روش صحیح آبیاری گیاهان آپارتمانی
یکی از اصلی ترین دلایل ضعف گیاهان آپارتمانی روش های غلط آبیاری است، نکات بسیار مهمی درباره آبیاری گیاهان آپارتمانی وجود دارد که باید به آن ها توجه کنید.
به گزارش ایلنا، مشکلات آبیاری به گیاه، علت اصلی ضعف گیاهان خانگی می باشد. در این قسمت به شما آموزش می دهیم که چگونه نیاز گیاه را برطرف کنید. دلایل زیادی وجود دارد که شما عاشق گیاهان خانگی باشید. مثلاً این که گیاهان می توانند آلودگی های داخل منزل را از بین ببرند، استرس را کاهش دهند و در نتیجه به افزایش تمرکز و خلاقیت کمک کنند. همچنین طبیعت را به داخل منزل بیاورند و باعث شوند که شما در یک هوای تازه تنفس کنید.
گیاهان مخصوص به بیرون از منزل هستند. به همین دلیل شما باید سعی کنید که یک محیط مطلوب را در داخل خانه برای آن ها فراهم کنید تا بتوانید آن ها را به خوبی پرورش دهید. یکی از راهکار های مهم در مورد نگهداری از گیاهان این است که به آبیاری آن ها توجه داشته باشید.
اهمیت میزان مناسب آب دادن به گیاهان آپارتمانی
دکتر "لنوآرد پری" پروفسور دانشگاه ورمونت تاکید می کند آبیاری بیش از حد گیاه به آن آسیب وارد می کند. اکثر کسانی که از گیاهان نگهداری می کنند، این اشتباه را مرتکب می شوند. البته که او بر این عقیده است که رعایت میزان مناسب آب دادن به گیاه، کار سختی نیست اما یک نکته کلیدی این است که هر گیاه نیاز به میزان متفاوتی از آب دارد. نه تنها گونه های گیاه در میزان آب با یکدیگر متفاوت هستند، بلکه گلدان و خاک هم تعیین کننده میزان آب می باشند.
چنانچه در مطالب قبلی نمناک گفته شد، برای اکثر گیاهان باید زمانی به آن ها آب بدهید که خاک هنگام لمس خشک باشد. کافی است که نوک انگشتان را به خاک بزنید تا متوجه شوید که خاک خشک است یا خیر. اگر عاشق این هستید که سریعاً به گیاه آب بدهید، حتما باید دقت کنید که سطح خاک خشک باشد. برای گیاهان خشک تر و یا سوکولنت، زمانی به گیاه آب دهید که کاملاً خشکی قابل لمس باشد.
البته که می توانید مقداری از سطح روی خاک را بردارید و میزان تر و خشکی آن را بررسی کنید یا اینکه خود گلدان را بلند کنید. اگر بعد از آب دادن در وزن گیاه احساس سنگینی داشتید، احتمالاً زمان خشکی هم آن سبک می شود و می توانید راحت تر متوجه خشکی و خیسی داخل خاک گیاه شوید.
اگر خاک خشک است و برگ ها پژمرده شده اند، احتمالاً نشان دهنده این است که گیاه تشنه می باشد اما پژمرده شدن همزمان با افتادگی یا زرد شدن برگ ها گاهی اوقات نشان دهنده آب زیاد نیز است.
چه زمانی به گیاه آب بدهیم ؟
آب دادن به گیاه باید بر اساس الگوی رشد و نیازهای گیاه خانگی باشد. اکثر گیاهان در فصل بهار و تابستان نیاز به آب بیشتری دارند و در فصل های سرد تر مثل پاییز و زمستان نیاز به آب کم تری دارند. باید توجه کنید که چه زمانی فصل افزایش رشد گیاه شماست.
همچنین محل قرارگیری گیاه در خانه، آب و هوا، فصل و عوامل دیگر هم در میزان آب دادن به گیاه مهم است اما زمانی که بتوانید گیاه و خاک آن را بشناسید که اصلاً هم کار سختی نیست، می توانید هنر آبیاری را یاد بگیرید.
