خبرگزاری کار ایران

دژپسند در دفاع از برنامه‌های خود:

باید نقدینگی را به اهرمی برای تحرک بخشی به اقتصاد تبدیل کنیم/ برای جلوگیری از ابرتورم اقدامات خاصی انجام می‌دهیم

باید نقدینگی را به اهرمی برای تحرک بخشی به اقتصاد تبدیل کنیم/ برای جلوگیری از ابرتورم اقدامات خاصی انجام می‌دهیم
کد خبر : ۶۸۵۶۲۷

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی تاکید کرد: مطالبه معوقه یکی از مسائلی است که بانک‌ها در رنجند. باید با همدیگر بیندیشیم تا معوقات بانکی برگردند. باید سازوکارهای تشویقی و تنبیهی تدارک دیده شوند. بانک‌ها متاسفانه گرفتار شرکت‌داری و اموال مازاد هستند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، فرهاد دژپسند عصر امروز در جلسه صحن علنی مجلس شورای اسلامی و در دفاع از برنامه‌های خود برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی به فرارسیدن ایام عزداری امام حسین (ع) و اربعین اشاره کرد و گفت: امروز در خدمت نمایندگان برای ارائه برنامه‌های خود هستم و قبل از آن، از رئیس‌جمهور بابت معرفی خویش به عنوان وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی تشکر می‌کنم. قبل از ارائه برنامه، لازم دیدم عرض تشکر از مخالفان و موافقان خود هم تشکر می‌کنم. 

وی با بیان اینکه عرض تشکر من محدود به این جلسه نیست، اظهار داشت: ارتباط ما با نمایندگان با مستمر و تعریف شده باشد زیرا در این شرایط هیچ فردی نمی‌تواند ادعای معجزه‌آسایی داشته باشد مگر با تعامل و همکاری مستمر و چندجانبه. یکی از برنامه‌های جدی بنده، تشکیل هسته‌های اندیشه‌ورزی است که متشکل از دولت، مجلس، بخش خصوصی و دانشگاهیان است چراکه از دوره جنگ تجربه اندوختم.

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: در جنگ تحمیلی با سرمایه‌ اجتماعی‌ که داشتیم، توانستیم این جنگ را پشت سر بگذاریم بدون اینکه یک سانتیمتر از کشور را به دشمن واگذار کنیم. در آن جنگ هم دچار جنگ اقتصادی بودیم. پس سرمایه اجتماعی موجب موفقیت ما شد بنابراین باید در این شرایط هم همان شیوه را در پیش بگیریم. 

دژپسند به سوابق خود اشاره و تصریح کرد: از زمانی که در سال ۷۴ مدیر اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه بودم، همین رویکرد را داشتم. من مسئولیت طراحی اقتصاد بدون نفت را داشتم که براساس تعامل چندجانبه طراحی شد. در آن دوران، برنامه تحقق عدالت اجتماعی را تدوین کردم و از آن برنامه در دورانی که اقشار آسیب‌پذیر تحت فشار هستند، می‌‌شود استفاده کرد. در نیمه دهه هشتاد توانستم به اصلاح چند قانون بپردازم. این تجربه است که می‌تواند به کار کشور بیاید. 

وی افزود: در زمان اصلاح قانون تجارت تلاش کردم چندجانبه‌گرایی را عمق ببخشم. در هسته‌‌های اندیشه‌ورز باید افتخار درگیر شدن نمایندگان را داشته باشیم. 

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی شرایط کنونی کشور را متفاوت از گذشته دانست و خاطرنشان کرد: برای جلوگیری از ابرتورم باید اقدامات خاصی انجام بدهیم. من که توفیق داشته‌ام از سال ۷۴ با وزارت اقتصاد به صورت خطی یا نقطه‌چین همکاری داشته باشم، می‌دانم چه ظرفیت‌هایی دارد ولی متکی شدن صرف به این ظرفیت‌ها، کافی نیست. 

دژپسند با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که در اقتصاد کشور وجود دارد، بحث تامین مالی است، ابراز داشت: تامین مالی باید در این شرایط یکی از برنامه‌های ما باشد که در دو جز یعنی استفاده از ظرفیت‌های داخلی و همچنین استفاده از سرمایه‌گذاری خارجی باشد. در داخل داشته‌های فراوانی داریم اما ماقبل آن باید برای اصلاح نظام بانکی اقدام شود. 

وی با اشاره به صحبت‌های امروز و همچنین گفت‌وگوهای خود با رئیس‌جمهور بیان کرد: همانطور که آقای رئیس‌جمهور امروز تاکید کردند و همچنین در جلسه‌ای که خدمت ایشان رسیدم، نخستین مسئله‌ای که آقای روحانی مطرح کرده و بر آن تاکید کردند، اصلاح نظام بانکی بود. وزیر اقتصاد به عنوان رئیس ۱۰ مجمع بانک‌ها باید امکان تسهیل بانک‌ها را محقق کند ولی آنها از برخی مسائل در رنج هستند. 

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی اضافه کرد: مطالبه معوقه یکی از مسائلی است که بانک‌ها در رنجند. باید با همدیگر بیندیشیم تا معوقات بانکی برگردند. باید سازوکارهای تشویقی و تنبیهی تدارک دیده شوند. بانک‌ها متاسفانه گرفتار شرکت‌داری و اموال مازاد هستند. 

دژپسند ادامه داد: این امر موجب می‌شود اقتصاد دچار آسیب شود و آنچه با مدیران بانک‌ها قرار خواهیم گذاشت این است که برای رفع موانع تولید با یک پایش مستمر این دارایی‌های منجمد را واگذار کنیم. باید به کمک آنها بیاییم تا از این مرحله گذر کنند و ممکن است اگر از آنها حمایت نشود این را از دست بدهند. می‌دانیم  در این شرایط باید با بانک‌ها و مدیران بانک‌ها برای این امر هم اندیشی کنیم که بتوانیم بازپرداخت بدهی دولت به بانک‌ها را انجام دهیم.

وی با اشاره به حجم بالای نقدینگی گفت: ما نباید به ذکر این حالت بپردازیم بلکه ما باید نقدینگی را تبدیل به اهرم کنیم. با مشاوره‌ای که با رییس بورس داشتیم این را بررسی کردیم. مردم امروز به خاطر اینکه دغدغه حفظ ارزش پول دارند حاضر نیستند هرکجا سرمایه‌گذاری کنند درنتیجه ما باید سازمان‌های توسعه‌ای را ایجاد کنیم که اینجا مدیریت اصلی کار را به دست بگیرند.

وی با بیان اینکه ۶۰ درصد این منابع می‌تواند از کف جامعه و از سمت مردم گسیل شود، تاکید کرد: آیا می‌دانید ما سرمایه‌های گرانقدری به نام منابع دولتی داریم که ارزش آن ۷۰۰۰ هزار میلیارد تومان است. اگر قبول کنیم ۲۰ درصدقابلیت نقدشوندگی دارد با این ۲۰ درصد می‌توانیم به عنوان اهرم برای تحرک بخشی به اقتصاد استفاده کنیم و این هم یکی از اقداماتی است که می‌توانیم این ظرفیت را استفاده کنیم.

وزیر پیشنهادی اقتصاد و دارایی گفت: ما می‌توانیم از این امکانات به صورت اهرم استفاده کنیم و به رونق سرعت ببخشیم و ما باید جهش داشته باشیم و نیاز به منابع مالی خارجی هم داریم و به صورت فاینانس و سرمایه‌گذاری خارجی می‌تواند تامین شود. وزارت دارایی دارای ایده و برنامه‌هایی است که موفق شدیم حدود ۱۵ میلیارد دلار جذب داشته باشیم اما باید آسیب شناسی شود تا از این مرحله عبور کنیم. 

وی در تشریح یکی از راه‌ها گفت: شما آشنایی خوبی با استان‌ها دارید، بهترین راه این است که باید از جاذبه‌های قومی و منطقه‌ای کشور در جذب سرمایه‌های خارجی  استفاده کنیم. دربخش آذری زبان و عرب زبان و ...باید بتوانیم سرمایه‌گذاری خارجی کنیم و هدایت کنیم که لازمه آن دادن اختیار بیشتر به استان‌ها است که می‌خواهند موتور رشد کشور شوند و اگر استاندار با سرمایه‌گذاری صحبت کرد باید زمینه کار هم فراهم شود.

دژپسند عنوان کرد: رشد فقط با این عوامل نیست بنگاه‌های تولیدی که داریم با نظام مالیاتی و گمرکی ارتباط دارند و فضای کسب و کار بهترین مسیری است که می‌تواند کمک کند. نظام مالیاتی و اهمیت آن را رئیس‌جمهور توضیح دادند و باید ساز و کارهایی طراحی کنیم تا بتوانیم راه فرار مالیاتی را ببندیم.

وی با اشاره به لایحه صندوق‌های مکانیزه فروش و لایحه ارزش افزوده گفت: این را در دستور کار قرار دهید، لایحه ارزش افزوده در کمیسیون تمام شده و با اولویت در دستور قرار بگیرد تا بتوانیم با این قانون در سال بعد کار کنیم. در این زمینه‌ها تجربه چندین ساله‌ای را داریم و آن تجربه می‌تواند به سرانجام بهتری برسد. بحثی که دارم این است که شیفت مالیات از شرکت‌ها به افراد منتقل شود که بررسی تجربیات در اولویت‌ است.

وزیر پیشنهادی اقتصاد و امور دارایی ادامه داد: بحث بعدی امنیت سرمایه‌گذاری است؛ مگر می‌شود طالب سرمایه‌گذاری باشیم اما سرمایه‌گذار احساس امنیت نکند؛ باید این احساس ایجاد شود و انشاءالله سعی می‌کنم لایحه امنیت سرمایه‌گذاری را با همکاری قوه مقننه و قوه قضائیه پیش ببرم.

