نجفی در جمع خبرنگاران:
استراتژی رقبای روحانی تخریب است/ یکی مرد جنگی به از صد هزار
رییس ستاد هماهنگیهای اقتصادی دولت با اشاره به شرایط آغاز بکار دولت گفت: عملکرد اقتصادی دولت در طول چهار سال گذشته قابل دفاع است
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدعلی نجفی در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با وجود گزارشهای دولت مبنی بر رشد و توسعه اقتصاد، اما این امر در سفره مردم زیاد مشهود نیست، گفت: دستاوردهای دولت چه در بخش اقتصادی و چه در سایر بخشها بارها بحث شده اما به اندازهای که لازم بوده روی آن تبلیغ نشده است.
رییس ستاد هماهنگیهای اقتصادی دولت با بیان اینکه باتوجه به شرایطی که دولت داشته ، فعالیتهای اقتصادی و عملکرد آن قابل دفاع است، گفت: دولت در این مدت چهار سال با دو مسئله جدی مواجه بود. از سال ۹۱ آثار تحریمهای بینالمللی بر علیه ایران در اقتصاد ظاهر شد و در بخش تورم نیز که دومین تورم بالا بعد از انقلاب بود در سال ۹۱ به بالای ۳۵ درصد رسیده بود. در این دوران که رکود سخت بود ،قیمت ارز نیز حدود سه برابر شد. این شرایط در سال ۹۲ که دولت یازدهم روی کار آمد وجود داشت و در شرایط سختی دولت آغاز بکار کرد.
مشاور رییس جمهور به افت قمت نفت در بازار جهانی اشاره کرد و گفت: از همان سال ۹۲ افت قیمت نفتشروع و به تدریج این فاصله بین قیمت نفت که پیش از آن تا حدود ۱۰۰ بشکه بود با قیمت جدید خیلی بسیار و به حدود ۳۵ درصد قیمت قبلی رسید.
نجفی ادامه داد: این دو مسئله شرایط را برای اقدامات اساسی اقتصادی و اقداماتی که در معیشت مردم زود تاثیر گذار باشد، سخت کرد اما دولت با برنامهها و سیاستهایی که داشت هم در اصلاحات اساسی اقتصادی و هم گذران امور معیشتی مردم اقدامات قابل قبولی انجام داد.
او با اشاره به برخی از اقدامات دولت اظهار کرد: دولت اقداماتی در راستای اصلاح ساختارها در بحث تورم، اصلاح پرداخت نظام بانکی و بازار سرمایه و همچنین استفاده از ابزارهای جدید در بازار سرمایه انجام داد و و در مورد رکود نیز اقدامات خوبی شده اما هنوز همه آنها به نتیجه نرسیده است.
نجفی یادآور شد: مثلا اگر شما توجه کنید در سال ۹۳ در بخش صنعت با نگرانیهای جدی ای مواجه بودیم و در راس آن صنعت خودروسازی بوده است که یک صنعت پیشران است. ما الان کاملا از رکود در این بخش خارج شدیم و چیزی حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار خودرو امسال تولید داخلی داشتیم.
او ادامه داد: در بخش صنایع فولاد اقدامات خوبی انجام شد. بخش عمده ای از تولیدات فولاد کشور در سالهای پیش در انبارها بود تا جایی که می گفتند محوطه های بیرون انبارها پر شده از اقلامی که قابل استفاده نیست. الان شما اگر از کارخانههای تولید خودرو سوال کنید همگی نوبت های ۴۰ -۴۵ روزه برای مشتریان قائل هستند.
نجفی با بیان اینکه بخش عمده ای از مباحثی که به رکود مربوط بوده است پشت سر گذاشته شده گفت: ممکن است در صنعت هنوز در بخش هایی دچار مشکل باشیم یا در مسکن ما هنوز دچار مشکل هستیم
او با تاکید بر اینکه در بخش کشاورزی جهش خوبی اتفاق افتاده است گفت: این جهش چه در بخشی که به عملکرد مردم مربوط است مثلا تولید گندم که در سالهای قبل و بعد از انقلاب بی سابقه بوده که دولت در یک سال ۱۱ و نیم میلیون تن گندم از کشاورزان خریداری کند و چه بخشی که به دولت مربوط بوده است مانند بالا بردن بهره وری و راندمان و کاستن از مصرف آب به صورت بیحساب، رخ داده است.
مشاور رییس جمهور تاکید کرد: من فکر میکنم بخش های مختلف را که ببنید عملکرد دولت از نظر اقتصادی قابل دفاع است.
او در پاسخ به این سوال که میزان اشتغال زایی دولت از سال ۹۲ تا ۹۵ چه میزان بوده است گفت: بحثی که هست این است که دولت در دو سال اخیر از لحاظ ایجاد شغل جدید کمابیش موفق بوده است؛ اما در واقع میزان نیاز به شغل جدید بیشتر از کار دولت است. در دو سال اخیر دولت به طور متوسط هر سال به طور خالص ۷۰۰ هزار شغل ایجاد کرده اما ورودی بازار کار مثلا یک تا ۱ میلیون و دویست بوده است؛ در نتیجه یک فاصلهای بین تقاضا و مشاغلی که ایجاد میشود وجود دارد، چرا که ما تقاضای انباشته از گذشته داریم.
او در توضیح این مسئله افزود: مثلا در برههای ورودیها در بازار کار به تاخیر افتاده است. در سالهای گذشته کسانی که لیسانس می گرفتند چون بازار کار آماده پذیرش آنها نبود، میرفتند فوق لیسانس و دکتری. اکنون خیلی از آنها به مرحله نهایی رسیده و متقاضی کار هستند. این یکی از پر چالشترین مسایل از لحاظ اقتصادی و اجتماعی است .
