خبرگزاری کار ایران

قاسمی در نشست خبری:

اروپایی‌ها می‌دانند ایران کشور شرط‌پذیری نیست/ هماهنگی کاملی میان ظریف و رئیس‌جمهور وجود دارد/ سفر یک هیات سیاسی ایران به مسکو برای بررسی بحران ونزوئلا

اروپایی‌ها می‌دانند ایران کشور شرط‌پذیری نیست/ هماهنگی کاملی میان ظریف و رئیس‌جمهور وجود دارد/ سفر یک هیات سیاسی ایران به مسکو برای بررسی بحران ونزوئلا
کد خبر : ۷۳۵۷۴۶

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به بررسی لوایح چهارگانه در مجمع گفت: مجمع مسئولیت‌هایی دارد و باید عواقب مسئولیت خود که در راستای خیر و مصلحت کشور باشد، بپذیرد. ما برای روابط خارجی خود ملزم هستیم برخی از ابزارها را بپذیریم و آنها را مورد توجه قرار دهیم.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، بهرام قاسمی پیش از ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه، درباره استعفای وزیر امور خارجه و اختلاف محمدجواد ظریف با حسن روحانی گفت: در این مورد توضیحات لازم داده شده است. بحث استعفای آقای ظریف، یک بحث شخصی بود و نه یک موضوعی که نشات گرفته از اختلاف با هیات دولت و رئیس‌جمهور.

هماهنگی کاملی میان ظریف و رئیس‌جمهور وجود دارد

وی ادامه داد: ایشان با توجه به تجارب قبلی در تلاش هرچه بیشتر وزارت امور خارجه و با توجه به شرایط منطقه‌ای و بین‌المللی اعتقاد داشتند، وزارت امور خارجه بتواند وظایف ذاتی خود را در زمان لازم انجام دهد و نیازمند هماهنگی‌های بیشتر در دستگاه دیپلماسی است.

این دیپلمات ارشد کشورمان با بیان اینکه این خواست همکاران ما در وزارت امور خارجه بود که برای یک سیاست خارجی توانمند که از ایران دفاع کند، نقش واقعی خود را در مجموعه کشور پیدا کند، اظهار داشت: این نوع شایعات و زمینه‌سازی‌ها و متنسب کردن این شایعات به مسائل بی‌مایه، سیاسی و جناحی و حتی اختلاف با رئیس‌جمهور، تقلیل دادن دغدغه اساسی ایشان بود که در استعفایشان مطرح کردند.

قاسمی افزود: این استعفا ربطی به همکاری با ریاست جمهوری ندارد و هماهنگی کاملی میان ایشان و رئیس‌جمهور وجود دارد.

از هند و پاکستان خواستیم پشت میز مذاکره مسائل‌شان را حل و فصل کنند

وی درباره مناسبات ایران و پاکستان تصریح کرد: رابطه ایران و پاکستان، کهن و دیرینه‌ای است که مبتنی بر همکاری، هم‌زیستی مسالمت‌آمیز است. این روابط ادامه می‌یابد و برخی از مشکلات الزاما به مفهوم خاص و اراده حاکمیت و دولت مرکزی این کشور تلقی نمی‌شود اگرچه همواره از آنها خواسته‌ایم و می‌خواهیم با اراده بیشتری از سوی دستگاه‌های داخلی امنیت مرزی را تامین کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه اضافه کرد: علیرغم گلایه‌ها و نگرانی‌ها، این موضوع مانع تماس‌ها و همکاری‌های ما نیست. در روزهای گذشته نیز در یک تماس تلفنی با وزیر امور خارجه پاکستان شرایط منطقه‌ای و همکاری‌های دوجانبه مورد بررسی قرار گرفت.

