دولت اوباما برای توافق ایران با بوئینگ چراغ سبز نشان داده است
واکنشها در مواجهه با اعلام خبر احتمال نهایی شدن توافق ایران با بوئینگ متفاوت و گاها متناقض بوده است. در حالی که دولت اوباما از اظهار نظر در این باره سرباز میزند به نظر نیرسد برای این توافق چراغ سبز لازم را نشان داده است
به گزارش ایلنا، خبر معامله تاریخی ایران و بوئینگ و خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای مسافربری از این شرکت هواپیمایی، اعتراض شدید نمایندگان کنگره آمریکا را قبل از اینکه این معاهده نهایی شود به دنبال داشت.
پیتر روسکام نماینده جمهوری خواه کنگره ایالات متحده آمریکا، یک روز بعد از احتمال اعلام خبر عقد قرارداد با بوئینگ در هفته جاری توسط وزیر راه ایران در مصاحبهای با خبرگزاری آمریکایی گفته بود: نگرانیهای آمریکا در خصوص امنیت ملی نادیده گرفته شده است. بوئینگ و جمهوی اسلامی باید بدانند که کنگره آمریکا در مقابل توافقاتی که امنیت مردم آمریکا را به خطر بیندازد سکوت نخواهد کرد.
به گزارش آمریکا امروز، در صورت قطعی شدند خبر توافق چند میلیارد دلاری بوئینگ با ایران ، این برای اولین بار بعد از چهار دهه خواهد بود که یک شرکت هواپیمایی آمریکایی چنین معاملهای با ایران داشته است.این توافق همچنین بزرگترین توافق تجاری بین یک کمپانی آمریکایی و ایران از زمان برداشته شدن تحریمها در شش ماه گذشته خواهد بود.
روز چهارشنبه نمایندگی بوئینگ در شیکاگو دستیابی به یک توافق با ایران را تایید کرد و گفت: ما در حال مذاکره با خطوط هوایی ایرانی جهت تثبیت توافق فروش هواپیماهای مسافربری تجاری و خدمات مرتبط با آن هستیم.
البته نمایندگی بویینگ در شیکاگو اذعان داشت: که قادر به بیان جزییات مربوط به مذاکره با مشتریهایش نیست و پروتکلهای داخلی سازمان این اختیار را به مشتریان داده که پس از دستیابی به توافق خودشان اخبار مرتبط را به اطلاع همه برسانند.
رییس نمایندگی بویینگ در شیکاگو همچنین تصریح کرد: هر توافقی منوط به اخذ اجازه از دولت آمریکاست.
این توافق چند ماه بعد از توافق شرکت اروپایی ایرباس شامل فروش ۷۳ فروند هواپیمای غول پیکر و ۴۵ هواپیمای تک سرنشین برای استفاده های تجاری به ارزش ۲۷ میلیارد دلار ترتیب داده شده است.
روز دوم ژوئن رییس بوئینگ دنیس مویلنبورگ در پاسخ به سوالی در خصوص احتمال فروش هواپیما به ایران گفته بود: فرصت های موجود در بازار قابل توجه است.
او همچنین رگفته بود: بوئینگ در حال مذاکره برای یک توافق با ایران است که انتظار میرود میزان فروش آن به اندازه فروش رقیباش یعنی ایرباس باشد.
دنیس میلنبورگ همچنین خاطر نشان کرد: در حال حاضر سهم بازار برای ایرباس و بوئینگ تقریبا ۵۰/۵۰ است و حالا ما در حال حرکت به سمت نبردی رقابتی هستیم.
تصویب نهایی هر توافقی با ایران به تایید دولت آمریکا نیازمند است چرا که تحریمهای باقیمانده از تجارت دو کشور از طریق دلار جلوگیری میکند.
چیز دیگری که اهمیت دارد اعتراضات جمهوری خواهانی نظیر رسکام است که با برجام نیز مخالفند. رسکام یکی از سه نماینده کنگره است که اصرار داشت بویینگ باید توافقش را برای فروش هواپیما به ایران لغو کند چرا که معتقد بود ایرانیها از این هواپیماها در راستای اهداف نظامیشان برای ارسال مهمات، پول و اسلحه جهت حمایت از تروریسم استفاده خواهد کرد.
به گزارش رویترز، روز چهارشنبه رسکام مدعی شده بود "کمپانی مشهور و کلیدی آمریکایی" مشغول انجام تجارت با "بانک مرکزی تروریسم" است.
در همین رابطه رییس کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان پیش بینی کرده دولت اوباما از این توافق حمایت خواهد کرد.
رویس رییس این کمیته به آمریکا امروز گفت: دولت اوباما به جای اعمال فشار بر روی ایران بعد از توفق هسته ای تبدیل به یک طرفدار رقصنده برای ایران شده است.
حسین عسگری استاد امور بینالملل و تجارت دانشگاه جرج واشنگتن نیز به این روزنامه آمریکایی گفت: ایران نیاز به روز رسانی سیستمهای مالی خود برای برقراری ارتباط با بانکهای اروپایی یا بانکهای آمریکایی دارد. من فکر میکنم این توافق قطعا در همین راستا تعریف میشود و بوئینگ به سختی برای این توافق لابی خواهد کرد.
به گزارش رویترز ایران به دنبال جابگزینی ۴۰۰ هواپیما برای مدرن کردن صنعت هوایی فرتوت خود است.
جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از صحبت در مورد آینده توافق بوئینگ با ایران در خلال نشست خبری هفتگی اش با رسانه ها در روز سه شنبه سر باز زد اما به خبرنگاران در واشنگتن گفت : ایالات متحده آمریکا با اعطای مجوز های موردی برای توافقات مربوط به فروش هواپیماهای مسافربری تجاری و خدمات مرتبط با آن به ایران موافق است.
بر همین اساس تحلیل گران مدعی شده اند که دولت آمریکا قبلا چراغ سبز خود را برای آغاز مذاکرات ایران و بوئینگ نشان داده است.
جان کربی در همین نشست مطرح کرده بود که نمیتواند در مورد اخبار مربوط به بوئینگ اظهار نظر کنم اما می تواند بگوید که تعداد زیادی از کمپانی ها به دنبال عقد قرارداد های روشن برای بهره برداری از فرصت های اقتصادی پیش آمده هستند.
او اذعان کرد تا زمانی که ایران به تعهدات خودش در خصوص مساله هسته ای پایبند باشد ما نیز به تهعداتمان پایبند خواهیم بود .