افشای روابط نظامی- امنیتی کشورهای عربی با اسرائیل؛ اهداف و سناریوها
اسرائیل با اذعان به رد درخواست کشورهای حوزه خلیج (فارس) برای خرید هواپیمای صنایع هوایی این رژیم پرده از پشت صحنه همکاری نظامی تل آویو و کشورهای عربی و اسلامی منطقه برداشت.
به گزارش ایلنا به نقل از الجزیره، تلویزیون رسمی اسرائیل فاش کرد که کشورهای حوزه خلیج فارس چند سال پیش درخواست خرید پهپادهای جنگی «هرمس ۴۵۰» با عنوان زیگ از این رژیم را مطرح کردهاند.
بر اساس گزارش شبکه اسرائیلی، مقامهای امنیتی تل آویو این درخواست کشورهای حوزه خلیج را رد کردند. این کشورها بلافاصله تصمیم به خرید هواپیماهای بدون سرنشین از چین گرفتند.
وزارت جنگ رژیم صهیونیستی در پاسخ به این اقدام اعلام کرد که این رژیم، معاملات صادراتی امنیتی را انجام نمیدهد.
تلویزیون اسرائیل، به رغم کتمان نام این رژیم در ذکر نام کشورهای حوزه خلیج فارس (به درخواست رقیب نظامی) اعلام کرد که دولت مورد نظر امارات است که در سال ۲۰۱۷ معاملهای را برای خرید پهپادهای جنگی به منظور انجام عملیات نظامی در یمن با این کشور امضا کرده است.
این افشاگری تلویزیون اسرائیل به منظور تمرکز بر توجه کشورهای عربی و اسلامی برای گسترش همکاری مخفیانه نظامی و اطلاعاتی با این رژیم بوده است.
روزنامه «هآرتص» اواخر نوامبر گذشته طی تحقیقی فاش کرد که عربستان سعودی طی قراردادهایی در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۷ به ارزش ۲۰۸ میلیون دلار با خرید سامانههای جاسوسی هوشمند اسرائیل از نوع «پگاسوس ۳» از شرکت «ان اس او» از این سامانهها استفاده کرده است.
بخش صادرات صنایع نظامی وزارت جنگ اسرائیل هر نوع قراردادی را برای تبادل تجاری و نظامی با کشورهای عربی و یا اسلامی که روابط دیپلماتیک با تل آویو ندارند، مستثنی کرده است.
بر اساس بیانیههای صادره از وزارت جنگ رژیم صهیونیستی از سال ۲۰۱۷ که در روزنامه اقتصادی «کلکلست» چاپ شده است، صادرات نظامی اسرائیل در این سال به میزان ۹ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسیده است که این میزان در مقایسه با سال ۲۰۱۶ با افزایش ۴۰ درصدی همراه بوده است. این موضوع به ادعای الجزیره اسرائیل را در شمار یکی از بزرگترین صادرکنندگان صنایع نظامی و امنیتی جهان قرار داده است.
در تبیین توزیع جغرافیائی صادرات نظامی اسرائیل باید گفت که بخش اعظم این صادرات معادل ۵۸ درصد شامل کشورهای آسیا و مجاور اقیانوس آرام بوده و مهمترین معامله صورت گرفته در این زمینه به ارزش ۲ ملیارد دلار بین سازمان صنایع نظامی اسرائیل و هند امضا شده است.
بخش اصلی این معامله بر سیستم دفاع هوائی «باراک ۸» به ارزش ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار متمرکز بوده است. اروپا با اختصاص ۲۱ درصد، آمریکای شمالی با ۱۴ درصد، آفریقا با ۵ درصد و آمریکای لاتین با ۲ درصد از صادرات نظامی اسرائیل در ردههای بعدی قرار میگیرند.
«ایال علیمه» تحلیلگر مسائل نظامی و امنیتی رادیو اسرائیل معتقد است که این موضوع هر چند همچنان دارای ابعاد مجهولی است اما نشاندهنده وضعیت موجود است.
وی در مصاحبه با شبکه الجزیره مدعی شد: «برخی کشورهای عربی و اسلامی روابط امنیتی و معاملات نظامی خود با اسرائیل را همچنان مکتوم نگه میدارند. این موضوع برای جلوگیری از ایجاد هر نوع تشویش و یا در تنگنا قرار گرفتن کشورهایی که هیچ نوع رابطه دیپلماتیک با تل آویو ندارند و یا به دلیل حساسیت در نفس روابط مفید واقع میشود.»
از نقطه نظر این کارشناس صهیونیست با توجه به اظهارات مقامهای اسرائیلی از سری بودن روابط با برخی کشورهای خلیجی و عربی به درخواست این کشورها، افشای درخواست امارات برای خرید پهپادهای اسرائیل از سوی این رژیم باز هم موضوع عجیب و دور از ذهنی به نظر نمیرسد.
علیمه در مورد ماهیت روابط نظامی و امنیتی اسرائیل با کشورهای عربی گفت: «ما میتوانیم از وجود معاملات برای سلاحهای پیشرفته، سیستمهای تکنولوژی و انجام پروژههای نظامی برای تولیدات مشترک صنایع نظامی اسرائیل و آمریکا سخن بگوییم که کانون توجه برخی کشورهای خاورمیانه و شتاب برای انجام این معاملات بوده است».
وی توضیح داد که گسترش معاملات سلاح و نشر سریع اخبار آنها در این مرحله، پس از همکاری اطلاعاتی و هماهنگی امنیتی اسرائیل با کشورهای به اصطلاح میانهرو در مبارزه با تروریسم صورت گرفته است.
طرح افشای معاملات و خرید سلاح ساخته و پرداخته دست «نمرود جرن» مدیر مؤسسه اسرائیلی «متفیم» و کارشناس سیاست خارجی رژیم صهیونیستی در امور خاور میانه است که از تاریخ روابط محرمانه این رژیم با کشورهای عربی در زمینههای امنیتی، نظامی، دیپلماتیک،اطلاعاتی و تبادل اطلاعات و معاملات سلاح سخن گفته است.
وی گفت: «نکته جدید در این موضوع افشای روابط پشت پرده و انجام معاملات محرمانه است و اینکه رد درخواست کشورهای خلیج فارس برای خرید پهپادهای اسرائیل به منظور جلوگیری از کشف تکنولوژی این صنایع حتی برای کشورهای دوست و یا برای جلوگیری از ورود آمریکا به این نوع معاملات بوده است».
جرن گفت: «افشای ماهیت معاملات سلاح و همکاری امنیتی و نظامی با کشورهای عربی ارسال این پیام برای ایران است که تل آویو پیمان خود با کشورهای اهل سنت و میانهرو را مستحکم کرده است».
وی در پایان گفت که نتانیاهو با ارسال پیامهایی به صهیونیستها اطمینان داده است که قطار عادیسازی روابط به سرعت پیش میرود و چالشهای امنیتی یکی پس از دیگری از سر راه برداشته میشود.