قاسمی درباره میانجی‌گری ایران میان هند و پاکستان خاطرنشان کرد: ایران از ابتدا مواضع خود را اعلام و ابراز نگرانی کرد و افزایش تنش میان هند و پاکستان را مذموم دانست. با توجه به تحولات منطقه‌ای و جهانی، افزایش تنش را به مصلحت منطقه و دو کشور نمی‌دانیم. از آنها خواستیم با درایت و ابزارهای دیپلماتیک به کاهش تنش کمک کنند و پشت میز مذاکره سعی کنند مسائل حل و فصل شود و در این مسیر، هر کمکی که از ما خواسته شود و بتوانیم، انجام می‌دهیم و از هیچ تلاشی ابایی نخواهیم کرد.

اروپایی‌ها می‌دانند ایران کشور شرط‌پذیری نیست

وی درباره ادعای اخیر الشرق‌الاوسط درباره ابراز نگرانی ۴ کشور اروپایی از فعالیت ایران در منطقه ابراز داشت: من چنین برداشت و اطلاعی را ندارم مگر آن چیزی که در برخی از رسانه‌ها به آن اشاره شده باشد که سخنی ناقص و درستی نیست. ما با برخی از کشورهای اروپایی در مورد سیاست‌های منطقه‌ای ایران دارای برخی از اختلاف سلیقه‌ها و اختلاف نگاه هستیم و سعی کردیم در مواقعی که ممکن بوده به این کشورها تفهیم کنیم.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه بحث نفوذ منطقه‌ای که توسط اسرائیل و آمریکا تحریکاتی انجام می‌شود، نفوذ تاریخی، ذاتی و مردمی است و ربطی به خواست ما و انجامی از سوی ما ندارد، بیان کرد: از دل تاریخ، این نفوذ معنوی وجود داشته است و این چیزی نیست که به خواست یکی، دو کشور نفوذ ایران را کاهش یا افزایش داد. کشورهای اروپایی هم می‌دانند ایران کشور شرط‌پذیری نیست و در مورد مسائل داخلی از دیگران اجازه نمی‌گیریم و روی پا خودمان و توسط خودمان سیاست‌های خارجی و منطقه‌ای‌مان تنظیم و اجرا می‌شود.

پیوستن به FATF در شرایط کنونی بهتر از نپیوستن است

خبرنگاری مدعی شد که ظریف پنج ماه قبل در مجلس گفت تضمین نمی‌دهم با پیوستن ایران به FATF مشکلات اقتصادی ایران حل شود ولی اخیر توصیه به پیوستن  به FATF کرده است و در نهایت پرسید که آیا شرایط تغییر کرده است که قاسمی در واکنش به این سوال پاسخ داد: من عین جملات صحبت‌های آقای ظریف در پنج ماه قبل و همچنین صحبت‌های اخیر ایشان را ندارم. آن چیزی که مهم است، ما در روابط بانکی بین‌المللی به یکسری ابزارها و نرم‌های جهانی برای کار کردن با کشورهای جهان نیازمندیم و یکی از آنها، مسئله FATF است که موافق و مخالفانی دارد.

وی ادامه داد: مجمع مسئولیت‌هایی دارد و باید عواقب مسئولیت خود که در راستای خیر و مصلحت کشور باشد، بپذیرد. ما برای روابط خارجی خود ملزم هستیم برخی از ابزارها را بپذیریم و آنها را مورد توجه قرار دهیم.

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه با بیان اینکه در مورد تصور اینکه پیوستن به FATF می‌تواند همه مشکلات ایران را حل می‌کند، من چنین برداشتی را ندارم، یادآور شد: فکر هم می‌کنم آقای ظریف نیز چنین اعتقادی را داشته باشند. مشکلات ما تک عاملی نیست و پیوستن به FATF می‌تواند مبادلات بانکی را ما تسهیل کند ولی همه مشکل نیست. ولی پیوستن در شرایط کنونی بهتر از نپیوستن است و ما با این کار، می‌توانیم از بروز برخی از مشکلات تا حدی ممانعت به عمل آوریم.

