جمعیت ایثارگران؛ اتاق فکر اصولگرایی
جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی برای بدل شدن به تاثیر گذارترین تشکیلات سیاسی اصولگرایان از یک سه ضلعی ساده استفاده کرده است؛ «رسانه»٬ «منابع مالی» و «نیروی انسانی»
ایلنا: تشکیلاتی که بیست سال پیش برای سازماندهی بخشی از فعالان نظامی- سیاسی در ایران تاسیس شده بود٬ بعد از گذشت نزدیک به دو دهه تبدیل به یکی از قدرتمندترین و با نفوذترین تشکیلات سیاسی ایران شده است. «جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی» کم کم در حال نزدیک شدن به جایگاه اول قدرت میان احزاب اصولگراست. اعضای جوان و عموما تحصیلکرده جمعیت ایثارگران برای بدل شدن به تاثیرگذارترین تشکیلات سیاسی میان اصولگرایان از یک سه ضلعی ساده استفاده کردند. «رسانه» «منابع مالی» و «نیروی انسانی»
رسانههای پرشمار
با اینکه اعضای جمعیت ایثارگران عموما از اعضای سابق سپاه پاسداران هستند و ماهیت نظامی دارند٬ اما برخلاف بسیاری نظامیان اتفاقا در عرصه رسانه نیز با قدرت حضور و نفوذ خود را حفظ کردهاند. اعضای این حزب سیاسی از یک سو در خبرگزاریهای بزرگ نزدیک به جریان اصولگرا حضور دارند و از سوی دیگر سایتهای خبری-تحلیلی مشهور جناح راست زیر نظر آنان اداره میشود.
اما این دایره نفوذ فقط در میان رسانههای آنلاین نیست و بسیاری از روزنامههای پرتیراژ توسط اعضای نزدیک به جمعیت ایثارگران منتشر میشود. با این حال آنچه سبب شده حضور ایثارگرانیها در صداوسیما قابل مقایسه با هیچ جریانی نباشد، نفوذ آنان در این رسانه است که قدرت رسانهای این حزب بسیار افزایش داده است. قدرت جمعیت ایثارگران در صدا و سیما به مدد نفوذ دو چهره نزدیک به این جریان بود؛ «سید عزتالله ضرغامی» و «علی دارابی»؛ اولی اکنون اجتهاد رسانهای میکند و دومی مشاوره میدهد.
انتساب علی دارابی به عنوان معاون سیما با انتقادات فراوانی چه از بیرون صداوسیما و چه مجریان و کارمندان این سازمان رو به رو شد. با این حال بسیاری از مدیران نزدیک به ایثارگران در پستهایی همچون مدیریت روزنامه جام جم٬ مدیران گروه معارف شبکههای مختلف٬ چینش اتاقهای فکر برنامههای خبری سیاسی و ... در دوران دارابی وارد صدا و سیما شدند؛ انتسابهایی که کار را برای سرافراز دشوار کرده است.
علیاصغر پورمحمدی در مراسم تودیع خود از مدیریت شبکه سه از نفوذ فردی سخن میگفت که پیش از حضور در صدا و سیما رئیس حراست یک فروشگاه در شهر ری بوده است!
سرافراز که در ابتدای حضور در صدا و سیما قصد کاهش شبکههای تلویزیون را داشت در میانه راه برنامههای خود را متوقف کرد. در ابتدا بنا بود شبکههای مستند، آموزش و سلامت با یکدیگر ادغام شوند و شبکه جدید منتخبی از برنامههای سه شبکه را به روی آنتن ببرد. از سویی دیگر اخباری از ادغام شبکه ۵ و شبکه بازار نیز شنیده میشد اما به نظر میرسد با مخالفتهای صورت گرفته این برنامهها فعلا متوقف شده است.
منابع مالی
انتشار مجلات و روزنامههای رنگارنگ تنها برگ برنده جمعیت ایثارگران نیست. قسمتی از اعضای جمعیت ایثارگران از افراد تحصیلکرده و همکار با برخی پیمانکاران شبه دولتی هستند و هر بار که انتقادی به ارقام نجومی قراردادهای میلیاردی با این نهادهای شبه دولتی مطرح میشود٬ این حجم انبوه رسانهها وظیفه پاسخگویی به انتقادات مطرح شده را پیدا خواهند کرد. از سویی دیگر این قدرت مالی به ایثارگران این توان را داده تا اصولگرایان را از زیر چتر موتلفه خارج شوند.
تا پیش از تولد ایثارگران٬ موتلفه به عنوان بازوی مالی اصولگرایان بخشی از هزینههای انتخاباتی اصولگرایان را تامین میکرد. با اینهمه منابع مالی موتلفه در مقابل جمعیت ایثارگرانی قابل توجه نبود؛ بر اساس گزارشی که در سال ۸۴ منتشر شده بود، بودجه ستاد قالیباف در انتخابات آن سال ده برابر بودجه ستاد انتخاباتی لاریجانی بود.
نیروی انسانی
سالها پیش از آنکه احزابی همچون موتلفه و جامعه روحانیت با وفات اعضای قدیمی در بحران قرار بگیرند، ایثارگرانیها که به نسبت حزبی جوانتر هستند، به مقوله جوانگرایی توجه نشان دادند. این حزب حتی در دولت احمدینژاد نیز به جای آنکه به فکر وزارت و مسئولیتهای اجرایی باشد، معاونت انسانی دولت را در دست گرفت تا با در دست گرفتن گلوگاه استخدامها، نیروهای نزدیک و نزدیکتر به جمعیت ایثارگران را در مسئولیتهای مختلف بگمارد. این انتساب در حالی بود که در ظاهر اعضای جمعیت ایثارگران در موضع مخالف دولت قرار داشتند و احمدینژاد را به انحراف متهم میکردند.
فراموش نکنیم به اعتراف بسیاری از اصلاحطلبان علیرغم اینکه تغییرات زیادی در سطح مدیریت کشور انجام شده٬ هنوز بدنه اجرایی دولت، رسوب مدیران سوم تیری است. افرادی که توسط معاونت منابع انسانی دولت احمدینژاد در مسئولیتهای مختلف قرار گرفتند و وقتی در دولت جدید برخی اصلاحطلبان از فاجعه استخدامهای بیضابطه در دولت قبل انتقاد کردند، صحبتهای آنان در برابر قدرت رسانهای ایثارگران فراموش شد.
مجلس دهم
اعضای جمعیت ایثارگران این ادعا را دارند که برای مجلس دهم به دنبال ائتلاف بین اصولگرایان هستند. در واقع آنان نگران اختلاف نظر میان اصولگرایان نیستند٬ چون سیاست را به خوبی آموختهاند و به خوبی با مدیریت نمایندگان برنامههای خود را درمجلس پیش میبرند. چنانچه بسیاری معتقدند برکناری مدیران نزدیک به جمعیت ایثارگران سبب استیضاح وزیر علوم قبل شد. مجلس ایران٬ مجلسی حزبی نیست و اصولگرایان پیش از اصلاحطلبان با حزب بیگانهاند و این بیگانگی این فرصت را در اختیار اعضای کم٬ اما منسجم ایثارگران قرار داده تا در مواقع حساس یک بار جبهه پایداری٬ یک بار رهروان ولایت و یکبار نزدیکان به دولت قبل در زمین جمعیت ایثارگران بازی کنند. در میان اصولگرایان، جمعیت ایثارگران بیش از دیگران نگران وحدت است چون آنها در همه طیفها قدرت و نیرو دارند.
گزارش: میثم سعادت