نحوه سرمایهگذاری مردمی در ساخت سامانههای خورشیدی
مدیرکل سامانه های مقیاس کوچک ساتبا، استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، اصفهان، یزد و فارس را پیشگام در ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر معرفی کرد و از خانواده های ایرانی خواست برای حفظ سرمایه هایشان در ساخت سامانه های خورشیدی مشارکت کنند.
به گزارش ایلنا از وزارت نیرو، جعفر محمدنژاد سیگارودی از خانوادههای ایرانی دعوت کرد در ساخت سامانههای خورشیدی مشارکت کنند تا از این طریق به درآمدزایی برسند و گزارشی نیز از توانمندسازی بیش از 17 هزار خانوار تحت پوشش نهادهای حمایتی همچون کمیته امداد امام خمینی (ره) داد که صاحب سامانه های خورشیدی پشت بامی شدهاند.
وی، استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، اصفهان، یزد و فارس را پیشگام در ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر دانست و اظهار کرد: در تمامی استانهای کشور، نیروگاههای حمایتی و انشعابی وجود دارد ولی به طور کلی سهمیهبندی صورت گرفته برای ساخت نیروگاههای تجدیدپذیر در استانها براساس سطح تابش خورشید در هر استان و میزان برخورداری هر استان تعیین شده است و البته خوشبختانه محدودیتی در ایجاد ظرفیت برای ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر در هر استانی وجود ندارد.
وی با اشاره به مزایای قرارداد خرید تصمینی 20 ساله برق تجدیدپذیر از سوی ساتبا با خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی، اظهار کرد: با زیرساختی که سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری برق (ساتبا) ایجاد کرده، خانوادههای کم برخوردار میتوانند صاحب نیروگاه خورشیدی شوند و با فروش تضمینی برق به ساتبا، ضمن توانمند شدن، با نرخ تعرفه هر کیلووات ساعت برق نیروگاه های خورشیدی 5 کیلوواتی در سال، نخست قرارداد به ارزش 3000 تومان، در طول سالهای قید شده در قرارداد، درآمد حاصل از فروش برق تولیدی این نیروگاه ها، متناسب با نرخ تورم افزایش می یابد.
وی ادامه داد: به این ترتیب در سال اول قرارداد به صورت میانگین بیش از 2 میلیون تومان درآمد خواهند داشت؛ هم اینک خانواده هایی هستند که پس از طی حدود 4 سال از زمان قراردادشان ماهانه به صورت میانگین 5.5 میلیون تومان درآمد کسب می کنند.
وی یادآور شد: ساتبا بر اساس مسوولیت اجتماعی و ایفای تعهد تعریف شده برای این سازمان در تفاهم نامه 5 جانبه ساخت ۵۵۰ هزار سامانه خورشیدی ۵ کیلوواتی طی پنج سال برای خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی، بالاترین نرخ خرید برق تجدیدپذیر را به این بخش اختصاص داده است تا ضمن حمایت از جامعه کم برخوردار سبب تقویت شبکه سراسری برق در راستای رفع ناترازی انرژی شود.
مدیرکل سامانه های مقیاس کوچک ساتبا در پاسخ به پرسشی درباره نحوه سرمایهگذاری خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی برای در ساخت سامانه های خورشیدی و این که دیگر خانواده های ایرانی چگونه می توانند صاحب نیروگاه خورشیدی شوند و یا حداقل با سرمایه های کوچکشان در ساخت نیروگاه های تجمیعی خورشیدی مشارکت کنند؟ گفت: خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی می توانند تقاضای خود را در سامانه مهرسان ثبت کنند و سپس ادامه کار با شناسایی شرکت های توزیع برق سراسر کشور در انجام کارشناسی طرح، ساخت نیروگاه مورد بررسی پی گرفته می شود.
جعفرزاده ادامه داد: چنانچه این خانوادهها دارای شرایط ساخت نیروگاه در منازلشان نباشند و به عنوان مثال اجارهنشین باشند و یا مکانی استاندارد برای ساخت نیروگاه نداشته باشند، میتوانند در طرح ساخت نیروگاههای تجمیعی در محلهای مورد تایید شرکت های توزیع برق برای اتصال به شبکه سراسری برق مشارکت کنند.
وی ادامه داد: ساتبا بر تمام مراحل ساخت از جمله تایید شرکت های پیمانکار و بررسی تجهیزات مورد استفاده برای رعایت دستورالعملهای ابلاغی ساتبا برای ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر استاندارد، نظارت دارد؛ دستورالعمل احداث سامانه های خورشیدی حمایتی تجمیعی به شرکت های توزیع و نهادهای حمایتی ابلاغ شده که فرایند اجرایی آن در سامانه "مهرسان"(سامانه راهبری طرح های حمایتی و انشعابی خورشیدی مقیاس کوچک ساتبا) قرار گرفته است.
محمدنژاد سیگارودی از فعال بودن بیش از 11 هزار سامانه خورشیدی انشعابی در کشور خبر داد و پیامی هم برای متقاضیان ساخت سامانه های خورشیدی انشعابی داشت؛ متقاضیان احداث این گونه سامانه می توانند تقاضای خود را از طریق سامانه مهرسان واقع در وب سایت های شرکت های توزیع برق سراسر کشور ثبت کنند.
وی، تفاوتهای ثبت نام متقاضیان تحت پوشش نهادهای حمایتی و دیگر متقاضیان را تشریح و تصریح کرد: منابع اعتباری مورد استفاده برای خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی از طریق وام های قرض الحسنه تامین میشود و نیز نرخ تعرفه خرید برق تجدیدپذیر تضمینی به ارزش 3000 تومان به ازای هر کیلووات ساعت تعیین شده در حالیکه بخش خصوصی با آورده شخصی برای ساخت سامانه های خورشیدی اقدام می کنند و برق تولیدی را با نرخ تعرفه خرید تضمینی 2500 تومان برای هر کیلووات ساعت میفروشند. ضمن اینکه نرخ بازگشت سرمایه برای مشارکت در ساخت نروگاه های خورشید 3 تا 4 سال است.
مدیر کل سامانه های مقیاس کوچک ساتبا، مدل جذاب برای سرمایه گذاری خانواده های ایرانی در ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر و فروش برق تولیدی در تابلوی برق سبز بورس انرژی را مطرح و بیان کرد: افراد حقیقی در قالب گروه های خانوادگی و یا تعاونی میتوانند در ساخت سامانههای خورشیدی با مدل عرضه برق در بورس انرژی مشارکت کنند؛ قیمت معامله شده برق در بورس بالاتر است و مزیت اقتصادی خوبی به همراه خواهد داشت.