آلبوم «خسوف» نقد شد
سمفونی عاشورایی خسوف واقعه عاشورا را از سفر امام حسین (ع) از مکه تا کربلا روایت میکند. این سمفونی در سال ۸۵ از سوی ارکستر سمفونیک تهران به رهبری لوریس چکناواریان به مدت پنج شب در تالار وحدت اجرا شد.
ایلنا: سمفونی عاشورایی «خسوف» با حضور محمد سعید شریفیان، آهنگساز اثر، نادر مشایخی و هوشنگ کامکار در بیست و چهارمین نشست نقد نغمه بررسی شد.
به گزارش ایلنا به نقل از روابط عمومی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، این نشست در قالب ویژه برنامههای ماه محرم با عنوان «زندگی در جغرافیای حسین (ع)» به همت مدیریت موسیقی این سازمان در فرهنگسرای اندیشه برگزار و طی آن مقرر شد که در ادامه جلسات نقد نغمه ضمن بررسی اثر موسیقایی مشخص، در هر جلسه اثری از آهنگسازان نسل جوان معرفی شود.
محمد سعید شریفیان آهنگساز سمفونی خسوف در این نشست به حضور نزدیک به ۲۰۰ نوازنده و خواننده در این اثر اشاره کرد و گفت: ۹ نوحه مختلف خمیرمایه موومانهای این سمفونی بوده است. این سمفونی مشابه آثار کلاسیک یک روایت دارد و در ۱۰۷ دقیقه تنظیم شده است.
وی در ادامه افزود: این اثر یک مقدمه دارد و روایتهای مختلف نظیر تاسوعا، عاشورا و شام غریبان را شامل میشود. با انتخاب ۹ نوحه از نوحههای قدیمی که حال و هوای مختلفی دارند، تنظیم این اثر را دنبال کردم. مثلا در قطعهٔ دوم حرکت کاروان را داریم که هیچ بار دراماتیکی ندارد. در این بخش تک خوانی سنتی داریم.
نادر مشایخی دانش آموختهٔ موسیقی از دانشگاه وین که در مقام منتقد در این جلسه حضور داشت، گفت: این نوع موسیقی انسان را از زمان و مکان جدا میکند. سئوال و جواب دارد. نکتهٔ بعد انتقال مفهوم است که به نظر من خوب صورت گرفته و آهنگساز سعی کرده تا تاسوعا و عاشورا را از جنبهٔ حماسی به تصویر بکشد. وی در ادامه تصریح کرد: حالت ملودیک این اثر به بداهه نوازی نزدیک است.
هوشنگ کامکار در نشست نقد و بررسی سمفونی عاشورایی خسوف گفت: این آلبوم یکی از با ارزشترین کارهایی است که آهنگساز برای دل خود نوشته است زیرا برخی از دوستان آهنگساز که سمفونیهای زیادی هم نوشتهاند قبل از نوشتن تنها به فکر امضای قرارداد هستند.
وی در ادامه تصریح کرد: به نظر من آهنگساز این اثر هم با تکنیک غرب و هم موسیقی ایرانی آشنا بوده. ارکستراسیون درخشان و حجیم در آن به چشم میخورد و از سازها به جا استفاده شده است. استفاده از سازهای برنجی برای نشان دادن عزا ایدهٔ خوبی در این اثر بود.
کامکار در ارتباط با نقطه ضعف این اثر گفت: مفهوم نبودن صدای کر و صدای پایین خواننده سلو در مقابل ارکستر نقطه ضعف این اثر بود. به نظر من آنچیزی که آثار اینچنین را در بین جهانیان جاودان میکند استفاده از سازهای بومی و ایرانی است که خود آن کشورهای خارجی در ارکستر ندارند و گرنه آنها هر روز صدای ویولون سل یا باقی سازهای ارکستر را در موسیقی خود میشنوند.
سمفونی عاشورایی خسوف واقعه عاشورا را از سفر امام حسین (ع) از مکه تا کربلا روایت میکند. این سمفونی در سال ۸۵ از سوی ارکستر سمفونیک تهران به رهبری لوریس چکناواریان به مدت پنج شب در تالار وحدت اجرا شد.
در بیست و چهارمین نشست نقد نغمه آلبوم «اهل ماتم» اثر محسن شریفیان، نوازنده و پژوهشگر موسیقی معرفی شد. این آلبوم در قالب دو لوح فشرده از سوی انتشارات ماهور منتشر شده و مجموعهای از آیینهای مذهبی بوشهر است.