در گفتوگو با ایلنا عنوان شد:
جذابیت سرمایهگذاری در ایران برای شرکتهای امریکایی/ هزینه تولید در کشورمان ۵۰ درصد کمتر از امریکاست

رئیس هیات مدیره انجمن سرمایهگذاریهای مشترک ایرانی و خارجی گفت: آنچه به ایران به عنوان محل سرمایهگذاری امتیاز ویژه میبخشد این است که کشور ما مواد اولیه تولید و نیروی کار ارزان را به میزان قابل توجه در اختیار دارد و ورود سرمایه، فناوری و ماشین آلات جریان تولید را سرعت میبخشد. هزینه تولید در ایران ۵۰ درصد کمتر از تولید در اروپا و امریکاست
حسین سلیمی، رئیس هیات مدیره انجمن سرمایهگذاریهای مشترک ایرانی و خارجی (IFJIA) در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره پتانسیلهای جذب سرمایه خارجی از شرکتهای امریکایی در صورت پیشرفت توافقات ایران و امریکا توضیح داد: در گام نخست جذابترین بخش سرمایهگذاری در ایران برای شرکتهای امریکایی نفت کشور ماست، توجه داشته باشید بزرگترین پیمانکاران فعال در صنعت نفت امریکایی هستند و شرکتهایی مانند شِل و از قبیل آن امکان سرمایهگذاریهای سنگین در این صنعت دارند. ضمن اینکه در چند دهه گذشته ایران تولید و فروش نفت ایران روزانه تا نزدیک ۷ میلیون بشکه نیز پیش رفته بود این رقم اکنون به حدود سه میلیون بشکه افت کرده و علاوه بر تحریمها که به کاهش فروش نفت ایران انجامیده کمبود سرمایه موردنیاز برای تامین تجهیزات استخراج و تولید نفت نیز در این کاهش تاثیرگذار بوده و در نتیجه تلطیف روابط ایران و امریکا و امکان ورود سرمایهگذاران امریکایی به ایران در کوتاهمدت میتواند به افزایش درآمدهای نفتی کشور بینجامد اتفاقی که از شدت کمبودهای ارزی کشور میکاهد.
وی افزود: پس از تامین ارز ورود فناوری و تجهیزات و ماشین آلات دیگر پیامد مثبتی است که ورود سرمایهگذاران امریکایی به صنعت نفت ایران در پی دارد و تلطیف روابط و ورود سرمایهداران امریکایی تمایل دیگر کشورهای جهان را برای سرمایهگذاری در ایران سبب میشود.
سلیمی تصریح کرد: در شرایط تحریم ما همواره تلاش کردیم جریان ورود سرمایه خارجی را برقرار نگه داریم به طور مثال امروز آییننامه جدیدی برای تسهیل فعالیت سرمایهگذاران خارجی تهیه میشود که مبتنی بر آن سرمایهگذاران میتوانند از ارزی که از محل صادرات حاصل میکنند ماشین آلات به ایران وارد کنند و یا به سرمایهگذاران این گزینه داده میشود که در تسویه حساب ارزی از طریق طلا اقدام کنند. با همه اینها تسهیل فشار تحریمها میتواند نقل و انتقالات مالی را آسان کند و نیاز به راهکارهایی از این دست را که برای دور زدن تحریمها اتخاذ میشود و هزینه تجارت را بالا میبرد را از بین ببرد و شرکتهای خارجی نیز ترجیح میدهند به جای استفاده از این راه حل های جایگزین معاملات خود را شفاف و از مجاری بانکی پیش ببرند.
رئیس هیات مدیره IFJIA اظهار کرد: وقتی چین درهای خود را به روی سرمایهگذاران جهان باز کرد در یک سال 300 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرد که بخش زیادی از این سرمایهگذاری به واسطه امریکاییها صورت گرفت و بسیاری از تولیدکنندگان امریکایی خاک چین را برای ایجاد واحدهای تولیدی خود انتخاب کردند با اینکه چین نه نفت داشت و نه گاز و آنچه به ایران به عنوان محل سرمایهگذاری امتیاز ویژه میبخشد این است که کشور ما مواد اولیه تولید و نیروی کار ارزان را به میزان قابل توجه در اختیار دارد و ورود سرمایه، فناوری و ماشین آلات جریان تولید را سرعت میبخشد در حالی که هزینه تولید در ایران ۵۰ درصد کمتر از تولید در اروپا و امریکاست. نمونه دیگر ترکیه است که این کشور هم بدون برخورداری از نفت و گاز و با جذب سرمایه خارجی توانسته رشد اقتصادی را به دست آورد تا جایی که خطوط هوایی آن در سرتاسر دنیا فعال است در حالی که تا چند دهه پیش همه کشورهای همسایه ایران از فرودگاه مهرآباد تهران برای سفر هوایی به جهان استفاده میکردند.
وی خاطرنشان کرد: دیگر دستاورد ورود سرمایهداران امریکایی ارتقای دانش صادرات در ایران است امریکاییها و اروپاییها در صادرات توانمندانه عمل میکنند ایران در سالهای گذشته به شدت به صنعت نفت و پتروشیمی متکی شده است و تشدید تحریمها مانع از حضور شایسته ایرانیها در بازارهای جهانی کالاهای غیرنفتی شده است.
سلیمی اذعان داشت: زمینهای بکر ایران و تولید برق از منابع تجدیدپذیر به دلیل روزهای بلند آفتابی دیگر جاذبه سرمایهگذاری در ایران است ضمن اینکه به یقین سرمایهگذاران خارجی از اینکه برق موردنیاز تولید را خود تامین کنند استقبال میکنند.
وی از تاثیرگذاری جذب سرمایه گذاری خارجی و توسعه صنایع بر کاهش شمار هزاران نیروی انسانی متخصصی گفت که سالانه از کشور مهاجرت میکنند و توضیح داد: با این حال ما در کنار تحریم موضوع افایتیاف را نیز در پیش داریم و رفع تحریمها به معنای حل مشکل پیوستن ایران به افایتیاف نیست و سرمایهگذاران خارجی برای ورود به ایران علاوه بر تحریم نبودن کشور در راستای انجام نقل و انتقالات مالی به این موضوع توجه دارد.