیاست جهانی آمریکا در وضعیت کنونی معادلات منطقهای و بین المللی را نیز به نمایش میگذارد.