خبرگزاری کار ایران

در گفت‌وگو با ایلنا اعلام شد:

راه‌اندازی «اورژانس روانشناختی» برای مقابله با خودکشی/ پاسخ به ویزیت‌های نجومی روانشناسان/ اتخاذ تدابیر ویژه برای پیشگیری از خودکشی در دانش‌آموزان

راه‌اندازی «اورژانس روانشناختی» برای مقابله با خودکشی/ پاسخ به ویزیت‌های نجومی روانشناسان/ اتخاذ تدابیر ویژه برای پیشگیری از خودکشی در دانش‌آموزان
کد خبر : ۱۶۲۹۴۴۹

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران از راه‌اندازی اورژانس روانشناختی برای مقابله با خودکشی خبر داد.

«علی فتحی آشتیانی» رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره اقدامات این سازمان در خصوص پیشگیری از خودکشی‌ در جامعه گفت: موضوع خودکشی جنبه‌های متعددی دارد و فقط بُعد روانشناختی ندارد. ابعاد مختلفی وجود دارد که منجر به این اقدام می‌شود. شاید بخشی از آن را سازمان نظام روانشناسی و مشاوره بتواند کمک کند و آن هم بخشی است که بحث اورژانس روانشناختی را فعال کنیم و اگر کسی اقدام به این مسئله کرده یا افکار خودکشی دارد، با تماس با این اورژانس می‌تواند کمک را دریافت کند و از خودکشی پیشگیری شود.

وی افزود: اگرچه می‌دانم که سازمان بهزیستی این اورژانس اجتماعی را دارد و آنجا کمک می‌کند. برخی از فرصت‌های دیگر مانند سامانه ۴۰۳۰ که ستاد فرمان امام در دوران کرونا راه‌اندازی کرد، اکنون دوباره فعال شده و این هم می‌تواند کمک کند. شاید لازم باشد که در این حوزه بیشتر فعال شویم و کسانی که در واقع افکار خودکشی دارند یا اقدام به خودکشی کرده‌اند، قبل از اینکه اقدام آنها به خودکشی موفق منجر شود، کمک‌های روانشناختی را دریافت کنند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی درباره وقوع خودکشی در میان دانش آموزان گفت: فرهنگستان علوم پزشکی که من عضو پیوسته آن هستم، جلسات متعددی با نمایندگان وزارت آموزش و پرورش درباره موضوعات مختلف از جمله موضوع خودکشی دانش‌آموزان برگزار کرده است تا راهکارهای لازم در این خصوص اتخاذ شود.

وی درباره نظارت بر مشاوره‌های آنلاین که در کشور زیاد شده است، گفت: این نظارت پسینی است و یک مورد آن خدمات روانشناسی آنلاین است و در نظارت پسینی هر فردی که به روانشناس به صورت آنلاین یا حضوری مراجعه می‌کند، کد ملی‌اش را ارسال می‌کند. کد ملی که می‌رود، ما برای او یک سری سوال می‌فرستیم که آن سوالات را پاسخ دهد. در واقع ارزیابی می‌کنیم آن خدماتی که دریافت کرده، میزان رضایتش، میزان هزینه‌ای که پرداخت کرده، چه میزان بوده است.

فتحی آشتیانی درباره قیمت‌های هنگفت مشاوره‌های روانشناسی که افراد را از مراجعه به روانشناسان منصرف می‌کند، گفت: بیمه فقط می‌تواند در این زمینه کمک کند. بهترین اقدام در رابطه با این مسئله که مردم بخاطر هزینه‌های گران خدمات روانشناختی به مشاوره مراجعه نمی‌کنند، کمک بیمه است تا در خدمت مردم قرار گیرد. در واقع وزارت بهداشت و دولت و بیمه باید به کمک مردم بیایند تا خدمات سلامت روانی تحت پوشش بیمه قرار گیرد تا مردم بتوانند با هزینه قابل قبول و قابل پرداخت راحت‌تر مراجعه کنند.

وی در خصوص اقدامات سازمان نظام روانشناسی در خصوص توسعه سواد روانشناسان گفت: در برنامه سازمان نظام روانشناسی است تا همه روانشناسانی که عضو هستند یا پروانه دارند، حتماً باید در دوره‌های مورد نظر نظام روانشناسی شرکت کنند و برای تمدید پروانه شان امتیاز لازم را کسب کنند. این اقدام کمک می‌کند تا سطح سواد روانشناسان ارتقا یابد و خدمات خوبی را به مردم ارائه شود.

انتهای پیام/
ارسال نظر
پیشنهاد امروز