روش درستی در مورد ورود و خروج بشار اسد صورت گرفت

قاسمی در پاسخ به این سوال که آیا دولت و وزارت امور خارجه از سفر بشار اسد به تهران اطلاع داشته است؟ عنوان کرد: این نوع سفرها به ویژه در این سطح، با توجه به مجوعه حواشی که می‌تواند داشته باشد و آثار سیاسی و امنیتی داشته باشد، سفرهایی است که از پیش خبرش داده نمی‌شود. من فکر می‌کنم این سفر هم این چنین بود.

وی افزود: روش درستی در مورد ورود و خروج ایشان صورت گرفت و آنهایی که باید در این سفر قرار می‌گرفتند، قرار داشتند و این سفر نمی‌تواند از دید مقامات عالی کشور پنهان بماند. فکر می‌کنم حاشیه‌سازی‌ها و تحلیل‌هایی که با نگاه جناحی و سیاسی به آن دامن زده شد را نباید جدی گرفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه ما نیازمند صدای واحدی هستیم، گفت: سفر مهمی بود. آثار موثری را در آینده سوریه و همکاری‌های دو کشور خواهد داشت. رایزنی‌های خوبی انجام شد. یکی از اهداف سفر هم تشکر از دولت و ملت ایران برای کمک‌های مستشاری و تلاش در جهت مبارزه با تروریسم داشته است، بود.

وضعیت امروز یمن نیازمند سفر درمانی و گفتار درمانی نیست

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به توافقات پیشین میان ایران و پاکستان برای انجام عملیات‌های مشترک مرزی، آیا در آینده عملیات مشترکی برای مبارزه با تروریسم انجام خواهد شد؟ اظهار داشت: هیچ کسی  اینکه چه اقدامی درباره آینده می‌خواهد انجام دهد را از قبل اعلام نمی‌کند به ویژه اقدامات نظامی و مبارزه با تروریست‌ها. این مسائل بعد از عملیات عموما خبررسانی می‌شوند. اصل سوال البته به بخش‌های نظامی کشور مربوط است و جزییاتش را بخش‌های ذیربط می‌توانند اعلام کنند.

این دیپلمات ارشد کشورمان درباره سفر جرمی هانت به یمن هم تصریح کرد: ما با یک بحران جدی غم‌انگیز در بحث یمن طی سالیان گذشته به خاطر تجاوز ائتلاف به رهبری عربستان روبه‌رو بوده‌ایم که نتایج نابهنجاری داشته است. بعد از اقدامات ایران در تماس با کشورهای جهان به ویژه رایزنی با چهار کشور اروپایی و تلاش برای آتش بس و ایجاد فضای مناسب برای امدادرسانی و در نهایت، رسیدن به یک گفت‌وگو و تشکیل نشست سوئد، باید این فرایند زیر نظر سازمان ملل طی شود تا این بحران بشری به سمت پایان حرکت کند.

قاسمی با بیان اینکه تصورم این است که وضعیت امروز یمن نیازمند سفر درمانی، گفتار درمانی و این نوع حرکات نیست، خاطرنشان کرد: اگر دیگر کشورها می‌خواهند به حل مشکلات کمک کنند، لازم است از روش‌های دیگر استفاده کنند و کمک کنند متجاوزان دست از تجاور بردارند و به سفر و فروش سلاح، در جهت کاهش آلام مردم یمن کمک کنند.

قرار نیست در مورد هر سخنی در رسانه‌ها یا مجلس اظهارنظر کنیم

وی درباره ادعای حاجی دلیگانی درباره برگزاری همه‌پرسی در مورد برجام ابراز داشت: در این کشور نظرات مختلفی مطرح می‌شود و افراد دیدگاه‌های خودشان را مطرح می‌کنند. قرار نیست در مورد هر سخنی در رسانه‌ها یا مجلس ما اظهارنظر کنیم. اصولا این مباحث، یک مبحث کلان در کشور است که در سطوح عالی در مورد آنها صحبت و تصمیم‌گیری می‌شود. ما برای برجام به عنوان یک موفقیت دستگاه سیاست خارجی نیازی به رفراندم نداریم.

