خبرگزاری کار ایران

دلفی در گفت‌وگو با ایلنا:

تمام تلاش خود را به کار ببندیم تا مذاکرات در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد/ جناح مورد حمایت صهیونیست‌ها به دنبال فضاسازی علیه مذاکرات

تمام تلاش خود را به کار ببندیم تا مذاکرات در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد/ جناح مورد حمایت صهیونیست‌ها به دنبال فضاسازی علیه مذاکرات
کد خبر : ۱۶۲۴۰۹۹

سفیر سابق ایران در فرانسه گفت: باید تلاش کنیم مذاکرات را برخلاف مذاکرات گذشته برجام که مدت‌ها به طول انجامید و رسیدن به نتیجه بسیار دشوار بود، به سرعت پیش ببریم. در گذشته طرف مقابل ما ۱+۵ بودند و نظرات مختلفی داشتند اما اکنون تنها با یک کشور مذاکره می‌کنیم و این می‌تواند ساده‌ترین راه برای رسیدن به نتیجه باشد. بنابراین، باید تمام تلاش خود را به کار ببندیم تا مذاکرات در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد، زیرا هرچه مذاکرات طولانی‌تر شود، فضاسازی علیه آن بیشتر خواهد شد.

ابوالقاسم دلفی دیپلمات پیشین و سفیر سابق ایران در فرانسه در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره ارزیابی خود از دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا تصریح کرد: آنچه که واقع قضیه است، این است که دو کشور، یعنی هم ما و هم آمریکایی‌ها، به تفاهم کلی دست یافته‌اند که برای رفع مشکلات باید مذاکره کنند. در واقع، دوگانه‌ای که ترامپ مطرح کرد، یعنی جنگ یا گفت‌وگو، در نهایت به انتخاب گفت‌وگو از سوی هر دو طرف منجر شده است. 

وی ادامه داد: بعد از نامه‌ای که ترامپ ارسال کرد و جوابی که دریافت نمود، مقرر شد که مذاکرات آغاز شود. با وجود تمام مشکلات داخلی ما و آمریکایی‌ها، دور اول مذاکرات به انجام رسید. دور اول اطلاع‌رسانی و وضعیت روشنی از مطالب مطرح شده در مذاکرات نداشت. فقط در حد این بود که مذاکره‌ای صورت گرفته است. ما معتقد بودیم که مذاکره باید غیرمستقیم باشد، در حالی که آمریکایی‌ها می‌گفتند مستقیم. حالا بینابین، مقداری مستقیم و مقداری غیرمستقیم انجام شد، اما این به منزله این نبود که کسانی که در داخل آمریکا مخالف مذاکره هستند و در کابینه دولت ترامپ مثل وزیر دفاع و رییس شواری امنیت حضور دارند به این گفت‌وگوها  راضی باشند.

جناح مورد حمایت صهیونیست‌ها به دنبال فضاسازی علیه مذاکرات ایران و آمریکا است

این دیپلمات با سابقه با بیان اینکه در داخل هیئت حاکمه آمریکا دو نگاه متفاوت وجود دارد، گفت: در درون هیئت حاکمه آمریکا یک نگاه معتقد به مذاکره و حل مسائل هسته‌ای از طریق آن است و نگاه دیگر به مذاکره اعتقادی ندارد و بر این باور است که باید با فشار حداکثری یا اگر جواب نداد به سمت جنگ پیش رفت. همچنین، این جناح دوم از حمایت لابی صهیونیست‌ها نیز برخوردار هستند و آیپک در آمریکا قدرت دارد، در حقیقت یهودیان آمریکا از این جناح حمایت می کنند و این فضا را ایجاد می‌کنند. در داخل کشور ما هم وضعیت مشابهی وجود دارد. رسانه‌ها و گروه‌های سیاسی که نمی‌خواهند این وضعیت به شکلی که باید حل و فصل شود، فضاسازی‌های خود را علیه مذاکرات آغاز کرده‌اند. در این فاصله یک هفته‌ای بین دور اول و دور دوم مذاکرات فشارها از هر دو طرف افزایش یافت. 