نجفی با بیان اینکه در برنامه ششم ذکر شده بود که باید متوسط رشد ۸ درصد مورد هدف قرار بگیرد گفت: یک علت همین پاسخ گویی به نیاز بازار کار بوده است. ما محاسباتی داشتیم که متوسط رشد ۶.۵٪ هم که باشد هر سال باید ۶۳۰ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری به قیمت ثابت سال ۹۵ داشته باشیم.
او افزود: این روشن است که سرمایه داخلی کفاف این حجم سرمایه گذاری را نمی دهد. سرمایه داخلی در سه بخش باید تقویت شود: یکی سرمایه هایی که دولت عمدتا در طرح های عمرانی دارد، یکی فعالیت های بخش خصوصی و یکی فعالیت بانکها به عنوان تسهیلات برای سرمایه گذاری.
نجفی با تاکید بر اینکه در سالهای آینده آنچه از سرمایه داخلی تامین می شود چیزی حدود ۴۸۰ هزار میلیارد تومان در سال به قیمت ثابت سال ۹۵ است افزود: یعنی ما هر سال گپ صد و پنجاه هزار میلیارد تومانی داریم. این روشن است که این شکاف باید از سرمایه های خارجی تامین شود. بخشی میتواند سرمایه داران ایرانی باشد که در خارج سرمایه دارند و بخشی می تواند تامین مالی به صورت فایننس باشد و بخشی به صورت سرمایه گذاری مستقیم خارجی باشد و مثلا روش هایی که در بخش نفت وگاز مانند بیع متقابل و شبه «بای بک» داریم.
او گفت: ما باید طراحی کنیم که ۱۵۰ هزار میلیارد تومان در سالهای آینده از سرمایه خارجی با روش های مختلف تامین شود. برای این اتفاق تعامل سیاسی و اقتصادی ما با دنیا باید تقویت شود و این به داستان برجام و نتایج حاصل ازآن بر می گردد.
او در پاسخ به سوالی در خصوص نظر رییس جمهور درباره کاندیداتوری سال آینده و اینکه او آیا رییس ستاد انتخاباتی خواهد بود یا نه گفت: بحث مربوط به ریاست من در ستاد روحانی در واقع گمانه زنی و شایعه بود.
نجفی درباره حضور رییس جمهور در انتخابات دوره بعد نیز گفت: ما امیدواریم و تقاضا داریم که رییس جمهور مجددا وارد این میدان شوند و دلیل آن این است که واقعا دولت در چهار سال گذشته اقداماتی را شروع کرده است. زیرساخت هایی که شکل گرفته هم حقوقی هست هم قانونی. انشالله در چهار سال آینده باید به نتیجه برسد واگر خط و سیاست دولت در سالهای بعد تغییر کند قطعا بخش عمده ای از این منابع و اقدامات انجام شده به نتیجه نمی رسد. لذا از رییس جمهور تقاضا داریم که وارد این عرصه بشوند .
او افزود: ایشان تاکنون هیچ وقت به صراحت درباره حضورشان در انتخابات حرفی نزدهاند و در حد همین گمانه زنی ها و شایعات است و امیدواریم وارد شوند ولی طبعا رقبای ایشان هم هستند و مردم انتخاب میکنند.
او در پاسخ به اینکه آیا او مسئولیتی در ستاد روحانی خواهد داشت یا خیر گفت اصلا ستادی تشکیل نشده که من مسئولیتی داشته باشم
او در مورد کاندیدای پوششی در کنار روحانی که توسط برخی اصلاح طلبان مطرح شده است نیز گفت: در این مورد اختلاف نظر وجود دارد. بعضی ها معتقدند تا روز انتخابات که ۲۹ اردیبهشت است هزار و یک اتفاق ممکن است بیافتد.
نجفی با بیان اینکه در هر جای دنیا شما یک سیب هوا می اندازید صد بار میچرخد به زمین می افتد اما در ایران هزار بار چرخ میخورد، گفت: در ایران تحولات سریع است. از این جهت برخی معتقد بودند در کنار روحانی که در صورت ورود به انتخابات گزینه اصلی اصلاح طلبان خواهد بود یکی دو نفر هم خوب است که وارد صحنه شوند و در نقطه مقابل هم برخی استدلالها این است که نیازی نیست و انشالله اتفاقی نخواهد افتاد. حضور روحانی کفایت میکند چه برای بودن یک کاندیدای اصلی و چه برای دفاع از انتقاداتی که متوجه دولت است وچه برای پاسخگویی به رقبای انتخاباتی و در این مورد هنوز تصمیمی گرفته نشده است.
او در پاسخ به اینکه چنین مساله ای در زمان آقای خاتمی در دور دوم مطرح نبوده است که کاندیدای حمایتی قرار بگیرد و همه از یک نفر حمایت کردند گفت: حقیقت این است که الان استراتژی رقبای روحانی و برخی از منتقدان ایشان استراتژی تخریب است . شما در آنچه که توسط کسانی که به عنوان کاندیدا مطرح شده اند دقت کنید خواهید دید که صحبت ها و مواضع انها حتی یک جمله درباره اینکه خود آنها چه برنامه ای دارند نیست و همه استراتژی شان متمرکز بر تخریب دولت استو از این رو برخی میگویند در دفاع از دولت باید چند نفر وارد عمل شوند تا روحانی تنها نماند . نظر من این است که روحانی به تنهایی می تواند پاسخ همه انتقادات را بدهند و یکی مردم جنگی به از صد هزار. از این رو فکر نمیکنم زیاد ضروری باشد.
او گفت: نظر آقای روحانی هم این است که تنها وارد عرصه انتخابات شود.