واعظی:
دکترین سیاست خارجی باید بر مبنای خواسته مردم باشد/ اگر به تغییرات به وجود آمده در مطالبات مردم توجه نکنیم، نارضایتیها به وجود میآید
قائم مقام حزب اعتدال و توسعه گفت: اکنون باید بررسی کنیم که خواستههای مردم چیست. اگر این خواستههای مردم را دکترین سیاست خارجی کشور خود قرار دهیم، کارمان آسانتر میشود. دکترین کشور ما در حال حاضر بر سیاست خارجی و بحث مقاومت مبتنی است.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمود واعظی قائم مقام حزب اعتدال و توسعه در رابطه با تعیین نوع سیاست خارجی ایران، گفت: در گذشته، کشورهای مختلف میتوانستند با استفاده از آگاهی محدود یا کمآگاهی مردم، به شیوهای که میخواستند بر آنها حکومت کنند. اما در دوره کنونی، با ظهور فضای مجازی و دسترسی همگانی به اطلاعات، طبیعی است که سطح آگاهی مردم افزایش یافته و آنها به مقایسه خود با دیگران پرداخته و مطالباتشان نیز افزایش یابد. لذا هر حکومتی باید خود را با این واقعیتها تطبیق دهد.
وی بیان کرد: بسیاری از مسئولین ما، مطالعات و تحقیقات خود را در دوران قبل از انقلاب انجام دادهاند، زمانی که جهان دو قطبی بود و نوع تعاملات بین کشورها و قدرتها متفاوت بود. در آن دوران، ممکن بود کشورهایی دموکراتیک وجود داشته باشند، اما برخی کشورها نیز به شیوههای دیگری حکومت میکردند. این مسئله باعث شکلگیری ذهنیت خاصی در افرادی میشود که در آن زمان به مطالعه پرداختهاند و اگر این افراد نتوانند ذهنیت خود را بهروز کنند، قطعاً با چالشهایی مواجه خواهند شد.
قائم مقام حزب اعتدال و توسه با اشاره به ۴۳ سال گذشته و به سیاستها و شرایط سالهای اولیه انقلاب، گفت: متوجه شویم که آن سیاستها در شرایط آن روز دنیا و با توجه به نوع مردمی که انقلاب کرده بودند، طرفدارانی داشته است. اما تحولاتی که در این ۴۰ سال اخیر در دنیا رخ داده است، نمیتواند نادیده گرفته شود. روابط بین قدرتها و کشورهای مختلف تغییر کرده است. دوران جنگ سرد به پایان رسیده و دو قطبی بودن جهان فرو ریخته است. در شرایط کنونی، حتی در مدت زمان کوتاهی، روابط بین کشورهای مختلف میتواند تغییر کند.
وی افزود: اکنون، باید به این نکته توجه کرد که بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد مردمی که ما بر آنها حکمرانی میکنیم، کسانی هستند که انقلاب را ندیدهاند و شرایط قبل از انقلاب را درک نکردهاند. بنابراین، سیاستهای ما باید بر اساس واقعیتهای کنونی و نیازهای این اکثریت شکل گیرد. اگر تغییرات در دنیا، منطقه و روابط بین قدرتها صورت گرفته، مطالبات مردم ما نیز تغییر کرده است. در صورتی که ما به این تغییرات توجه نکنیم، نارضایتیها و چالشهایی به وجود خواهد آمد. لذا ضروری است که گوش شنوایی داشته باشیم و به مطالبات مردم توجه کنیم.
محمود واعظی گفت: اکنون باید بررسی کنیم که خواستههای مردم چیست. اگر این را دکترین کشور خود قرار دهیم، کارمان آسانتر میشود. دکترین کشور ما در حال حاضر بر سیاست خارجی و بحث مقاومت مبتنی است. ما حمایت از تمامی گروههای آزادیبخش را به عنوان اصل سیاست خارجی خود قرار دادهایم؛ اگرچه ممکن است در کشورهای دیگر نیز چنین مواردی وجود داشته باشد، اما محور سیاست خارجی آنها نیست.
وی ادامه داد: بر اساس مطالعات انجامشده، این پرسش مطرح شده که آیا کشوری که به حالت امنیتی درآید، میتواند توسعه یابد و اقتصادش رشد کند؟ پاسخ روشن است: کشوری که به امنیتی تبدیل شود، نمیتواند سرمایهگذاری را جذب کند. اکثر کسانی که با ایران تجارت کردهاند، همواره ابراز داشتهاند که تمایل دارند در شرایطی به ایران وارد شوند که امکان سرمایهگذاری وجود داشته باشد.
سرپرست سابق نهاد ریاست جمهوری، عنوان کرد: اگر میخواهیم مفاد برنامه هفتم به نتیجه برسد، حتماً باید سرمایهگذار خارجی داشته باشیم. شرکتی که به اینجا میآید، تکنولوژی و مدیریت را نیز با خود به همراه میآورد. برای مثال، ما در عرصه فوتبال شکست میخوریم و مربیان و بازیکنان خارجی را وارد میکنیم، زیرا میخواهیم از آنها یاد بگیریم. این موضوع در سیاست خارجی پیچیدهتر است.
وی خاطرنشان کرد: جذب سرمایهگذاری خارجی زمانی محقق میشود که تمامی افراد در کشور بر اولویت توسعه تأکید کنند. این موارد موجب پیشرفت اقتصادی و افزایش سرمایه اجتماعی خواهد شد.