ویتکاف می‌گوید ایران به حداقل استانداردهای بین‌المللی در غنی‌سازی دست یابد

دلفی با اشاره به دعوا و اختلافات بین دو جناح در کابینه آمریکا، در داخل حزب جمهوری‌خواه و هیئت حاکمه آمریکا که در حال زورآزمایی هستند، عنوان کرد: دیدید که بعد از جلسه‌ای که در کاخ سفید برگزار شد، آقای ویتکاف اعلام کرد که نظر بر این است که با مذاکره مشکلات را حل کنیم و ایران به حداقل استانداردهای بین‌المللی در غنی‌سازی دست یابد. اما این موضوع به سرعت تغییر کرد و به این نتیجه رسید که باید تمام صنعت هسته‌ای ایران برچیده شود. بعد از این اظهارات فضاسازی رسانه‌ای آغاز شد و این نشان‌دهنده این است که هر دو جناح فشارهای خود را وارد می‌کنند.

ترامپ مجبور است حواسش به فضای داخلی آمریکا باشد ولی به مذاکره اعتقاد دارد

این تحلیل‌گر مسائل بین‌الملل درباره نقش ترامپ در میان این وضعیت داخلی آشفته آمریکا و چندصدایی که در تصمیم‌گیری برای مذاکره با ایران دارند، بیان کرد: فضای عمومی و آنچه که ترامپ در مصاحبه‌ای گفته است، نشان می‌دهد که او به مذاکره اعتقاد دارد ولی حواسش به داخل آمریکا هم است و نمی‌تواند جناح‌های مخالف را به حال خود رها کند. باید به گونه‌ای عمل کند که هر دو جناح بتوانند از آن بهره‌برداری کنند. به شکلی که هر دو جناح تصور کنند به نفعشان عمل شده است تا اینکه امروز در دوم مذاکرات ببینیم به کجا می‌رسیم. در داخل دولت آمریکا، آقای معاون جی ونس و آقای ویتکاف به مذاکره و حل و فصل صلح‌آمیز پرونده ایران اعتقاد دارند، در حالی که آقای مارک روبیو، وزیر دفاع و رئیس شورای امنیت، که جناح تندروتری هستند، بر فشار بیشتر تأکید دارند. 

تا زمانی که ترامپ مدیریت صحنه را بر عهده دارد مذاکرات ادامه پیدا خواهد کرد

وی با تاکید بر این نکته که در کنگره نیز دموکرات‌ها نظرات متفاوتی در خصوص مذاکرات دارند و به نظر می‌رسد که در روند مذاکرات همکاری چندانی ندارند، اظهار کرد: آقای ترامپ هم به طور مکرر علیه مخالفان دموکرات خود صحبت می‌کند. در مصاحبه اخیرش اشاره کرد که ایرانی‌ها عادت کردند با افرادی خاص ارتباط برقرار کنند و به نوعی دموکرات‌ها را حقیر تلقی کرد و بیان داشت که ما با دموکرات‌ها مذاکره می‌کردیم که به این نتیجه رسیده‌ایم. بنابراین، این دعواهای فعلی هم بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان و هم در درون کابینه دولت ترامپ در جریان است. آنچه که از نتایج این مذاکرات در فضای رسانه‌ای مشاهده می‌شود، نشان‌دهنده این است که تا زمانی که ترامپ مدیریت صحنه را بر عهده دارد، هنوز اعتقاد به مذاکره وجود دارد و او این مذاکرات را پیگیری می‌کند، در حالی که به وضعیت داخلی آمریکا نیز توجه دارد. او باید حمایت و کنترل جناح‌های تندرو را نیز در نظر بگیرد و آنها را هدایت کند.

باید تمام تلاش خود را به کار ببندیم تا مذاکرات در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد

اسرائیلی‌ها فشار می آورند تا ترامپ به سمت فشار حداکثری برود

این کارشناس ارشد حوزه سیاست خارجی عنوان کرد: نتیجه این وضعیت این است که باید تلاش کنیم مذاکرات را برخلاف مذاکرات گذشته برجام که مدت‌ها به طول انجامید و رسیدن به نتیجه بسیار دشوار بود، به سرعت پیش ببریم. در گذشته طرف مقابل ما ۱+۵ بودند و نظرات مختلفی داشتند اما اکنون تنها با یک کشور مذاکره می‌کنیم و این می‌تواند ساده‌ترین راه برای رسیدن به نتیجه باشد. بنابراین، باید تمام تلاش خود را به کار ببندیم تا مذاکرات در کوتاه‌ترین زمان ممکن به نتیجه برسد، زیرا هرچه مذاکرات طولانی‌تر شود، فضاسازی علیه آن بیشتر خواهد شد.  ترامپ قبل از اعلام آغاز مذاکرات با ایران، نتانیاهو را در جریان قرار داد و به نظر می‌رسد که با او اتمام حجت کرده است که اسرائیلی‌ها در جریان مذاکرات آمریکا با ایران دخالت نکنند. طی هفته گذشته، دولت اسرائیل و مقامات آن به طور قابل توجهی در جریانات مذاکرات دخالت نکردند، هرچند رسانه‌های آنها به فعالیت خود ادامه می‌دهند. لابی آیپک در آمریکا و جامعه یهودیان هم فشارهایی به ترامپ وارد می‌کنند تا او را به سمت فشار حداکثری سوق دهند.

مذاکرات باید از جریان عمومی کشور جدا شود

سفیر سابق ایران در فرانسه درباره لزوم تسریع در انجام مذاکرات برای رسیدن به یک توافق، تاکید کرد: فضایی که در آمریکا ایجاد شده است با افزایش فاصله‌ بین مذاکرات، امکان را برای رسانه‌ها و گروه‌های فشار در داخل ایران و آمریکا به وجود می‌آورد. در ایران هم تلاش می‌شود که مذاکرات از جریان عمومی کشور جدا شود که البته در حدی که بتوانیم باید این کار را انجام دهیم، هرچند تأثیرات آن در فضای عمومی ایران و در ابعاد اقتصادی و اجتماعی به وضوح قابل مشاهده است. به ویژه در هفته اخیر، مذاکرات تأثیرات خود را بر تمام شئون کشور گذشته است و اثر مهمی بر بازار ارز و سکه داشته و مردم احساس آرامش و امیدواری بیشتری نسبت به آینده پیدا کرده‌اند و تصور می‌کنند اتفاقی در حال رخ دادن است.

مخالفان دولت ساکت نخواهند نشست اما در سطح کلان تصمیم برای مذاکره گرفته شده است

دلفی مذاکرات را یک فرصت مهم  دانست و گفت:‌ باید حداکثر استفاده را از این فرصت ببریم. شرایط نشان می‌دهد که در سطح کلان و نظام تصمیم‌گیری کشور، تصمیم برای مذاکره گرفته شده است  اما در سطح پایین‌تر، گروه‌های سیاسی و مخالفان دولت، خط مذاکره و بازندگان انتخابات ساکت نخواهند نشست و جوسازی خود را انجام می‌دهند. لذا هر دو طرف تحت فشارهای داخلی قرار دارند. نتیجه‌گیری این است که باید از ورود به فضاهای رسانه‌ای و تأثیرات آن بر تصمیم‌گیری‌ها پرهیز کنیم، بفهمیم که این فضاها تحت تاثیر چه شرایطی شکل گرفته است و به این نکته توجه داشته باشیم که مذاکرات اصل قضیه است. در خصوص تغییر محل مذاکرات بیخود یک مسئله ساده را وارد بازی‌های پیچیده نکنیم بالاخره یک جایی برگزار شده و باید هر چه سریع‌تر یک توافقی حاصل شود تا آن را انجام دهیم و سعی کنیم زمان مذاکرات را کوتاه‌تر کنیم.

باید به فضاسازی رسانه‌ای و افکار عمومی توجه کنیم

وی خاطرنشان کرد: دو موضوع اصلی در مذاکرات وجود دارد؛ یکی بحث سلاح هسته‌ای و دیگری بخشی از تحریم‌ها که باید در قبال عدم گرایش به سمت سلاح، برداشته شود. این دو معادله ساده‌ترین راه‌‌حل‌ها را خواهند داشت به جای اینکه به دنبال مسائل پیچیده برویم. نتیجه این وضعیت این است که باید به فضاسازی رسانه‌ای و افکار عمومی توجه کنیم که مقدار زیادی از آن ممکن است اصل مذاکرات را تحت تاثیر قرار دهد و ما باید حواسمان به آن باشد. باید از ورود به این بازی پرهیز کنیم و آن را پیچیده‌تر نکنیم. همچنین دولت و رسانه‌ها باید هوشیار باشند که این بازی به منافع ملی کشور و سرنوشت آن مرتبط است و باید با صبر و تحمل بیشتری با آن برخورد کنیم.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز