رییسی در گفتوگوی ویژه خبری:
با افزایش یارانه دهکهای پایین میتوان فقرمطلق را ریشه کن کرد/ رفع بیکاری جز با اشتغال ملی شدنی نیست/ نجات سینما از وضعیت کنونی اولویت ماست
نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: یارانه نقدی را میتوان برای اقشار ضعیف دو سه برابر افزایش داد تا فقر مطلق را ریشه کن کرد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، حجتالاسلام سیدابراهیم رییسی در اولین برنامه تبلیغاتی خود در صداوسیما با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری شبکه دو درباره برنامههایش برای توجه به مستضعفان و فقرا گفت: من خودم این وضعیت را در زندگیام تجربه کردهام نه اینکه بشنوم بلکه به عنوان کسی که خود چشیده، این وضعیت را درک میکنم. در این یکسال اخیر که توفیق خدمت رسانی در تولیت داشتم و ماموریت امداد رسانی به فقرا داشتم بیش از پیش با زندگی مستضعفان مواجه شدم و دیدم که مردم از این شرایط رنج میبرند.
نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: در این بازدیدها از مناطق محروم میدیدم که مردمی با چشمان اشکبار آمده شرمنده خانواده خود بودند یا اینکه مادری آمد و گفت لااقل از این چهار فرزندم یکی را بر سر کار ببرید. وقتی به روستاهای اطراف مشهد سفر کردم دیدم که برخی از روستائیان تنها درآمدشان همین یارانه نقدی است. چطور ممکن است با همین ۴۵ هزار تومان زندگی را اداره کرد.
او به وضعیت بیکاری در جامعه اشاره کرد و گفت: شرایطی بوجود آمده که طبق آمار رسمی بیش از دوازده درصد بیکاری وجود دارد و اگر به وضعیت تحصیل کنندگان نیز توجه شود این آمار بیکاری بیش از ۴۱ درصد خواهد بود. دلیل بسیاری از مفاسد، طلاق و آسیب های اجتماعی از همین بیکاری و نداشتن شغل مناسب است.
رییسی بر تغییر شرایط اقتصادی کشور تاکید کرد و افزود: امتی که توانسته امروز در دنیا گفتمان داشته و در عرصههای مختلف پیروز و موفقیت داشته باشد، مگر میشود نتواند مساله فقر را حل کند. ما ما مصمم هستیم شرایط اجماعی و اقتصادی را به نفع مردم تغییر دهیم.
او ادامه داد: برخی باتوجه به سابقه سی سالهام در دفاع از حق و بویژه حضورم در سازمان بازرسی خواستند شرایط دستگاههای اجرایی را ارائه کنم تا آسیب های وزارتخانهها را ببیند. این برای من غصه شده که تا کی باید ما منتظر آسیبزدایی از دستگاههای باشیم.
تولیت آستان قدس رضوی با تاکید بر اینکه فساد در جامعه به هیچ وجه قابل تحمل نیست، اظهار کرد: در دولت کرامت به محرومان و مستضعفان بویژه دهکهای پایین بدون نگاه به دستانی که بخواهند برای ما گره گشایی کنند، توجه ویژه میشود. معتقدیم با توجه به ظرفیت نیروی انسانی انباشته می توان گره از مشکل گشود. یارانه نقدی را میتوان برای اقشار ضعیف دو سه برابر افزایش داد تا فقر مطلق را ریشه کن کرد. بسیاری از افرادی که تحت پوشش سازمانهای امدادی هستند را میتوان با توانمند سازی از تحت پوشش بودن خارج و در اختیار آنها مسکن ارزان گذاشت.
او به هدفگذاریهای صورت گرفته در برنامه ششم توسعه اشاره کردو گفت: در متن برنامه ششم آمده که ۱۲ درصد بیکاری به ۸ درصد برسد که این امر جز با اشتغال ملی شدنی نیست. هرچند اصل تدوین برنامه از دولت به مجلس واگذار شد و به نوعی طرح جدیدی نوشته شد و حتی به جای ابلاغ آن از سوی رییس جمهور، رییس مجلس آن را ابلاغ کرد اما ما معتقدیم این برنامه باید عملیاتی شود.
رییسی در پاسخ به این پرسش که برنامهاش برای برقراری ارتباط عینی با مردم چیست و از چه راهی این کار را انجام خواهد داد، گفت: در طول مدت خدمت اداریام هیچگاه ارتباطم با مردم را قطع نکردم. کدام مدیر در سطح بنده را می شناسید که هرشب برود مسجد و خودش را در مرآ و منظر قرار دهد.
او ادامه داد: در دورانی که خدمت میکردم حداقل هفتهای یک روز اختصاص به این کار می دادم و در آستان هم این رویه ادامه داشت. این ارتباط امر ضروری است. بنظرم به عنوان یک طلبه که باید با مردم، از مردم و در مردم بود این ارتباط ضروری است چرا که از این راه میتوان نواقص دولت و مشکلات را متوجه شد.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: دولت اگر بخواهد به مردم کمک کند و به فکر آنها باشد، باید دولتی به دور از فساد و اشرافگری باشد چراکه روحیه اشرافیگری خوب و با مردم سازگار نیست. پیام نظام ما ضد اشرافیگری است و با فاسد مبارزه خواهیم کرد.
او ادامه داد: مردم سخت مشکل دارند و نگاهشان به دولتمردان است. حقوقهای نجومی و پرداختهای خارج از عرف مردم را ناراحت میکند.
رییسی با تاکید بر اینکه دولتی میتواند نظام سلامت اداری برقرار کند که دور از اشرافیگری باشد و از درد مردم آگاهی داشته باشد، اظهار کرد: فساد باید از بین برود و این امر نیاز به کار جدی دارد. ما نباید کاری کنیم که فساد به وجود بیاید. اصلا باید کاری که فساد به وجود نیاید. باید ساختارها و نظام بانکی بگونهای اصلاحکنیم که امکان فساد نباشد و لازم است ساختارهای فساد زا را اصلاح کنیم.
رییسی با بیان اینکه عدالت اداری ایجاب میکند با هر فسادی برخورد شود، گفت: قوهقضاییه مسئولیت بعدی دارد. اولین مسئول رییس دولت و وزرا هستند.
او در پاسخ به این سوال که در پایان چهار سال دستاوردهای شما چقدر ملموس خواهد بود گفت : سالهای گذشته مساله یارانه ها مطرح شد در ضریب جینی شاهد کم شدن فاصله طبقاتی بودیم و آمارها نشان میدهد این فاصله طبقاتی کمتر شده اما امروز آمارها نشان از امری نا مبارک دارد. لذا تجدید نظر جدی در پرداختها باید صورت گیرد تا این فاصله ها کمتر شود تا جامعه بتواند با هم زندگی کند و همه بتوانند از ظرفیت های کشور بهره ببرند و شاهد عدالت در توزیع باشند. این به نفع جامعه است.
