معاون بانک مرکزی در پاسخ به ایلنا:
در یک سال گذشته مواردی از هک بانکها دیده شد/ اجرای اعتبارسنجی جدید با رصد پرداخت قبوض و مالیات
معاون بانک مرکزی گفت: در دو ماه گذشته هیچ هکی در سیستم بانکی نداشتیم و هک بانک ملت صحت ندارد، اما میپذیریم که در یک سال پیش مواردی از هک دیده شده و فضا مدیریت شده است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، نوشآفرین مومن واقفی؛ معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در نشست خبری یازدهمین همایش بانکداری نوین و نظامهای پرداخت با محوریت زیست بوم بانکداری هوشمند؛ حکمرانی دیجیتال و نظارت فناورانه با بیان اینکه تفاوت اصلی این دوره از همایش با سالهای قبل این است که علاوه بر رویکرد به آینده سعی شده دغدغههای روز هم لحاظ شود، اظهار داشت: یکی از موضوعات اصلی که دغدغه زیست بوم مالی کشور هم محسوب میشود این است که در چندسال اخیر هر چند ذینفعان جدید وارد شدند اما همچنان نظامهای موجود نگاه تک بعدی دارند یکی از محورهای این همایش هم لزوم بازنگری نگرش از سیستمی به اکو سیستمی است.
معاون بانک مرکزی با بیان اینکه هر چند از سالهای گذشته درباره فناوریهای نوین صحبت شده اما با توجه به قانون بانک جدید بانک مرکزی نظارت هوشمند جدی تر شده و استفاده از فناوری برای بحث نظارت مورد توجه قرار دارد، گفت: بانک مرکزی این همایش را فرصتی برای تعامل دیدگاه ها برای اعضای زیست بوم مالی کشور میداند تا مسیر آینده را با تعامل بیشتر رقم بزنیم.
وافقی تاکید کرد: در بحث رمز پول و ریال دیجیتال باتوجه به این که دوره آزمایشی ریال دیجیتال تمام شده برنامه اصلی این است که بر توسعه پذیری ریال دیجیتال تمرکز کنیم و در سال آینده صنعت را وارد این موضوع میکنیم و در این همایش به این موارد خواهیم پرداخت.
معاون بانک مرکزی در پاسخ به سوال ایلنا درباره اجرای مدل و روش جدید اعتبار سنجی بانکی و مشتریان بانکی اظهار داشت: الگوریتمهای جدید از یک ماه پیش مورد بهرهبرداری رسیده است و در مسیر جلو می رود و موضوع بهینه سازی الگوریتم ها برای صحت نتایج است بنابراین روش جدید اعتبار سنجی
در حال اجرا است، در الگوریتم جدید اقلام سر جمع تراکنش های بانکی از جمله پرداخت قبوض، چک برگشتی و هر اطلاعاتی بانکی به اقلام دادهای اضافه شده است و کار جدید بهینه سازی الگوریتم ها است و احتمالا وضعیت افراد در سیستم مالیاتی در اعتیارسنجیها مورد بررسی قرار بگیرد.
وی همچنین با تاکید بر اینکه مشکل اخیر بانک ملت از جنس هک نبود، تاکید کرد: در دو ماه گذشته هیچ هکی در سیستم بانکی نداشتیم و هک بانک ملت صحت ندارد، اما میپذیریم که در یک سال پیش مواردی از هک دیده شده و فضا مدیریت شده است.
وافقی افزود: بانک ملت با یک مشکل سخت افزاری مواجه شد چراکه تغییر جزیی داشتند و سیستم دچار مشکل شده بود و مشکل بانک ملت هم نبود. پس از آن هم چند بانک با اختلالات ٣٠ دقیقهای مواجه شدند در زمینه پایداری شبکه جلساتی با این بانکها برگزار میشود تا مشکل مورد بررسی قرار بگیرد. تاکید دارم در دو ماه گذشته هیچ هکی در شبکه بانکی دیده نشده است.
وی درباره اجرای چک الکترونیکی اشخاص حقیقی و حقوقی گفت: در بحث چک الکترونیکی در حال حاضر ١۶ بانک عضو اکوسیستم چک الکترونیک هستند اما در حوزه چک الکترونیکی اشخاص حقوقی با چالش امضای دیجیتال و الکترونیک مواجه بودیم اما با رفع این مشکل از ٢٠ آبان ماه چالش ١۵ ساله در این حوزه حل شد و الان در بحث چک الکترونیکی اشخاص حقوقی هم چالشی نداریم و در بحث چک الکترونیکی در مسیر برنامه قرار داریم و از برنامه عقب نیستیم.
معاون بانک مرکزی درباره رفع مسدودیت چک تاکید کرد: رفع مسدودیتی چک دغدغه بانک مرکزی است و اگر بانکی در این باره با مشتری همکاری نکند مورد قبول بانک مرکزی نیست و این موضوع را به صورت موردی پیگیری میکنیم. همچنین درباره پیوستن بانک بهش سامانه املاک و اسکان این سامانه هنوز تکمیل نشده و به همین دلیل مردم به زحمت میافتند به همین دلیل با تعامل دو طرفه این مشکل را حل میکنیم.
همچنین در ادامه این نشست کوروش پرویزیان، رییس پژوهشکده پولی و بانکی با بیان اینکه این همایش کار منسجم است که با مشارکت بانک مرکزی و شرکت ملی انفورماتیک برگزار میشود، اظهار داشت: نگرش اکوسیستمی در بانکداری هوشمند، تحول دیجیتال در نظارت، رمزارزها و روش های نوین پرداخت از جمله محورهای همایش است.
وی ادامه داد: از آنجایی که قانون جدید بانک مرکزی از خرداد امسال اجرایی شده ، این همایش با تمرکز بر قانون جدید بانک مرکزی پنجم و ششم آذر ماه در تهران برگزار میشود، برای این همایش ٢٣٠ مقاله ارسال شده که ۴٠ مقاله مورد تایید قرار گرفتهاست. همچنین در کنار این همایش، نمایشگاه جانبی فرصتهای معرفی محصول در ٣۵ غرفه با حضور ٨٠ شرکت و بانک فعال در حوزه پرداخت برگزار میشود که در این نمایشگاه هم م ٣٠ محصول جدیددر حوزه پرداخت معرفی خواهد شد.
در ادامه این نشست، علیرضا ماهیار، مدیر عامل شرکت ملی انفورماتیک با بیان اینکه در این همایش ایدههای جدید بر اساس سیاستهای کلی نظام ارائه میشود تا مبنای تحول در حوزه دیجیتال باشد، گفت: فناوریهای هوشمند میتواند تحول بزرگی در حوزه پرداخت و نظام های پرداخت باشند. امروز در حالی که کاربری از موبایلها ۱۲۰ درصد است، دیگر شبکه مالی و سیستم بانکی به فضای بانکها محدود نمیشود.
وی با بیان اینکه در این شرایط باید خدمات فناورانه به شکل جدید ارائه شود، ادامه داد: قطعا تا پایان امسال میزان استفاده از ریال دیجیتال گسترش بسیاری پیدا میکند که این موضوع در بخش دور زدن تحریمها میتواند کمک شایانی داشته باشد.