برنامه نامزدها برای حفط حقوق هستهای کشور؛
رییسی: برجام یک سند ملی است که همه باید به آن احترام بگذارند
نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری تاکید کرد: برجام یک سند ملی است که همه باید به آن احترام بگذارند.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایلنا، حجتالاسلام سید ابراهیم رییسی در دومین مناظره زنده تلویزیونی در پاسخ به سوالی درباره اینکه چه راهکاری برای حفظ حقوق ملت ایران در موضوع هستهای و رفع تحریمها با توجه به توافق برجام خواهید داشت و چگونه از نقض حقوق ملت ایران توسط آمریکا و دولتهای آمریکایی جلوگیری خواهید کرد؟ گفت: برجام یک توافقی است که بر اساس مذاکرات به وجود آمده است و آنچه دولت در فرایندی که طی شده با تمام اشکلاتی که دارد و رسانههای گروهی هم بارها به این موضوع اشاره کردهاند به وجود آمد ولی این یک سند ملی است و باید به آن احترام بگذاریم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: آنچه در اصل این مذاکرات مشکل دارد این است که در حین مذاکرات از سوی دولت گفته شد که خزانه ملی خالی است و این یک نظر بد است و همچنین گفته شده که ما اگر این توافق را نکنیم به ما حمله خواهد شد و موارد دیگر به وجود خواهد آمد.
او یادآور شد: این موضوع مثل این است که یک فرمانده بگویید در میدان جنگ توانایی ندارم. حالا برجام یک سند است. متاسفانه در اجرا همتنها ما اجرا کردیم و جمهوری اسلامی به عنوان یک طرف کار تنها مسائل را اجرا کرد.
رییسی برجام را به چکی تشبیه کرد که باید نقد شود، اظهار کرد: به نظر ما دولت توانایی نقد کردن این چک را ندارد زیرا در این کار میتوانستتیم از خود ضعف نشان ندهیم . ما میخواهیم بدانیم بعد از این سند چه شد؟ دولت گفته بود همه تحریمها برداشته خواهد شد ولی هیچ اتفاقی در سفره مردم رخ نداد و از مردم میپرسم که چه تغییری در زندگی شما رخ داده است؟
میرسلیم: برجام ندای مظلومیت ما را به گوش جهانیان رساند
میرسلیم درباره توضیحات رییسی و این سوال گفت: برجام بالاخره توانست ندای مظلومیت ما را به گوش جهانیان برساند و مردم فهمیدند ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم در حقیقت فقط به دنبال دانش هستهای بودیم با این حال شما باید به این نکته اشاره میکردید که قبل از این توافقی که بین ایران و شش کشور صورت گرفت دانش هستهای پیشرفت میکرد و تحریمها نیز وجود داشت اما بعد از مذاکرات تحریمها تشدید شده دانش هستهای نیز تعطیل شد پس در این صورت برجام چه حسنی برای مردم داشت؟
او ادامه داد: باید از شما پرسید چگونه میتوانید بعد از برجام و با توجه به اینکه هیچ کدام از طرفین نسبت به تعهدات خود وفا نکردند دوباره چگونه حقوق ملت ایران را زنده کرد. در شرایط کنونی بسیاری از علما و دانشجویان هستهای را اخراج کرده و تجهیزات هستهای را بتن ریختهایم با این حال هنوز تحریمها برقرار است و مشکلات بانکی ادامه دارد.
قالیباف: باید حقمان را از ۴ درصدیها و برجام بگیریم
قالیباف نیز در رابطه با برجام و حفط دستاوردهای هستهای گفت: تحریم و این قرارداد برجام موجود حتما یک سندی است که مورد احترام همه دولتها خواهد بود و طبیعتا طرف مقابل هم مکلف است که به عهد خودش عمل کند. نکته ای که مهم است امروز در اجرای برجام چه کردید؟
او ادامه داد: نکاتی را آقای رییسی بیان کردند در اجرای برجام آثارش برای مردم ما چه بوده؟ امروز از مردم وقتی سوال میکنیم آیا روزی که برجام در دستور کار بود معنیاش این بود که گشایشی در کار اقتصادی صورت میگیرد ولی این اتفاق نیفتاده است.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: من معتقدم اگر هم بخشی از اینها حل هم بشود باز مشکل مردم حل نمی شود چون اشکالات ما در سیستم اداره اجرایی دولت است. وقتی جلوگیری از قاچاق کالا و ارز نمیشود، وقتی وارداتچیها این کارها را انجام میهند، وقتی به مردم ظلم میکنند باز دوباره این ۴ درصدیها بهره مند می شوند.