سخنگوی وزارت امور خارجه روابط تهران و ریاض بیان کرد: اولویت نخست ایران در سیاست خارجی‌، رابطه با همسایگان است و این رابطه را رصد و بررسی می‌کند و البته می‌دانیم رابطه ما با همسایگان معاندینی چه در سطح منطقه و چه در سطح جهانی دارد که می‌خواهند این رابطه را با مشکلات یا مانع مواجه سازند که خوشبختانه این تلاش‌های مذبوحانه نمی‌تواند نهایتا به جایی برسد و صرفا وقت تلف کردن و از بین بردن هزینه‌های بیجا است.

سخنان نتانیاهو برای برای تحت تاثیر قرار دادن روابط ایران و روسیه است

قاسمی درباره ادعای نتانیاهو درباره اخذ موافقت روسیه مبنی بر خروج ایران از سوریه یادآور شد: مقام‌های اسرائیل عموما عادتی دارند که نمی‌توانند آن را ترک کنند و آن، دروغگویی و ایجاد جنگ روانی و ایجاد فضای روانی برای تحت تاثیر قرار دادن ایران با همسایگانش و همچنین روابط ایران با روسیه به ویژه همکاری‌های دو کشور در سوریه است. این سخنان مرتبا تکرار می‌شود. روابط تهران و مسکو مستحکم‌تر است و در تماس‌های دائم هستیم و این سخنان را یک جنگ روانی تلقی می‌کنیم.

وی اضافه کرد: ما یگان و پادگان در سوریه نداریم. حضورمان در سوریه مستشاری است و تا زمانی که دعوت دولت سوریه برای ماندن ما باقی باشد، در این کشور در کنار دولت و ملت و نیروهای نظامی سوریه برای برخورد با تروریسم خواهیم بود.

امیدواریم اقدامات دیپلماتیک برای آزادی اسدی به نتیجه مطلوب و رضایت بخش برسد

این دیپلمات کشورمان درباره آخرین وضعیت اسدالله اسدی عنوان کرد: روند پیگیری‌ها در حال انجام است. وکلا کارشان را دنبال می‌کنند و امیدواریم این تلاش‌ها و اقدامات دیپلماتیک به نتیجه مطلوب و رضایت بخش برسد. از تحول جدی در این باره اطلاع ندارم ولی این پرونده به عنوان یک مسئله مهم در دستگاه‌ دیپلماسی و بخش‌های ذیربط در جریان است و امیدواریم ایشان هرچه زودتر به ایران بازگردند.

قاسمی درباره سفر روحانی به عراق هم گفت: این سفر از پیش تعیین شده و در ادامه رایزنی‌های گسترده ایران و عراق است. ما در سطوح مختلف و حوزه‌های مختلف، تلاش‌های بسیاری داشتیم و رفت و آمدهای بسیاری میان مقامات دو کشور وجود داشته است. در یک سفر طولانی و بسیار پر ثمر که ظریف به عراق داشتند، زمینه‌های این سفر بیش از گذشته فراهم شد. موضوعات بسیاری در حوزه همکاری‌های فرهنگی، تجاری، انرژی و اقتصادی خواهیم داشت که می‌تواند نقطه آغازی برای جهش همکاری‌های طرفین باشد.

لندن دچار اشتباه فاحش راهبردی شد

وی درباره قرار دادن حزب‌الله در لیست گروه‌های تروریستی از سوی انگلیس اظهار داشت: لندن دچار اشتباه فاحش راهبردی شد. این موضوع از سوی بسیاری از کشورهای اروپایی پسندیده نشد و تایید نکردند. در حالت بدبینانه، این اقدام در راستای سیاست‌های زیاده‌خواهانه این کشور در جهت جلوگیری از ثبات، امنیت و آرامش در منطقه است.