چرا میزان آب دادن به گیاهان مختلف ، متفاوت است ؟
بعضی از گیاهان جذب کننده هستند و سریع آب را به خودشان می گیرند اما بعضی دیگر تا هفته ها هم نیاز به آب ندارند. بسیاری از گیاهان هم بین این دو مورد قرار می گیرند بنابراین بهتر است که از قبل در مورد گیاه خود تحقیق کنید و گونه های مختلف و میزان آبیاری آن ها را بشناسید.
البته متغیرهای دیگری هم در این مورد تاثیر بالایی دارند که برخی از آن ها عبارتند از :
-
اندازه گلدان که می تواند رطوبت و یا خشکی را افزایش دهد
-
قرار گرفتن در معرض نور
-
دما
-
رطوبت هوا در مراحل مختلف رشد گیاه که برای بعضی از گیاهان در تابستان و بهار است که در چنین شرایطی به آب بیشتری نیاز دارند
-
گلدان آویز یا گلدان معمولی، گلدان های آویز معمولاً سریع تر خشک می شوند
چگونه می توان متوجه شد که یک گیاه به آب نیاز دارد ؟
همانطور که گفتیم باید زمانی به اکثر گیاهان آب بدهید که با لمس خاک آن، متوجه خشکی اش شده باشید. همچنین می توانید به طور تدریجی انگشت خود را روی گیاه بکشید و صبر کنید تا میزان خشکی را متوجه شوید.
نکاتی مهم تر درباره زمان آب دادن به گیاه
همانطور که در ابدای این بخش از نمناک هم اشاره کردیم، اگر برای همه گیاهان یک میزان آب را استفاده کنید، گیاه شما یا با پر آبی و یا با کم آبی مواجه می شود. برگ های بسیار خیس عاملی برای ایجاد بیماری ها و قارچ ها هستند. همچنین توصیه می شود که بهترین زمان برای آب دادن به گیاه هنگام صبح است زیرا معمولاً گیاه در طول روز خشک می شود و از آسیب به آن جلوگیری خواهد شد.
گیاهانی که کنار پنجره هستند و نور زیادی به آن ها می خورد با گیاهانی که در آب و هوای ابری قرار می گیرند، تفاوت دارند. پس باید سطح آب دادن را بر اساس میزان نور تعیین کنید. البته در نظر داشته باشید که بعضی از گیاهان عاشق رطوبت هستند و حتی در هوای ابری هم نیاز به آب دادن دارند.
برای آب دادن از چه نوع آبی استفاده کنیم ؟
قطعاً که گیاه هم مانند ما انسان ها دوست ندارد که زیر آب یخ قرار بگیرد و همچنین از آب جوش هم لذت نمی برد. آب یخ زده و یا خیلی خنک، ریشه گیاهان را دچار شوک می کند؛ مخصوصاً اگر گیاه در نواحی گرمسیری قرار گرفته باشد.
پس بهتر است که از آب ولرم و معمولی استفاده کنید. هنگامی که نوبت آب دادن به گیاه می شود، باید مطمئن شوید که آب با دمای اتاق و منزل یکسان است. پس بهترین حالت، استفاده از آب معمولی شیر می باشد. آب باران هم یکی از علاقه مندی های گیاه است.
چگونه به گیاه آب بدهیم ؟
آب دادن به گیاه باید به گونه ای باشد که شما بتوانید اطراف خاک را کنترل کنید و مراقب باشید که برگ ها خیس نشوند زیرا خیس شدن برگ ها باعث می شود که گیاه مستعد رشد قارچ باشد.