قالیباف خاطر نشان کرد: ما باید دو کار انجام می دهیم هم حقمان را از برجام بگیریم هم از ۴ درصدیها. برجام الان شده مرکز واردات اروپاییها. به ایران نگاه کنید چقدر کالا به ما فروختهاند، سودش برای ۴ درصدیها و زحمتش برای مردم مانده است.
جهانگیری: برجام ایران هراسی را به ایران دوستی تبدیل کرد
جهانگیری در نقد سخنان رییسی درباره برجام گفت: فکر میکنم مردم ایران به طور کامل در جریان هستند . وقتی دولت یازدهم روی کار آمد همه میدانند که کشور چه وضعی داشت؛ مردم برای تهیه دارو چه کار می کردند. برای تهیه شیر خشک بچهها چه وضعیتی داشتیم؟ وضع سیلوها چگونه بود؟ دولت در همه زمینه ها موفق بود. قبول داریم ممکن است نواقصی هم داشته باشیم.
او افزود: یکی از مهمترین موفقیتها در تاریخ ایران برجام است چرا که ما به همه اهدافی که در برجام وجود داشت، دسترسی یافتیم و حق هستهای را به رسمیت شناختیم. ایران هراسی را به ایران دوستی تبدیل کردیم؛ چرا فراموش کردیم؟ اگر برجام به توافق نمیرسید و قدرت های استکباری به رویه قبلی ادامه میداد، صادرات نفت ما متوقف میشد.
جهانگیری ادامه داد: مردم ایران میدانید چه میشد اگر برجام اتفاق نمیافتاد؟ به گونهای میشد که تمام مردم از نابسامانی اقتصادی رنج میبردند. توفیق برجام باعث شد ما بگویم کشور امروز آماده توسعه است. صادرات نفت از یک و نیم میلیون بشکه به ۲ و نیم میلیون بشکه رسید و ۳۰ درصد بیمه کالاهای ما افزایش پیدا کرده. بنادر ما در زمانی تحریم بودند اما امروز کشتیهای خارجی از ایران کالا میبرند. امروز دهها میلیارد دلار صادرات صورت میگیرد برجام توفیق بزرگی است که بدست آوردیم اما به بد عهدی آمریکا باور داریم و جلوی آن میایستیم.
هاشمیطبا: عدهای چون کبک سر در برف کرده بودند و میگفتند تحریم اثر ندارد
مصطفی هاشمی طبا در نقد اظهارات حجت الاسلام رییسی گفت: ما اگر میخواهیم مسالهای را بررسی کنیم باید به سابقه تاریخی آن توجه کنیم .ساختمان پلاسکو ظرف سه ساعت فرو ریخت اما ۲۰ روز طول کشید تا آواربرداری صورت گیرد . در حالی که ما توسط قدرتهای بزرگ تحریم بودیم عدهای چون کبک سر در برف کرده بودند و میگفتند که تحریم اثر ندارد.
او افزود: در حالی که از همان کشورهای تحریمکننده کالاهای تولیدی آنها را گرانتر با واسطه خرید میکردیم. در آن زمان با پولی که از فروش نفت به دست میآوردیم ۵۰ درصد تولید یک کارخانه اتومبیل سازی سوپر لوکس آلمانی را وارد کشور کردیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری یادآور شد: یک چنین میراثی به دولت رسیده است. برجام ممکن است مشکلاتی داشته مانند هر معاهده بین المللی دیگر داشته باشد چراکه هر طرف قصد دارد آن را به نفع خود تفسیر کند.
هاشمیطبا ادامه داد: اگر در دوره تحریم مانند دوره ایستادگی در دوران جنگ کالاها سهمیهبندی و مدیریت میشد میتوانستیم مانند زمان جنگ که با نفت بشکهای ۷ دلار تحمل کردیم کشور را اداره کنیم اما آن موقع با ولخرجیهایی به منظور پز دادن بودجه کشور را صرف کردیم و برخی از این دوستان هم آن موقع این قسم کارها را تایید میکردند و برای آنها کف میزدند و الان که تحریم برداشته شده است این حرفها و حرکات را در نقد برجام و وجود تحریمها میگویند.
