ایلنا از فارس گزارش میدهد؛
مصائب رانش های زمین در شیراز/ خاک بخشهایی از خیابان عفیف آباد بهصورت دانه ریز است
بافت تاریخی شیراز با یک زلزله دچار بیشترین خسارت میشود
٤ دی ماه امسال بر اثر رانش زمین حین گودبرداری در خیابان عفیف آباد شیراز راننده بیلمکانیکی زیر آوار گرفتار شد و پس از چهار ساعت عملیات آواربرداری عوامل اورژانس فوت وی را اعلام کردند. این حادثه در حالی رخ داد که رانش زمین و ریزش کوه در شیراز اتفاق تازهای نیست.
به گزارش ایلنا، خردادماه امسال شکاف و فرونشست عمیق زمین در گردنه اصلی بخش سیاخدارنگون شیراز سبب بسته شدن جاده سینه سفید شد و در بهمن ماه سال ١٤٠١ نیز رانش زمین در خیابان لطفعلی خان زند شیراز روبهروی مدرسه خان، جنب ارد و بازار رخ داد و در پی آن ٢٠٠ متر مربع از این خیابان فرو نشست.
در اتفاق دیگری ۲۵ تیرماه ٩٩ رانش زمین و ریزش کوه در محله منصورآباد شیراز رخ داد و ۴۰ منزل مسکونی که احتمال بروز خطر برای آن وجود داشت از سکنه خالی شدند.
تیر ماه سال ٩٧ نیز در پی رانش زمین و سپس ریزش کوه در بلوار جمهوری شیراز تعدادی از منازل این منطقه تخلیه شدند.
خاک بخشهایی از خیابان عفیف آباد بهصورت دانه ریز است
پدر علم هیدروژئولوژی ایران در پی این حادثه میگوید: خاک بخشهایی از خیابان عفیف آباد بهصورت دانه ریز و بخشهایی از آن متورم است و بنا به دلائل متعددی دچار نشست میشود.
پروفسور عزت الله رئیسی در گفتوگو با ایلنا با اشاره به اینکه تخریب گالریها در زیر زمین باعث میشود اتفاقات این چنینی در سطح زمین رخ دهد، بیان میکند: شبکه قناتی بسیار بزرگی در دشت شیراز وجود دارد و امکان دارد بخش عظیمی از این قناتها در خیابانها باشد. همچنین شبکه فشرده قناتها در قسمت شمال غرب شیراز و جاده صدرا وجود دارد.
وجود انباشت آب در فصل زمستان در زمینهای گودبرداری شده
رئیسی با اشاره به اینکه دشت شیراز شبیه مخروط افکنه است و در زیر این دشت لایههای ریگی وجود دارد، ادامه میدهد: این موضوع میتواند به پایداری زمین و خاک شیراز کمک کند.
استاد دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه در زمان گودبرداری از ساختمان باید محافظتهای لازم انجام شود، میگوید: وجود انباشت آب در فصل زمستان در زمینهای گودبرداری شده مشکلاتی را ایجاد میکند.
زه کشی آبها باید بهصورت دقیق انجام شود
پدر علم هیدروژئولوژی ایران با بیان اینکه در شرایط فعلی نیاز است تا زه کشی آبها بهصورت دقیق انجام شود، میافزاید: در نقاط و مکانهایی مانند شیراز که خاک دانه ریزی دارد نیاز است تا از تجمع آب جلوگیری شود و در صورت جمع شدن آب ، این مناطق باید بهصورت دقیق بررسی شوند.
استاد دانشگاه شیراز تصریح میکند: متروکه شدن شبکههای قناتی شیراز و جاده صدرا باعث شده تا در بعضی از نقاط با مشکلات زیادی مواجه شویم.
وی با اشاره به اینکه سیستم زه کشی آب در بافت تاریخی شیراز به دلیل اینکه در حصار بافت جدید شهر قرارگرفته بهنوعی زندان شده است، ادامه میدهد: بافت تاریخی شیراز بدون اینکه هیچ اقدامی در جهت حوزه آبهای زیرزمینی ایجاد شود به محاصره بافت جدید در آمده است و خروج و زه کش آب در این بافت کور شده است.
بافت تاریخی شیراز با وقوع یک زلزله دچار بیشترین خسارت میشود
پدر علم هیدروژئولوژی ایران در ادامه با اشاره به اینکه بافت تاریخی شیراز به لحاظ ناپایداری خاک، عدم زه کشی، عدم نوسازی از نقاط پر خطر شیراز به شمار میرود، تاکید میکند: بافت تاریخی شیراز بهعنوان یک محدوده با وقوع یک زلزله دچار بیشترین خسارت میشود و از طرفی کمکرسانی هم به این بخش بسیار دشوار است.
وی میگوید: با توجه به اینکه سابقه لرزه خیزی شیراز به اثبات رسیده است نیاز است تا توجه بیشتری به استحکامات خصوصا بافت تاریخی شیراز شود.
وی بیشترین فرونشست در شیراز را نزدیک به دریاچه مهارلو، فرودگاه شیراز و تا حدودی شهرک میانرود عنوان میکند وادامه میدهد: فرونشست زمانی که آب بیشازاندازه برداشت شود اتفاق میافتد، البته در شیراز این اتفاق به این صورت رخ نمیدهد.