او در پاسخ به سوال دیگری در خصوص برنامهاش برای حفظ آرمانهای انقلاب و شهدا گفت: من بنیان یک دولت انقلابی توام با عقلانیت را وعده میدهم. این قید برای این است که برخی فکر میکنند انقلابی بودن یعنی احساسی بودن. انقلابی بودن نگاه به منافع زود گذر نیست بلکه جامع و بلند مدت است. تعهد من آن است که در دو سه ماه آخر دولت تنها دولت را فعال نکنم و از روز اول شرایط را به عنوان فرصتی که ملت در اختیار ما گذشته در نظر بگیرم. لذا تعهد ما تعهد به ملت تعهد برای کار و کرامت خواهد بود به معنی اینکه دولتی دور از هر گونه کم کاری و بی خیالی داشته باشیم و دور از هر گونه حزب بازی و رفیق بازی و فساد و باند بازی و آن هایی که مردم از آن ها به ستوه آمده اند. به این معنا که رفع فقر کند و بحران بیکاری در کشور نباشد و دولت کار کند تا بی کار در جامعه نباشد. به گونه ای که زمان وعده دادن و عمل نکردن پایان بپذیرد و مردم در جریان ایجاد امور باشند
نامزد انتخابات ریاست جمهوری در مورد شعار کرامت هم گفت: پیامبر در فلسفه بعثت فرمودند من آمدم انسان ها کرامت بیابند. یعنی مادر برای بچه بیکارش اشک نریزد و پدری برای اداره خانه شرمنده نشود و کارگاه ها یکی بعد از دیگری تعطیل و کارگران بیکار نشوند. کار و کرامت. کرامت برای آن که هر قراردادی همراه با عزت مردم ایران باشد. این کرامتی است که زنان، دختران، مردان، جوانان، فزهنگیان، همه زندگی با کرامت داشته باشند و تحقیر نشوند. مردم برای اینکه مسکن و درآمد و شغل داشته باشند نباید تحقیر شوند. باید دولتی باشد کرامت آفرین، که در پرتو ارزش های اسلامی و انقلابی کرامت را تضمین کند و با آموخته های امام و رهبر و مردم هماهنگ است
او در پاسخ به این پرسش که اگر بین قوا اختلافی وجود بیاید شما به عنوان رئیس دولت چه کاری می کنید، گفت: بنده توفیق داشتم در این مدت بخشی از مدیریت را در ارتباط با هماهنگی قوا داشته باشم. جلساتی برای هم نوایی بین قوا تشکیل می شد. اگر دستگاه اجرایی با دستگاه قضایی تعامل داشته باشند و با مجلس همکاری کنند این همکاری ولو اینکه قانون حرف از استقلال قوا زده باشد به معنای آن نیست که از هم جدا باشند، بلکه باید تعامل کنند. لازمه یک کار جمعی حکومتی، تعامل همه قوا با هم است اگر ناهماهنگی باشد مردم نگران می شونداز ناهماهنگی بین قوا.
رییسی خاطر نشان کرد : اگر بگوییم فساد است مردم نگران میشوند. اگر مدیر متخلف پیدا شد باید به دست عدالت سپرده شود. این مردم را امیدوار میکند. وظیفه رییس دولت به جای نگران کردن مردم گزارش است. دولت نباید بگوید "این باید بشود". این که درست نیست. باید بگوید "شد". اگر افتخار نصیب ما شد به عنوان نماینده مردم انتخاب شدیم به مردم باید بگوییم " شد" نه اینکه بگوییم "باید بشود" دولت باید در میدان انجام کارها باشد تا خواسته های قانون را تحقق ببخشید. مردم اطمینان در کسب و کار و تدریس و تحصیل میخواهند و باید بدانند مدیران حقیقتا دلسوز آنها هستند
او در خصوص اینکه در دولت او آیا رسانهها بدون نگرانی از متهم شدن به ضدیت با دولت میتوانند انتقاد کنند یا خیر گفت : لازمه اصلاح، نقد پذیری است. این امر موثری است که انسان گره ها را بشناسد. وقتی روزنامهای، خبرنگاری، نمایندهای دولت را نقد میکند این به عنوان یک فرصت باید تلقی شود نه یک مشکل که دست به نامه ببریم و شکایت کنیم از روزنامه و نماینده مجلس. البته نقد باید منصفانه و از در اطلاع باشد. به نظر ما رسانه به عنوان یکی از نیروهایی که میتواند به دولت کمک کند است و فرهیختگان و اساتید و علما کسانی هستند که درد جامعه را می فهمند. آنچه دولت را از فساد حفظ میکند نقد منصفانه است و ما استقبال میکنیم.
رییسی در خصوص راه حل مشکلات ازدواج گفت : مشکل جوانان باید دید چیست. ما در مشهد بررسی کردیم دیدیم جوانان مشکل مسکن دارند. ما دیدیم زمین امام رضا و امکانات هست، ساخت ششصد واحد را شروع کردیم. در استان دیگری هم همین اقدام را کردیم. ما بگوییم جوانان ازدواج کنند ولی تسهیلات ازدواج سخت تر شود که نمیشود. این تسهیلات در دست افراد بدحساب است. مشکل این است که جوانان با مشکل تسهیلات روبه رو هستند.
او ادامه داد : مسکن مهر آغاز شد. آقایان باید مشکلات آن را حل میکردند. خانمی که طلایش را فروخته و هر روز نگاه میکند ببیند این دیوارها کی بالا می رود چرا باید چنین باشد؟ این کار امکان پذیر بود. ما در نظر داریم مسکن مهر را در سال اول تحویل متقاضیان دهیم. مسکن میتواند به عنوان یک صنعت شغلساز باشد. مشکل تسهیلات ازدواج و شغل و مسکن اگر مرتفع شود مساله مشکلات جوانان حل میشود. در نظر داریم برای جوانان مساله تسهیلات شغل و مساله مسکن را به عنوان مطالبه آنها با امکانات کشور در شهر و روستا حل کنیم.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: امیدوارم این دغدغهها با دولت کار و کرامت پایان بپذیرد و ما بتوانیم وضعیت معیشتی را برای جوانان فراهم کنیم تا بتوانند زندگی با کرامت داشته باشند. اگر گفتیم ازدواج سریع، برای این سوالات باید پاسخ عملی داشته باشیم تا انشالله این مشکلات دیگر مشکل تلقی نشود و همه در اندیشه گامهای بلندتر باشیم.
او در خصوص راهکارش برای کنترل فضای مجازی گفت : من خدمت آیت الله جوادی آملی رسیدم گفتم فضای مجازی ایشان گفتند این کجایش مجازی است؟ همهاش حقیقت است. این فضایی است که تمام لایههای زندگی ما را تحت تاثیر قرار داده است. پس کاملا باید آن را باور کرد و از حسنها و خوبیهایی که میتواند در تسهیل دسترسی به اطلاعات و رفع مشکلات دارد، استفاده کرد. آیا با این فضا نمیشود اشتغال ایجاد کرد؟ هند و پاکستان چه در نرم افزار و چه در سخت افزار بسیاری از مشکلات بیکاری را با این فضا حل کردند.
رییسی گفت : آیا همین که دسترسی فلان روستا را با فضای مجازی تسهیل کنیم کافی است؟ ما میتوانیم در نرم افزار دانش بنیان حرف اول را بزنیم. اما برای ورود به حریم خصوصی زندگی مردم نباید اجازه داد. همه راضیاند از فضای مجازی استفاده شود اما به نحوی که زندگی و حریم خصوصی را تهدید نکند و بگونهای نباشد تا آرامش روحی برای مردم ما سلب شود. در این قضیه، مساله فضای مجازی در حوزه ایجاد کار و شفاف سازی مهم است. ما این کار را میکنیم که دولت را پشت ویترین قرار دهیم و تمام گردش کار اقتصاد را مردم بدانند. لذا فضای مجازی یک فضای مورد استفاده است.
او در خصوص برنامهاش برای مسایل فرهنگی گفت : کشور و انقلاب ما انقلاب فرهنگی است. آنکه از همه مظلومتر است، هنر است. ابعاد مختلف هنر باید مورد توجه قرار بگیرد. همه باید بدانند که هنر با حکمت و تعقل همراه بوده آثار هنری و شاعران و فرهیختگان این کشور با تعقل همراه بوده اند.در حوزه سینما و در حوزه شعر و در مسایل مختلف باید کار شود. ما هنرمندان دغدغه مندی داریم. من گاهی با این دوستان مینشینم که میتوانند صاحب نقش باشند. دولت میتواند ناظر باشد. آنچه اولویت ماست مساله هنر و ابعاد آن و نجات سینما از وضعیتی است که دارد.
این نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری خاطر نشان کرد اگر در این حوزه گام هایی برداشته شود سبب می شود کشور ما جلوه هنر باشد. حرم امام رضا جلوه هنر با معنویت است. شعر و ادبیات و کاشی کاری آن هنر است. من باورم این است که ما میتوانیم در ارتباط با هنر هفت گانه برنامه داشته باشیم. به ویژه در هنر سینما باید اقداماتی کرد که در جایگاه برتر قرار بگیرد.