سخنگوی دستگاه دیپماسی با بیان اینکه حزب‌الله بخش مهمی از کشور لبنان و حاکمیت این کشور و همچنین پارلمان لبنان است، تصریح کرد: حزب الله از جمله نیروهایی است که طی سال‌های گذشته توانسته علیه تروریسم ایستادگی کند و به سرکوب تروریسم و جلوگیری از اشاعه و سرایت تروریسم به منطقه و حتی اروپا کمک کند. من فکر می‌کنم، این اقدام یک خطای بدبینانه و راهبردی است که به ناامنی و بی‌ثباتی در منطقه کمک می‌کند و در آینده لندن باید نسبت به این اقدام و پیامدهای آن پاسخگو باشد.

دستگاه‌های داخلی در حال ایجاد ساختار متناظر اینستکس هستند

قاسمی درباره آخرین وضعیت اینستکس خاطرنشان کرد: این سازوکار در گام نخست و البته دیرهنگام ولی مهم ثبت شد. در داخل ایران، دستگاه‌های داخلی در حال ایجاد یک ساختار متناظر برای همکاری با این سازوکار هستند. طی هفته‌های گذشته تبادلات خوبی در سطوح کارشناسی با اروپا داشتیم. طی آینده نزدیک میزبان هیات‌هایی از اروپا خواهیم بود تا با مقامات بانکی، اقتصادی و سیاسی ما گام‌های عملی را به سمت نهایی کردن جلو ببرند.

وی اضافه کرد: هنوز به مرحله اجرا نرسیدیم ولی با آمدن هیات‌ اروپایی به تهران گام‌های بلندتری را خواهیم برداشت.

برای اجرای اینستکس نیازمند دیدار هیات‌های عالی‌رتبه فنی، اقتصادی و مالی هستیم

رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای وزارت امور خارجه درباره درگیری‌های ایران و اسرائیل در بلندی‌های جولان طی شب گذشته ابراز داشت: من اطلاعی موثقی از این موضوع ندارم. در گذشته در ادامه آن سیر و سلوک جنگ روانی رژیم اسرائیل با این نوع خبرسازی‌ها مواجهه بودیم. من فکر می‌کنم این خبر نیز در ادامه جنگ روانی اسرائیل و ایجاد اخلال در همکاری‌های ایران، ترکیه و روسیه و حتی مسئله‌ای برای کمک کردن به دولت اشغالگر باشد.

قاسمی در پاسخ به سوال خبرنگاری با اشاره به مستند اخیر صداوسیما درباره یکی از کانال‌ها گفت که آیا وزارت امور خارجه با فرانسه برخورد نخواهد کرد، بیان کرد: ما قطعا از حیثیت، حاکمیت، استقلال و کیان کشور در هر شکل ممکن دفاع خواهیم کرد و به هنگام در قبال هرگونه تجاوز و تعرض با توان کامل برخورد خواهیم کرد. من این مستند را به شکل کامل ندیدم بنابراین نمی‌توانم اظهارنظری بکنم.

وی افزود: اگر مسئله‌ای باشد از سوی دستگاه‌های امنیتی به اطلاع وزارت امور خارجه برسد، در صورت لازم ما هم برخورد و اقدام می‌کنیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سطح سفر هیات اروپایی به تهران یادآور شد: در سطح سیاسی عالی رتبه نیست. ما برای اجرای اینستکس نیازمند دیدار هیات‌های عالی‌رتبه فنی، اقتصادی و مالی هستیم.

آمریکا هنوز نیاموخته که در مرزهای خود باقی بماند

قاسمی درباره آخرین تحولات در ونزوئلا عنوان کرد: آخرین تحولات را رصد می‌کنیم. معاون وزارت امور خارجه این کشور در تهران بود و به تشریح وضعیت موجود پرداخت. آمریکا هنوز نیاموخته که در مرزهای خود باقی بماند و با مداخله غیرقانونی در یک کشور مستقل، درصدد ایجاد بحران و فاجعه بشری است که محکوم است.

