مشاور هنری بانک پاسارگاد در گفتگو با ایلنا:
هنر؛ حکم طلای رنگی را دارد
بانک پاسارگاد از 6 سال قبل؛ اقدام به جمعآوری مجموعهای از آثار تجسمی کرده و در گرایشهای هنری دیگر نیز سرمایهگذاری میکند. برای سرمایهگذاران این بانک؛ حمایت از هنر و هنرمندان، بر اندیشههای اقتصادی ارجح است.
ایلنا: رضا نامی(مشاور هنری بانک پاسارگاد) که اخیرا یکی از نقاشیهای سهراب سپهری را به مبلغ 700 میلیون تومان از حراجی تهران برای موزه این بانک خریداری کرده است، از سیاستهای فرهنگی و اقتصادی این بانک در پروژهی مجموعهداری و مدیریت موزهی هنرهای معاصر این بانک، صحبت کرد.
وی در گفتگو با خبرنگار ایلنا اظهار داشت: امروزه در تمام دنیا، بانکها در حوزهی اقتصاد هنر ورود پیدا کرده و روی آثار هنری سرمایهگذاری میکنند. تجربه ثابت کرده است که در هیچ جای دنیا، سرمایهگذاری روی هنر ضرر نداشته؛ چراکه هنر در واقع، حکم طلای رنگی را دارد.
نامی ضمن بیان این مطلب که برخی از بانکهای جهانی، تنها با اهداف اقتصادی به بازارهای هنری ورود پیدا میکنند، گفت: اندیشهی بانک پاسارگاد، مطلقا اقتصادی نیست. بلکه برای ما حمایت از هنر و هنرمند ایرانی و مطرح کردن هنر ایران در جهان، اولویت دارد. البته در ذیل این اولویتها، طبیعتا مسائل اقتصادی نیز مهماند زیرا بانک پاسارگاد باید جوابگوی سرمایهگذاران و سهامداران خود باشد.
مشاور هنری بانک پاسارگاد با اشاره به موزهی این بانک، ادامه داد: موزهِ بانک پاسارگاد، بعداز موزهی هنرهای معاصر؛ یکی از بهترین موزههای ایران به شمار میآید. آنچنانکه بازدیدکنندگان میتوانند در بازدید خود، حداقل آثار 65 درصد از هنرمندان معاصر ایران را ببیند. بازدید از این موزه رایگان است و تمام هنرمندان، دانشجویان و اقشار مختلف میتوانند از ساعت 9 صبح، به بازدید از این موزه بیایند.
وی در پاسخ به این سوال که «منبع درآمد این مجموعه از کجاست و آیا تاکنون درآمدی از فروش این آثار حاصل شده یا نه؟» گفت: جمعآوری این مجموعه، از حدود 6 سال قبل آغاز شد. در آن زمان که هنوز موزهای دایر نشده بود، مجسمه پرسپولیس پرویز تناولی در بازار خارجی را فروخته شد. اخیرا هم چند اثر در حراج تهران به فروش رسیده که دلیلش زیاد بودن آثار موجود از برخی هنرمندان بوده است. اما به جز اینها؛ عملا هنوز انتفاعی از این مجموعه حاصل نشده است.
نامی ضمن بیان این مطلب که هنر رکود ندارد، افزاد: سهامداران پاسارگاد از سرمایهگذاری خود اطمینان دارند. مثل اینکه شما خانهای برای سکونت بخرید! یعنی شما به جنبههای اقتصادی این خرید توجهی ندارید اما میدانید که این سرمایهگذاری در آینده، قطعا سودآور خواهد بود.
مشاور هنری بانک پاسارگاد در مورد آثاری که تا به حال در مجموعهی بانک جمعآوری شده گفت: آثاری که آرشیو شدهاند، زیاد هستند اما آثاری که درحال حاضر در نمایشگاه به نمایش گذاشتهشدهاند، تقریبا به 200 اثر میرسد. از هنرمندان و خالقان این آثار نیز میتوان به محمود جوادیپور، احمد اسفندیاری، ناصر اویسی، غلامحسین نامی، سیامک احصایی، پرویز تناولی، مسعود عربشاهی، پرویز کلانتری، سعیدی، محمد جعفری، حسین خسروجردی، کاظم چلیپا، صادق زاده، مصطفی درهباغی، رضا یحیایی، فرهاد مشیری، آنهمحمد تاتاری، معافی، عادل یونسی، مریم سالور، بیتا وکیلی و... اشاره کرد.
نامی همچنین درمورد ساز و کار حمایتی پاسارگاد از هنر و هنرمندان گفت: بانک پاسارگاد در تمام گرایشهای هنری، سیاستهای حمایتی خود را دنبال میکند که نمونهاش فیلم جدایی نادر از سیمین بود که در تهیهاش، سقفی تعریف نشد و گفتند هرچقدر که هزینه میشود، پرداخت شود. حاصلش را هم که دیدید؛ این فیلم جایزهی اسکار گرفت و حتی هزینهی مسافرت بازیگران به برلین را بانک پاسارگاد متقبل شد.
وی ادامه داد: هنرمندان میتوانند در حوزههای مختلف، از بانک پاسارگاد درخواست حمایت کنند. اما میدانید که این روزها هر کسی که 2 تا خط میکشد، چند سطر مینویسد یا چندتا شاسی فشار میدهد، خود را نقاش، نویسنده یا کارگردان میداند. بنابراین هدف پاسارگاد؛ حمایت از هنر شاخص است. براین اساس ما کارشناسانی را در گرایشهای هنری مختلف داریم که درخواستهای ارائه شده را بررسی میکنند. بعضی وقتها هم کارشناسان ما هستند که به سراغ هنرمندان و آثارشان رفته و پیشنهاد اسپانسری میدهند.