رییسی در مورد آموزش عالی و برقراری تناسب میان بازار کار و فارغ التحصیلان گفت: ما آموزش عالی، بازار و سیاست داریم. ما باید ابعاد مختلف را با هم مرتبط کنیم. اگر دانشگاه بدون توجه به بازار کار و ظرفیتهای اقلیمی رشد کند فایده ندارد. دانشجو در یزد و اصفهان به اعتبار نیاز باید فارغ التحصیل شوند. باید بین آموزش عالی و بازار ارتباط بسیار عمیق برقرار شود که فارغ التحصیلان سریع وارد بازار شوند.
او گفت: از سویی سیاست و پیوند این سه با هم مهم است. وزارت امور خارجه باید شود وزارت روابط خارجی. یعنی مگر میشود وزارت اقتصاد فقط حس اقتصاد مقاومتی داشته باشد؟ یعنی وزارت خارجه در همه دنیا باید به دنبال اقتصاد مقاومتی باشد. سفرای ما باید به فکر اقتصاد مقاومتی باشند. پس باید بین سیاست داخلی و خارجی و اقتصاد و سرمایه و علم و دانشگاه ارتباط تنگاتنگی بر قرار کرد که هر کدام در این چرخه نقش بازی کنند.
رییسی خاطر نشان کرد : تمام مدیران باید حس بگیرند که امروز موضوع کشور اقتضاد مقاومتی و رفع محرومیت از محرومان و ایجاد اشتغال است. بسیاری از کشورهایی که امروز میگوییم توسعه یافته از اینجا بوده که تمام کشور حس گرفتند. باید بین این سه ارتباط عمیق باشد تا فارغ التحصیلان بیکار نباشد. ما دنبال برنامهای برای پیوند این شئون هستیم.
رییسی همچنین در خصوص رویکرد او در قبال ترفندهای آمریکا در دشمنی با ایران گفت : مقابله با این تاکتیک وحدت و اقتدار کشور است. امروز جوانان عزیز ما که در جبههها افتخار آفریدند و در جای جای کشورهای اسلامی در مقابل دشمن ایستادگی میکنند منشا این قدرت آفرینی هستند. اگر دشمن ببیند از همه سلیقهها برای نظام فروگذار نیستیم در این زمینه عقب نشینی می کنند. پیام دادن به دشمن به این که تحریم ها موثر بوده است او را در ایجاد تحریمها تشویق میکند. به نظر ما راهش آن است که کشور مقتدر باشد.
او با بیان این که اگر اقتصاد مقاومتی در کشور اجر شد و کشور در آن همه سلایق و انسجام ملی داشت آمریکا کاری نمیتواند کند، ادامه داد: این قدرت پوشالی که امروز مدعی آن است دیدیم که در خلیج فارس جوانان ما چطور آنها را دست بسته آوردند. تاکید بر قدرت اقتصادی برای این است که دشمن را وادار به عقب نشینی کنیم. هرجا ما سستی کردیم دشمن پیش آمد و هرجا با عزت و با تکیه بر قدرت خدادادی و داشته های خود ایستادیم و عرضه ایستادگی بود نام ایران وحشت ایجاد میکند برای دشمنان. راهش این است که ما باید آنها را وادار به عقب نشینی کنیم.
رییسی در آخر با بیان اینکه ما برای خدمتگزاری به این عرصه آمدهایم گذاری گفت: من از خادمی حضرت امام رضا به خادمی ملت آمدم . همه بدانند که در این عرصه به هیچ عنوان زخم زبانها و تبلیغات ناثواب ما را مانند استاد شهید بهشتی از عرصه بیرون نمیکند. در این عرصه قصد ایستادگی برای خدمت به مردم داریم. اگر سردار قاسم سلیمانی در مجاهدت خسته شد ما هم خسته می شویم. هدف ما این است که کشور که در اوج اقتدار قرار دهیم. این فقر زیبنده کشور نیست. ما قادریم فقر را از چهره زیبا کشور بزداییم و فساد اداری را در کشور ریشه کن کنیم.