چگونه از پایین به گیاه آب دهیم ؟
آب دادن از پایین به گیاه، یعنی جایی که گیاه آب را جذب می کند و یک راه عالی برای دادن آب کافی بدون هدر رفتن و یا برخورد با گل و برگ یک گیاه است. همچنین تضمین می کند که ریشه های مهم، نزدیک به کف گیاه به اندازه کافی آب نوشیده اند که اگر آب دادن از بالا باشد، انجام این کار راحت نخواهد بود.
همچنین می توانید به زیر گلدانی هم کمی آب اضافه کنید و منتظر شوید تا جذب شود. اگر لازم است باز هم داخل آن آب بریزید تا زیر سطح خاک مرطوب گردد و سپس خواهید دید که گیاه آب را به خودش جذب می کند. همچنین می توانید از گلدان هایی که بزرگ هستند، استفاده کنید و راحت تر به گیاه آب دهید. اگر بعد از 10 دقیقه باز هم خاک مرطوب بود، آب اضافی داخل گلدان را خالی کنید اما اگر خشک شده بود، ده دقیقه دیگر هم صبر کنید و ببینید که آیا آب به سمت بالا می آید یا خیر.
تنها مشکل آب دادن به گیاه از قسمت پایین، این است که نمک های اضافی از خاک جذب نمی شوند اما هنگام آب دادن از قسمت بالا این اتفاق رخ نخواهد داد. راهکار ساده و آسان این است که یک بار در ماه از قسمت بالا به گیاه آب دهید و بقیه مواقع، آبیاری را از پایین انجام دهید.
حواستان باشد که گیاه هوا نخورد
از آن جایی که گیاه داخل منزل با مشکلات کرم و دیگر جانداران در باغچه مواجه نیست، به همین دلیل لازم است که خود ما حفره ها و منافذی را چند وقت یکبار داخل خاک ایجاد کنیم و اجازه دهیم آب به جایی که باید، برود. این موضوع باعث می شود که آب وارد این منافذ گردد و رطوبت در ریشه ها جریان پیدا کند.
از چه مقدار آب باید استفاده کنیم؟
بعضی از گیاهان به طور طبیعی آب کمتری می خواهند، مثلاً کاکتوس، ساکولنت و گیاه با برگ های ضخیم، جزء این دسته هستند. اکثر گیاهان دیگر عاشق آب می باشند. پس مراقب باشید هنگامی که می خواهید به گیاه آب دهید، جرعه جرعه این کار را نکنید به اندازه کافی به آن آب بدهید تا بتواند آن را داخل منافذ خودش پایین بکشد و به ریشه ها برساند.
اگر محفظه گلدان واقعاً خشک شده باشد؛ جذب آب سخت تر می شود. اگر آب به سرعت و به طرز شگفت انگیزی به قسمت پایین می آید، احتمالاً مسیر درستی را طی نکرده است. در چنین حالتی یعنی جذب آب توسط گیاه کندتر است. گاهی اوقات گیاهان تا حدی خشک می شوند که بین خاک و گلدان یک فاصله می افتد. در چنین حالتی به آرامی خاک را به دیواره گلدان بچسبانید تا آب از آن قسمت فرار نکند.
بعد از آب دادن دقت کنید
بسیاری از سیستم های ریشه گیاهان دارای سندروم گلدیلاک هستند که آب خیلی کم یا آب خیلی زیاد نمی خواهند و فقط به میزان صحیح و مورد نیاز قانع می باشند. اکثر این گیاهان تمایل ندارند که مدت زمان زیادی برای جذب آب دست و پنجه نرم کنند و مرطوب ماندن زیادی گیاه باعث پوسیدگی ریشه آن ها می شود.
شناخت گیاه
ترفند اصلی این است که گیاه خود را بشناسید و از قبل در مورد آن اطلاعات پیدا کنید و به خوبی از آن مراقبت کنید. اگر هم بین دو راهی مانده بودید که به گیاه آب بدهید یا خیر، بهتر است که از انجام این کار صرف نظر کنید زیرا کمی خشکی، بهتر از آب بیش از حد است.
منبع: نمناک