وی با بیان اینکه نباید اجازه داد سیاست‌های یکجانبه‌گرایانه با موفقیت همراه باشد، گفت: دولت، ملت و ارتش این کشور پایداری مناسبی تاکنون داشته‌اند. با دولت قانونی ونزوئلا و همچنین با سایر کشورهایی که می‌توانند نقش مثبتی ایفا کنند، در تماس هستیم.

سفر یک هیات سیاسی از تهران به مسکو برای بررسی بحران ونزوئلا

این دیپلمات ارشد کشورمان از سفر یک هیات سیاسی از تهران به مسکو در این باره خبر داد و اظهار داشت: فکر می‌کنم طی ساعت‌های آینده مدیرکل آمریکای ما به مسکو سفر می‌کند و دستورکار این هیات، ونزوئلا خواهد بود. با روس‌ها در این باره رایزنی خواهیم داشت. هیات حاکمه آمریکا و جان بولتون این حق را ندارد که به این شکل در امور داخلی یک کشور مستقل دخالت کنند.

روسیه کشوری نیست که بخواهد از فرامین بی‌ربط رژیم صهیونیستی پیروی کند

قاسمی درباره سفر نتانیاهو به مسکو و تاثیر این مسئله بر مناسبات ایران و روسیه تصریح کرد: این سفرها جدید نیست. در گذشته نیز سفرهایی اینچنینی وجود داشته است. روسیه کشور مستقلی است و از هوشمندی و خرد لازم برخودار است. قطعا روسیه کشوری نیست که بخواهد از فرامین بی‌ربط رژیم اشغالگر قدس پیروی کند و روابط تهران و مسکو هم آنقدر مستحکم است که این سفرها و حرف‌ها، تاثیری بر آن ندارند. انقدر رابطه‌مان مستحکم است که افراد نادانی در اسرائیل بر آن اثر بگذارند.

اسرائیل توان و جرات برخورد با ایران را ندارند

وی درباره احتمال تنش میان ایران و اسرائیل هم خاطرنشان کرد: اسرائیل توان و جرات برخورد با ایران را ندارند و در گذشته نیز این مقوله و شکست‌های پی در پی را تجربه کرده است.

این مقام ارشد وزارت امور خارجه درباره همکاری‌های ایران و ترکیه نیز ابراز داشت: ایران و ترکیه اراده بالایی برای همکاری با یکدیگر دارند و در حد بهتری در آینده ادامه خواهد یافت. بسیاری از کشورها اعلام کردند که در صورتی که اینستکس به مرحله اجرا دربیاید، آماده هستند از این سازوکار برای همکاری با ایران استفاده کنند.

قاسمی اضافه کرد: ما تماس‌های زیادی با ترک‌ها برای ادامه همکاری‌ها داشته‌ایم. همکاری‌ها هم ادامه می‌یابد ولی مکانیزم همکاری‌ها نیازمند تشریح و توضیح در شرایط کنونی ندارد.

امارات به جایگاه خود به عنوان یک کشور مستقل برگردد

وی درباره سواستفاده امارات از اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی بیان کرد: در نشست سازمان همکاری‌ اسلامی، وزیر امور خارجه امارات هم در افتتاحیه سخنان نامربوطی را مطرح کرد و هم در تهیه سند پایانی که نوعی سندسازی بود، کینه‌ورزی کرد. سخنان گزافی مطرح شد که پاسخ لازم هم در تهران و هم از هیات اعزامی ایران دریافت کردند. قطعا برخوردهای دیپلماتیک را خواهیم داشت ولی توصیه می‌کنیم امارات به جایگاه خود به عنوان یک کشور مستقل برگردد و دنباله‌رو کشورهایی نباشد که فکر می‌کند می‌توانند برایشان امنیت ایجاد کنند.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز