رئیس کمیته مشترک ایران و سوریه در گفتوگو با ایلنا:
ترانزیت زمینی سوریه و ایران فعال شد/ خرید ساختمان مرکز تجاری ایرانیان در منطقه آزاد دمشق/ صادرات سیمان، فولاد، کاشی و سرامیک به سوریه
رئیس کمیته مشترک ایران و سوریه گفت: پیش از جنگ، سوریه رقیب جدی ما در حوزه پوشاک، منسوجات و مواد غذایی بود. ساختار این کشور با عراق اصلا قابل مقایسه نیست. سوریه دارای تجار خوب و باسابقه اقتصادی است و میتوان با سهولت بیشتری نسبت به عراق با آنها کار کرد بنابراین امیدواریم که سال آینده سطح روابط تجاری سه برابر شود.
رئیس اتاق بازرگانی کرمانشاه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص سفر هیئت تجاری ایرانی به سوریه به همراه معاون اول رئیس جمهور گفت: تفاهمنامهها و مذاکراتی که در این سفر صورت گرفت؛ دو بعد داشت یکی در بعد سیاسی که آقایان جهانگیری، اسلامی و همتی آن را انجام دادند و دیگری اقتصادی بود که بخش خصوصی با سرپرستی اتاق بازرگانی با طرفهای سوری مذاکره کرد و همین امر منجر به انجام توافقنامه مهمی بین دو کشور شد که چند بند اساسی دارد.
رئیس کمیته مشترک ایران و سوریه اظهار داشت: یکی از این بندها بحث ترانزیت کالا از ایران به سوریه بود که الان از طریق ترکیه؛ بندر مرسین به لاذقیه سوریه صورت میگیرد که یک مسیر طولانی و پرهزینه است به طوری که قیمت هر کانتینر چهار هزار دلار میشود ما توافق کردیم که این مسیر از طریق خاک عراق صورت بگیرد مسیر زمینی تهران – دمشق 1800 کیلومتر است و این گونه 50 درصد هزینهها کاهش پیدا میکند.
وی ادامه داد: بحث دیگر ارتباطات بانکی بود که توافق شد در مرحله اول از طریق صرافیها و بعدا از طریق سیستم بانکی مراودات مالی صورت بگیرد.
رئیس کمیته مشترک ایران و سوریه افزود: بحث سوم افزایش پروازها و راهاندازی بخش زیارتی سوریه بود که توافقات خوبی برای افزایش پروازها صورت گرفت.
کاشفی گفت: در این سفر این اتاق بازرگانی مشترک دو کشور عملا شکل گرفت اما شکل آن با بقیه متفاوت است. 10 نفر از اتاق سوریه و 10 نفر از اتاق ایران معرفی شدند که ریاست طرف ایرانی بر عهده بنده است ضمن آنکه ما ساختمانی در منطقه آزاد دمشق خریداری کردیم که قرار است تبدیل به مرکز تجارت ایرانیان و شرکتهای ایرانی شود.
وی در خصوص نیازهای سوریه و اولویت بخش خصوصی در این کشور گفت: با توجه به آغاز روند بازسازی و بازگشت امنیت به این کشور، اولویت در حال حاضر بحثهای فنی – مهندسی و امور بازسازی است و پس از آن صادرات برخی اقلام غذایی در دستور کار است که در این سفر برخی تفاهمنامهها در این خصوص منعقد شد.
کاشفی در خصوص خط اعتباری ایران برای سوریه گفت: اکنون هیچ خط اعتباری فعال نیست، در سالهای گذشته دو خط اعتباری وجود داشت که بخشی از آن استفاده شد و بخش اعظمی از آن به دلیل عدم وجود زیرساخت و ارتباطاتی که وجود نداشت، نتوانست برای بخش خصوصی کارکرد داشته باشد به طوری که اکنون روابط تجاری دو کشور کمتر از 200 میلیون دلار است.
وی ادامه داد: ما با سوریه تعرفه ترجیحی و آزاد در تمامی کالاها به غیر از 88 مورد داریم اما هیچ وقت اجرایی نشد که برای اجرای آن نیازمند هماهنگی تخصصی بین گمرکات دو کشور هستیم.
کاشفی گفت: پیش از جنگ، سوریه رقیب جدی ما در حوزه پوشاک، منسوجات و مواد غذایی بود. ساختار این کشور با عراق اصلا قابل مقایسه نیست. سوریه دارای تجار خوب و باسابقه اقتصادی است و میتوان با سهولت بیشتری نسبت به عراق با آنها کار کرد بنابراین امیدواریم که سال آینده سطح روابط تجاری سه برابر شود.
وی تصریح کرد: در حال حاضر تاجران سوری تمایل زیادی برای همکاری و خرید از کشور ما دارند و خواهان سیمان، فولاد، کاشی سرامیک و برخی اقلام غذایی تولید ایران هستند. ضمن آنکه شرکت مپنا نیز قرارداد احداث چند نیروگاه را امضا کرده است و در سفر اخیر کلنگ احداث نیروگاه لاذقیه زده شد.
کاشفی تاکید کرد: در حال حاضر آن چیزی که لازم است تبادل اطلاعات و ارتباط تجار با یکدیگر است تا شاهد جهش صادراتی باشیم.