مدیر امنیت غذایی در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی:
مشکل عظیم و عمدهای در زمینه سوءتغذیه کودکان نداریم
مدیر امنیت غذایی در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: مشکل عظیم و عمدهای برای سوءتغذیه کودکان نداریم. یک بررسی در منطقه نشان داده ایران دومین کشوری است که کوتاه قدی و لاغری را توانسته در کودکان زیر پنج سال کاهش دهد.
به گزارش خبرنگر ایلنا، زهرا عبداللهی امروز یکشنبه ۲۳ دی در جمع خبرنگاران گفت: سند دانشبنیان امنیت غذایی سال گذشته تصویب شده و ساز و کار اجرایی آن تدوین گردیده است. ۲۲۱ اقدام در این سند دیده شده که باید دستگاههای مختلف آن را اجرا کنند. سازمانهای مختلف گزارش اجرای این فعالیتها را به دبیرخانه میدهند و ما نیز پیگیر اجرای این برنامهها هستیم.
عبداللهی گفت: ذیل این سند ملی، تهیه نان کامل یا بهبود کیفیت و سلامت نان، یکی از برنامههای اصلی کشور است. از سال گذشته تا کنون ۸۸ کارخانه آرد مجوز تولید آرد کامل را از سازمان استاندارد و غذا و دارو دریافت کردند. ۴۵۰ نانوایی نیز در حال عرضه نان کامل در کشور هستند و به دنبال توسعه آن نیز هستیم.
وی افزود: باید قیمت بهگونهای تعیین شود که دهکهای درآمدی پایین از نان کامل بهرهمند شوند. یکی از راهکارهای همه دنیا برای محدود کردن مصرف بیرویه، اعمال مالیات و عوارض است. مصرف شکر و روغن ما بیش از مقدار توصیه شده است و باید برای کنترل مصرف، مالیات و عوارض بست و در عوض برای مواد غذایی مفید یارانه اختصاص داد. ما نمیگوییم مردم شکر نخورند اما ما مصرف بیرویه داریم.
مدیر امنیت غذایی در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی اعلام کرد: طبق مطالعات انستیتو تحقیقات کشور، سه فاکتور خطر تغذیهای داریم که مصرف زیاد آنها باعث افزایش شیوع بیماریهای غیرواگیر است.
عبداللهی ادامه داد: یک، مصرف زیاد قند در کشور است که چیزی است درحدود ۶۶ گرم سرانه در روز و باید ۴۶ گرم باشد. دوم اینکه ما دو تا سه برابر مقدار توصیه شده جهانی نمک مصرف میکنیم؛ باید کمتر از ۵ گرم در روز نمک مصرف کنیم. بیماران قلبی-عروقی و کودکان باید از این هم کمتر مصرف داشته باشند. ولی روزانه بیش از ۱۰ گرم مصرف نمک داریم. موضوع سوم چربی است؛ مردم ما عادت به مصرف غذاهای چرب و پرروغن دارند. از طرفی مردم باید ۴۰۰ گرم در روز سبزی و میوه مصرف کنند.
عبداللهی سپس به بررسی موضوع سوءتغذیه پرداخت و گفت: سوء تغذیه دو طیف دارد؛ یک ناشی از کم خوردن و یکی چاقی که یک شکل دیگر از سوءتغذیه است و در تمام گروههای سنی رو به افزایش است. چاقی در کشور از ۵۹ درصد به ۶۳ درصد رسیده است. درمورد سوءتغذیه هنوز بررسی ملی نداریم اما درصورت تأمین اعتبار، امسال این بررسی انجام خواهد شد.
او ادامه داد: آخرین آمار از سوءتغذیه کودکان مربوط به سال ۹۸ است. مشکل عظیم و عمدهای برای سوءتغذیه کودکان نداریم. یک بررسی در منطقه نشان داده ایران دومین کشوری است که کوتاه قدی و لاغری را توانسته در کودکان زیر پنج سال کاهش دهد؛ اما ممکن است سوءتغذیه به خاطر تحریمها و افزایش قیمت مواد غذایی در برخی مناطق محروم غذایی شیوع داشته باشد که اطلاعات دقیق نداریم. کاهش پنجاه درصدی سوءتغذیه کودکان باعث شد FAO از ایران تقدیر کند.
وی در خصوص برنامه شیر مدارس بیان کرد: سال گذشته با پیگیریهای دبیرخانه، برنامه شیر مدرسه انجام شد. امسال هم با مکاتبات مکرر، رییس جمهور دستور دادند اعتبارات لازم تخصیص داده شود. با توجه به دستور رییس جمهور، سازمان برنامه و بودجه در خصوص تخصیص اعتبارات لازم به آموزش و پرورش در تلاش است. دبیرخانه سلامت پیشنهاد داد برای سال آینده ردیف اعتباری جداگانهای برای برنامه شیر مدرسه اختصاص داده شود و از سال آینده برنامه شیر مدارس با ردیف بودجه جداگانه اجرا خواهد شد. امسال هم امیدواریم هرچه سریعتر این برنامه اجرایی گردد که حداقل تا پایان سال تحصیلی پنجاه درصد برنامه اجرا شود.
وی درمورد گرانی قیمت شیر گفت: شیر و لبنیات اکنون گران تولید میشود برای تولید ارزان باید وزارت جهاد کشاورزی برنامههایی از جهت تامین علوفه داشته باشد و اولین تکلیف برای این وزارتخانه است. دولت باید به شیر و لبنیات یارانه اختصاص دهد. باید از محل عوارض و مالیات محصولات آسیبرسان یارانه به شیر و لبنیات اختصاص داده شود.
عبداللهی سپس به ارائه آمار پرداخت و گفت: 7 میلیون کودک زیر پنج سال داریم که یک تا دو درصد آنها (حدود ۱۴۰ هزار نفر) دچار سوءتغذیه هستند. ۱۳۰ هزار نفر کودک با سوءتغذیه شدید با کالابرگ تحت پوشش هستند و سرانه ششصد هزار تا یک میلیون تومان برای خانواده آنان در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به تبلیغ محصولات آسیبرسان گفت: صدا و سیما تنها یکی از نهادهایی است که باید این موضوع را رعایت کند. همکاری صدا و سیما نسبت به سایرین بهتر بوده است. بیلبوردهای سطح شهر به طور گسترده مواد قنددار و مواد مضر را تبلیغ میکند.