دژپسند افزود: گمرک باید تسهیل‌کننده باشد؛ برای تسهیل کنندگی، این سازمان باید مجهز باشد، اگر بخواهد برای مبارزه با قاچاق موفق باشد باید مکانیزه شود و باید گمرک الکترونیک داشته باشیم و باید اصلاح گمرک را با شدت بیشتر انجام دهیم. تجهیز منابع مناسب و سرعت در الکترونیکی کردن گمرک می‌تواند جلوی فساد را بگیرد.

وزیر پیشنهادی وزارت اقتصاد گفت: فساد ریشه می‌سوزاند؛ شاید خیلی از تهدیدات خارجی ارزش تامل نداشته باشد اما باید بتوانیم با فساد مبارزه کنیم و باید نگران این موریانه باشیم. باید کمک کرد که سیستم‌های نوین اجرا شود. اینها زمانی می‌تواند موتور رشد را سرعت دهد که بخش خصوصی فعالی داشته باشیم که دارای توانمندی و هوشمندی باشد.

وی ادامه داد: دولت نباید بخش خصوصی را به عنوان یار دوازدهم نگاه کند بلکه بخش خصوصی باید شریک باشد. اگر ارج بذاریم به سرمایه‌ها باید بدانیم که زمینه جذب سرمایه‌گذاری ایجاد کرده‌ایم. سرمایه‌گذار خارجی، سرمایه‌گذار داخلی را نگاه می‌کند. اگر این چند عامل اتفاق بیفتد می‌توان امیدوار بود از ظرفیت‌های نوین به نحو بهتر استفاده کرده‌ایم.

وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی افزود: یک سیستم همه جانبه باید درون رشد اقتصادی و کنترل تورم ایجاد شود. تورم عوامل زیادی دارد آنجا که باید سرمایه‌گذاری را کنترل کنیم عرضه و تقاضا هم مدیریت می‌شود. باید بتوانیم به طور منظم این امر را انجام دهیم.

دژپسند گفت: باید با تکیه بر شایستهسالاری این کار را انجام دهیم. حکمرانی خوب جز با شایسته‌سالاری شکل نمی‌گیرد. کسانیکه از دانش و تجربه مفید و مرتبط برخوردار باشند اگر براین کرسی تکیه زدند اراده آهنین و دانش عمیق داشته باشند. در شایسته‌سالاری هیچگونه تبعیضی قائل نیستیم.

وی ادامه داد: در کنار همه اینها باید بخش خصوصی را هم جدی بگیریم. با این پیکره نمی‌توانیم ادامه دهیم. این بستر مناسبی است که اراده خصوصی به جریان بیفتد بنابراین باید بخش خصوصی را جدی بگیریم.   ما که بانکداری خصوصی را رواج دادیم چرا باید دولت سهام حدود ۲۰ درصدی در سه بانک خصوصی داشته باشد. ما باید با این روش ها بستر را برای تلاش بیشتر هماهنگ کنیم . این در ابعاد واگذاری، روان کردن ظرفیت و بهبود فضای کسب و کار نمود پیدا می کند.  

دژپسند افزود: نمایندگام محترم در برنامه ششم که هدف‌گذاری کردند باید اراده جدی‌تر داشته باشند. وزارت امور اقتصاد و دارایی به واسطه کارکرد گمرک و بانک و فضای کسب و کار عمل می‌کند باید بعد دوم وزارت را هم در ارتباط با با فعالان اقتصادی تقویت کنیم. من در اتاق بازرگانی گفتم ارتباط تشریفاتی کارگشا نیست و ارتباط باید مستمر باشد.

وزیر پیشنهادی اقتصاد ادامه داد: چرا باید نگاهی که در عرصه اقتصاد صاحب کرسی است برای ارتباط با وزیر پشت در بماند. اگر بخواهیم این عناصر نقش خود را ایفا کنند نباید بیشتر از دو روز آنها را پشت در بگذاریم. ما باید به استان‌ها برویم و جلسه بگذاریم؛ ما باید تامین منابع را صادرات محور برنامه‌ریزی کنیم و وزارت خانه باید به عنوان تسهیل کننده فضای کسب و کار ایفای نقش کند. باید این گونه به مقابله با جنگ اقتصادی برویم.

وی ادامه داد: این جنگ نمی‌تواند مثل جنگ هشت ساله ما خاتمه پیدا کند مگر اینکه همدلی را تقویت کنیم. یکی از بحث‌هایی که ما پیش رو خواهیم داشت هماهنگی تیم اقتصادی است بنابراین باید هماهنگی را در رویکرد سیاست اقتصادی به کار ببریم.  من باورم این است که این اکسیر را باید جدی بگیریم. باید حکم مقام معظم رهبری را در تشکیل ستاد عالی هماهنگی اقتصادی به منصه ظهور برسانیم و به تحقق آرمان‌ها برسیم.

دژپسند در پایان گفت: اگر مورد اطمینان مجلس قرار بگیرم با بهره‌گیری از تجربه جنگ تحمیلی و با تقدیر و تشکر از ایثارگران بار دیگر الگوی از جان گذشتگی در این جنگ را دنبال می‌کنم و با همکاری هم این معضل را به سهولت پشت سر می‌گذاریم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز