رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی در گفتوگو با ایلنا:
کمبود منابع آب یک موضوع جدی است / تخصیص، تأمین و انتقال آب به مرکزی باید در برنامه توسعهای مورد توجه قرار گیرد

رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد، درباره مدیریت بحران آب گفت: کمبود منابع آب یک موضوع جدی است و نباید از آن قافل شد. بر این اساس کنترل آن لازمه همکاری تمامی دستگاههای اجرایی است. مهمترین مشکلات حوزه آب دلایل متعددی دارند که شامل کمبود بارندگی، تغییرات اقلیمی، مدیریت نادرست منابع آبی و افزایش تقاضا در بخش صنعت و خانگی است.
نادرقلی ابراهیمی در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، افزود: ایران از سیستمهای مختلفی از جمله سدسازی، شبکههای آبرسانی و طرحهای آبخیزداری برای مدیریت منابع آبی استفاده میکند. اما این سیستمهای موجود به تنهایی نمیتوانند مشکلات کمبود آب را حل کنند و نیاز به برنامهریزی جامعتری دارد. روشهایی نظیر تغییر الگوی مصرف آب و بهبود بهرهوری در کشاورزی، استفاده از سیستمهای آبیاری مدرن و بهینهسازی مصرف آب در صنایع میتواند تا حدی به مدیرت بحران آب کمک کند.
وی ادامه داد: برنامه مشخصی برای مدیریت مصرف آب وجود دارد اما هنوز اقدام اجرایی نشده است. مسئولان باید هر چه سریعتر برنامههای اجرایی مدیریت بحران آب را عملی کنند تا مشکلات این حوزه کاهش یابد. تمامی وزارتخانهها باید برای اجرای برنامههای مدیریت مصرف آب همکاری کنند. بحران آب مسئلهای جدی است و نیازمند تلاشهای هماهنگ و منسجم است. برای مدیریت بحران آب باید از تجربیات سایر کشورها استفاده شود تا با همکاری و هماهنگی همه نهادها از بحران آب عبور کنیم.
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد، اظهار داشت: برنامههای مشخص مدیریت مصرف آب باید به مردم، بخشهای اقتصادی و کشاورزی ارائه شود تا بتوانند از منابع بهینهتر استفاده کنند. نیازهای بخش کشاورزی باید به طور خاص مدیریت شود و باید به گونهای صورت گیرد که کشور با حداقل مشکلات روبرو شود. مصرف آب آشامیدنی خانوارها نیز باید مدیریت شود.
ابراهیمی تصریح کرد: مدیریت مصرف در بخشهای شرب، خانگی، کشاورزی و صنعت سبب میشود که مشکلات مربوط به کمبارشی جبران شود که این مهم باید مورد توجه بخشهای مختلف قرار گیرد. تخصیص پسابها و آبهای برگشتی به صنایع بسیار ضرورت دارد. بر اساس قانون برنامه هفتم توسعه کشور باید حداقل 2 میلیارد مترمکعب آب مورد نیاز صنایع از آبهای برگشتی تأمین شود و آب مصرفی تازه در بخش صنایع به بخش شرب کشور اختصاص پیدا کند.
وی بیان داشت: حدود 60 تا 65 میلیون مترمکعب آب مورد نیاز صنایع استان مرکزی است که عدد کمی نیست. برای تأمین این حجم باید ضمن مدیریت مصرف آب مانند بقیه استانها به سمت انتقال آب از حوزه های مجاور یا از دریا برویم. بر این اساس مانند سایر استانها میتوان کنسرسیومی از صنایع و معادن ایجاد شده و منابع لازم را تأمین کنند. در این خصوص در سایر استانها مساعدت و تسهیلات ارائه شده است و باید این موارد را با جدیت مورد پیگیری قرار دارد.
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد، تأکید کرد: یکی از مباحثی که در حوزه آب مطرح میشود در خصوص استفاده از آب دریاهای جنوب برای تأمین آب شرب بخش صنعت و کشاورزی است. این در حالی است که باید بتوانیم آب مورد نیاز تا عمق حدود 100 کیلومتری دریاهای عمان و خلیج فارس را از طریق آب شیرینکنها در مناطق ساحلی تأمین کنیم.
ابراهیمی ابراز داشت: تعیین آبرسانی به روستاها با توجه به تنش آبی در برخی روستاها از دیگر ضروریات است که باید با جدیت پیگیری شود. با توجه به اینکه برخی روستاهای استان به دلیل وجود تنشهای آبی دچار مشکل شدهاند، توجه به این حوزه ضروری است و همچنین ایجاد شرایط جدیدی در تولیدات گلخانهای و تولید در محیطهای کنترل شده در بخش سبزی و صیفی نیز قابل توجه است و باید به آن پرداخته شود.
وی اضافه کرد: مدیریت صحیح منابع آب بسیار مورد تأکید قرار دارد و حائز اهمیت است. در این راستا تخصیص، تأمین و انتقال آب به استان مرکزی به عنوان یک پروژه راهبردی در استان از واجبات است که باید در برنامه توسعهای مورد توجه قرار گیرد. نقشه راه آبی کشور حتماً با اجماع متولیان در وزارتخانههای جهاد کشاورزی، محیطزیست و نیرو و از همه مهمتر با نگاه به حفظ منافع کشاورزان، بایستی بررسی و تصویب برسد.
رئیس مجمع نمایندگان استان مرکزی که به عنوان نماینده مردم اراک، کمیجان و خنداب در خانه ملت حضور دارد، به وقوع 5 سال خشکسالی مستمر در کشور اشاره کرده و گفت: در سال جاری حداکثر 50 درصد ریزشهای جوی را نسبت به بلند مدت 57 سال گذشته داشتیم که در تمامی کشور بسیار پایین است. اقلیم کشور و دنیا بهم ریخته است و حتماً بایستی مدیریت منابع و مصارف را داشته باشیم. در این راستا باید اقدامات ویژهای برای جبران این وضعیت اندیشیده شود.
ابراهیمی افزود: باید به آبخوانداری و آبخیزداری نگاه زنجیرهای داشته باشیم و بایستی الزامات این بخش به صورتی مشخص شود تا اقدامات زنجیرهای در این حوزه درست تعریف و اجرا شود. سند تأمین و توزیع آب و سند خشکسالی و مدیریت سازگاری با خشکسالی در شورای عالی آب مورد توجه قرار گرفته است و بایستی فرمانداران و مدیران استانی به این اسناد توجه ویژه داشته باشند. همچنین حقابه مسلم استان مرکزی بایستی ادا و جبران شود.
وی ادامه داد: ایجاد سیستمهای سطوح آبگیر باران در مناطق شهری و واحدهای صنعتی برای تأمین آب غیرشرب، استفاده از راهکارهایی که برای بهرهبرداری از ریزشهای جوی و جمعآوری آب باران که بتواند کمکرسانی تأمین آب مورد نیاز بخش غیرشرب و همچنین بخش صنعت داشته باشد، امکان استفاده از روشهای مختلف برای مدیریت منابع آب، استفاده بهینه از امکانات موجود برای حداکثر تولید در بخش کشاورزی و همچنین روشهایی که با فناوریهای جدید که بتوان بهرهوری آب را در بخشهای شرب، صنعت، کشاورزی و ردیابی آلایندهها و آلودگیها در آبهای سطحی و زیرزمینی به نتیجه رساند، از جمله راهکارهای دیگری است که باید مورد بررسی قرار گیرد.