در گفتوگو با ایلنا مطرح شد؛
مخیر کردن اعضا به انتخاب بین «صندوق ذخیره فرهنگیان» و «پسانداز کارکنان دولت» خطرپذیری دارد/ طلب ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومانی از دولت
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان با بیان اینکه مخیر کردن فرهنگیان به انتخاب بین صندوق ذخیره و صندوق پس انداز کارکنان دولت خطرپذیری دارد، گفت: این تصمیم از منظر کارکنان آموزش و پرورش درست است، اما از بعد صندوق میتواند خطرپذیری تلقی شود. چگونه؟ به شکل که دامنه این کار موثق شود یعنی بگویند کسانی که در صندوق ذخیره فرهنگیان عضو هستند، داراییهای خود را به صندوق پسانداز دولت ببرند. ما جلوی این اقدام را گرفتهایم و در مذاکره با مجلس و دولت گفتیم که چنین کاری خطرپذیری و بهم ریختگی مالی ایجاد میکند.
«حمیدرضا نجف پورکردی» مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در گفت و گو با خبرنگار ایلنا در مورد قانون توسعه هفتم و مخیر شدن اعضای صندوق ذخیره فرهنگیان به انتخاب بین این صندوق و صندوق پسانداز کارکنان دولت و انتقال عضویت با حافظ کامل داراییها بیان کرد: ما در حوزه تقویت جایگاه صندوق در حوزه قانونگذاری تعاملات بسیار قوی انجام دادیم تا در برنامه هفتم توسعه نام صندوق بیاید چرا که قبلا اینطور نبود، همچنین خواستیم مطالبات، تعیین تکلیف رژیم پرداختها و… بیاید که آمده است.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در ادامه گفت: حوزه اساسنامه صندوق ذخیره فرهنگیان نیز مباحثی وجود داشته که روی آن کار میشود. برخی از بندهای صندوق به دلیل این است که مطالبات فرهنگیان متنوع است؛ وزارت آموزش و پرورش در برنامه هفتم توسعه در آموزش و پرورش موضوع را اینگونه دنبال کرد که برخی از فرهنگیان به بخاطر اتفاقاتی که در گذشته در صندوق رخ داد، چندان راغب نیستند در این صندوق سرمایهگذاری کنند. گروه دیگری هم هستند که میخواهند شبیه صندوق پسانداز کارکنان دولت باشیم و پول آنها در حسابی برود و کاری با کسی نداشته باشند.
نجف پورکردی اضافه کرد: جمعبندی آموزش و پرورش و مجلس در این بود که فرهنگیان را در این مسیر مخیر کنند؛ این تصمیم از منظر کارکنان آموزش و پرورش درست است، اما از بعد صندوق میتواند خطرپذیری تلقی شود. چگونه؟ درصورتی که دامنه این کار موثق شود یعنی بگویند کسانی که در صندوق ذخیره فرهنگیان عضو هستند، داراییهای خود را به صندوق پسانداز دولت ببرند. اما ما جلوی این اقدام را گرفتهایم و در مذاکره با مجلس و دولت گفتیم که چنین کاری خطرپذیری و بهم ریختگی مالی ایجاد میکند.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان افزود: نکته خطرآفرین دیگر این است که ممکن است برخی معلمان در آینده دیگر صندوق ذخیره فرهنگیان را قبول نکنند و صندوق پسانداز دولت را انتخاب کنند. البته همین حالا نیز برخی فرهنگیان ما را قبول ندارند و از این رو همه فرهنگیان عضو صندوق ذخیره نیستند.
او تاکید کرد: تلاش کردیم سطح نفوذ خود را بین فرهنگیان بالا ببریم. به این صورت که با برنامهریزی و شفافیت، رهاوردهای مالی و سود… فرهنگیان نسبت به صندوق ذخیره ترغیب میشوند و بین صندوق پسانداز کارکنان دولت و صندوق ذخیره فرهنگیان، ما را انتخاب کنند. بنابراین با تدارکاتی که دیدهایم در برنامه هفتم توسعه ریسکی نداریم البته طبیعتا دلمان میخواهد بیشتر به صندوق ذخیره فرهنگیان پرداخته شود.
نجف پورکردی در پاسخ به این سوال که وقتی دولت به موسسه صندوق ذخیره فرهنگیان کمک مالی میکند، این موسسه میتواند مجموعهای خصوصی باشد یا با این شرایط خصولتی محسوب میشود؟ گفت: صندوق ذخیره فرهنگیان به اعتبار اساسنامه آن موسسهای خصوصی محسوب میشود. فرمایشات گوناگونی در این رابطه وجود دارد؛ برخی میگویند موسسه یک نهاد عمومی غیردولتی است، اما قانون میگوید ما خصوصی هستیم.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان در مورد حق ورود مجلس به فعالیتهای یک موسسه خصوصی مانند صندوق ذخیره فرهنگیان اظهار کرد: چند دیدگاه وجود دارد؛ یک دیدگاه از دیوان محاسبات، مجلس، دیوان محاسبات کشور و… وجود دارد و میگویند وجوهی را به معلمان عضو این صندوق پرداخت میکنیم که سهم دولت محسوب میشود. پس به اعتبار برخی مفاد قانونی میتوانیم نظارت و ورود داشته باشیم. یک دیدگاه دیگر میگوید صندوق ذخیره فرهنگیان جزو اعانههاست و از جنس کمک به معلم محسوب میشود و از جنس ورود وجوه دولتی در یک صندوق تلقی نمیشود پس صندوق ذخیره فرهنگیان خصوصی است.
نجف پورکردی در ادامه اظهار کرد: بر اساس این دو دیدگاه مسائلی مطرح میشود، اما در مجلس شورای اسلامی چرا در این خصوص مباحثی مطرح شده است؟ به اعتبار دیدگاه اولی که پیرامون خصوصی یا دولتی بودن صندوق بیان کردم، گفتیم مطالبات معلمان را به ما بدهید. تا سال قبل صندوق ذخیره فرهنگیان حدود ۴ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان از دولت طلب دارد و در خواست کردیم این سهم پرداخت شود.
او ادامه داد: مجلس میخواهد مصوبه بدهد تا پول را از بودجه دولتی به صندوق برساند. حالا این سوال مطرح میشود صندوق چه جایگاهی دارد؛ دولتی یا غیردولتی؟ پس نقطه نظرات اختلافی در مجلس مبنی بر اینکه اساسنامه صندوق ذخیره فرهنگیان تعیین تکلیف شده است یا خیر؟ کمیسیون مربوطه در این خصوص چه کرده است؟ دولت چه نگاهی به موضوع دارد؟ و... به همین خاطر شکل گرفته است و به همین دلیل قرار شد بار دیگر مداقه صورت بگیرد و به صحن مجلس برگردد.
مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان بیان کرد: ما امیدواریم صندوق به عنوان مجموعهای خصوصی تقویت شد و به وعدهای که از ابتدا به معلمان داده شد، عمل کنیم. از ابتدا هم قرار بود معلمان از حقوق خود در صندوق سهمی واریز میکنند و دولت نیز به همان میزان سهمش را بپردازد. ما نیاز داریم که مجلس و دولت کمک کنند و در راستای اعتلای وضعیت فرهنگیان در چهارچوبی که همیشه داشتیم صندوق را تقویت کنیم.