روحانی: اگر برجام را قبول دارید چرا در تهران بیلبورد زده و به مذاکره کنندگان فحاشی کردید
حجتالاسلام حسن روحانی نیز در پاسخ به اظهارات سیدابراهیم رییسی گفت: مهم است مردم ما به این مسئله توجه کنند که افرادی که کاندیدا شدهاند، باید صریح به مردم بگویند با برجام چه میخواهند بکنند و با دنیا چگونه میخواهند تعامل بکنند؟
او با بیان اینکه اگر برجام توافقی مورد قبول است چرا در سراسر تهران بیلبورد زدید و به مذاکرهکنندگان ما فحاشی کردید، اظهار داشت: همانطور که گفتید مذاکرات همانند جنگ بود، در پشت این چنگ چه کردید؟ به مردم بگویید چرا به مذاکرهکنندگان توهین کردید و چه حرفهایی نامربوطی زدید و همانند دشمنان ایران مانند وهابیون سعودی، صیهونیستها و تندروهای امریکایی حرف میزدید. امروز مردم باید بدانند که این توافق با زحمت فراوان به دست آمده است.
رئیس جمهور با بیان اینکه با برجام تمام تحریمهای هستهای برداشته شده است، تصریح کرد: اگر تحریمی باقی مانده است، به مردم بگویید چه تحریمی باقی مانده است. ما تحریمهای متنوعی داریم. اگر برجام نبود، نفت ما به جای ۲ میلیون بشکه صادرات، به ۲۰۰ هزار بشکه میرسید و تمام وعدههایی را که امروز میدادید و برنامههایی هم برای آن وجود ندارد، چگونه اجرایی میکردید؟
روحانی افزود: باید به مردم به صراحت بگویید در برابر برجام چه میکنید. وقتی ترامپ رئیس جمهور شد عدهای خوشحال شدند چون او میخواست توافق هستهای را پاره کند. آیا دوباره تقابل و تحریم برمیگردد یا نه؟
او خطاب به رئیسی و میرسلیم خاطرنشان کرد: آقای رئیسی در مساله هستهای چه اطلاعاتی دارید که درباره این مسئله قضاوت میکنید؟ آقای میرسلیم در فناوری هستهای ما وضعیتمان نه تنها کند نشده بلکه هر روز هم بهتر شده است و راکتور اراک بهتر از دیروز بهسازی میشود.
رییسی: به تعهدات دولت در برجام پایبند هستیم
رییسی در جمعبندی این سوال و پاسخ به اظهارات نامزدهای دیگر گفت: آقای روحانی باید در ذهنشان باشد در ملاقاتی که داشتیم البته زمانی که ایشان دبیر شورای امنیت ملی بودند در خصوص تهدیدها که وجود داشت، ایشان گفتند که بعدا در این خصوص صحبت خواهیم کرد. شاید در خصوص جریانات به میزان دیپلماتها اطلاع ندارم ولی در جریان همه موضوعات هستم و از همه دیپلماتها برای تلاششان تشکر میکنیم.
او ادامه داد: قرار بود بعد از برجام هم چرخ سانتریفیوژها و هم چرخ اقتصاد بچرخد. آیا چرخ بازار و واردات و صادرات اکنون می چرخد ؟ از آقای سیف سوال کردند نتیجه وام ها چیست؟ همچنین آقای طیبنیا و همچنین آقای ظریف که گفتند امریکاییها متعهد نبودند. تحریمها همچنان باقی است و خودشان هم میدانند.
رییسی در پایان گفت: ما نباید در مقابله با دشمن ضعف از خودمان نشان دهیم اگر آنها ببیند با یک دولت مقتدر روبه رو هستند موضوع فرق میکند. حادثه منا اتفاق افتاد و گفتند که با دختری چگونه رفتار شد، ۵۰۰ خانواده ما در منا با شهادت خانواده خود درگیر بودند و چند روز اجساد آنها در عربستان ماند. اگر رهبری آن اظهارات را در دانشگاه افسری نمیکرد که وضعیت مشخص بود. هر دولتی که میآید باید به تعهدات احترام بگذاریم و ما به تعهدات دولت پابرجا هستیم ما در دولت کار و کرامت و اقتداری که نظام دارد از حقوق ملت دفاع کنیم.