فدریکا موگرینی در پارلمان اروپا:
نباید بین ایران و کرهشمالی شباهتی قائل بود/ تاریخ و سیستم سیاسی دو کشور بسیار متفاوت است
ما بعد از سالها مذاکرات هستهای با ایران به نتایج موفقیتآمیزی دست پیدا کردیم؛ مذاکراتی که به برجام منتهی شد. در آن زمان اتحاد جامعه بینالملل فاکتور کلیدی بود. اما عوامل حیاتی دیگری نیز در رسیدن به این نتیجه وجود داشت که در شرایط فعلی در مورد کرهشمالی فاقد این فاکتورها هستیم و آن اراده سیاسی است.
به گزارش ایلنا به نقل از پایگاه اطلاعرسانی اتحادیه اروپا، «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد که ما از اجرای کامل توافق هستهای حمایت کرده و به این حمایت خود ادامه میدهیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جلسه پارلمان در خصوص رویکرد این اتحادیه در قبال کرهشمالی گفت: «هدف ما یعنی خلع سلاح هستهای کرهشمالی تنها از طریق راههای دیپلماتیک به دست میآید . هیچ راهحل نظامی برای این هدف وجود ندارد. حمله نظامی، اقدامی بیمصرف و مضر خواهد بود و به سرعت به یک درگیری همهجانبه تمامعیار با نتایجی غیر قابل پیشبینی و غمگین برای شبه جزیره کره و قطعا برای همه جهان تبدیل خواهد شد.»
وی افزود: «ما هفته گذشته مباحثی در این خصوص داشتیم و این گفتوگو ادامه خواهد داشت. گفتوگو درباره اعمال تحریمهای بیشتر به عنوان مکمل اقدامهای شورای امنیت سازمان ملل بوده تا بیشترین فشار بر کرهشمالی اعمال شود.»
موگرینی تاکید کرد که تحریمها به خودی خود هدف نیستند بلکه وسیلهای هستند برای باز کردن مسیرهای سیاسی حل و فصل معضلات. راهی که متاسفانه امروز کارساز نیست. هدف ما اعمال فشار به تنهایی نیست بلکه هدف ما اعمال فشار برای باز شدن مسیر های سیاسی برای حل بحران است.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با بیان اینکه تحریمهای سیاسی و اقتصادی اتحادیه اروپا همواره با هدف باز کردن کانالهای قابل اعتماد برای گفتوگوهای مثمر ثمر بوده است، گفت: در شرایطی که اینچنین بحرانی است، تنها با همکاری همه جامعه بینالملل میتواند از بحران عبور کرد.»
وی ادامه داد: «جامعه بینالملل پیشتر راه درست را با تقویت فشارها بر کره شمالی و همزمان درخواست از این کشور برای انتخاب راه حل صلحآمیز برای حل مساله انتخاب کرده است».
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تاکید کرد: «ما به تلاش هایمان برای جلوگیری از گسترش سلاح اتمی در جهان ادامه خواهیم داد. ما برای رسیدن به یک مسیر سیاسی معتبر به منظور خلع سلاح کرهشمالی ادامه میدهیم. این یکی از معضلات هستهای در نشست مجمع عمومی سازمان ملل که هفته آینده در نیویورک برگزار خواهد شد، است.»
موگرینی ضمن اشاره به حمایتهای اتحادیه اروپا از آژانس انرژی اتمی و سازمان توافق ممنوعیت آزمایشات جامع هستهای و تاکید بر حمایت از توافق هستهای با ایران گفت: «ما با اعلام حمایت از اینها به دنیا نشان خواهیم داد که با صبر، پشتکار، دیپلماسی و اراده سیاسی جلوگیری از گسترش سلاح هستهای، دست یافتنی است.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خاطر نشان کرد که بسیاری از شما در وضعیتهای مشابهی که اتحادیه اروپا داشته است، تجربه و دانش کسب کردهاید. ما در مذاکرات هستهای، به تجربه و دانش عمیقی دست پیدا کردیم و میدانیم چه زمانی مذاکرات هسته ای به رژیم تحریمها مرتبط شد .
وی گفت که ما بعد از سالها مذاکرات هستهای با ایران به نتایج موفقیتآمیزی دست پیدا کردیم؛ مذاکراتی که به برجام منتهی شد. در آن زمان اتحاد جامعه بینالملل فاکتور کلیدی بود. اما عوامل حیاتی دیگری نیز در رسیدن به این نتیجه وجود داشت که در شرایط فعلی در مورد کرهشمالی فاقد این فاکتورها هستیم و آن اراده سیاسی است.
موگرینی افزود: «نمیتوانیم تا زمانی که خواست واقعی و اراده سیاسی واقعی برای مذاکره وجود ندارد، انتظار میانجیگری صادقانه داشته باشیم. این فضا و این در باید کمی باز باشد. این جا جایی است که جامعه بینالملل نیازمند اتحادند تا با هم برای باز شدن فضا فشار بیاوریم. در این صورت است که ما برای مذاکره سیاسی که شاید زمان زیادی ببرد اما همیشه امکانپذیر است، آماده خواهیم بود.»
موگرینی تاکید کرد: «مجددا تاکید میکنم که تمایل ندارم میان وضعیت ایران و کرهشمالی شباهتی قائل باشم. سیستمهای سیاسی در این دو کشور بسیار متفاوت است. تاریخ این دو تفاوت زیادی دارد. دو کشور به کل با هم متفاوتند. فکر نمیکنم که این خدمت خوبی به واقعیت تاریخی و موقعیت کنونی باشد که میان این دو کشور شباهت قائل شویم.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین گفت: «اما مطمئنا خبرگی، تجربه و مهارتهای اتحادیه اروپا در این زمینه آماده بهرهبرداری برای ایجاد چنین فرایندی است. ما میخواهیم شاهد گشایش اراده سیاسی برای یافتن راه حل صلحآمیز برای این تنش باشیم.»