با گونی به بانک ملت و صادرات دبی پول میبردم/ کارت فروشی میکردیم
دوازدهم جلسه رسیدگی به پرونده متهمان نفتی موسوم به فساد نفتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب آغاز شد.
به گزارش خبرنگار ایلنا، بابک زنجانی متهم ردیف اول پرونده موسوم به فساد نفتی حدود ساعت ۸:۱۵ همانند جلسات قبل با تدابیر امنیتی وارد دادگاه انقلاب شد.
رسول کوهپایهزاده وکیل مدافع بابک زنجانی و دیگر وکلای مدافع و خواهران متهم نیز در دادگاه حضور دارند.
اتفاقات مهم دوازده جلسه گذشته به این شرح هستند:
توضیحات بابک زنجانی در مورد خرید ملک ایران زمین در جلسه دوازدهم
ادامه دفاعیات بابک زنجانی در مورد شکایات مطروحه در جلسه یازدهم
دفاعیه زنجانی نسبت به شکایت بانک مسکن در جلسه دهم
ادامه شکایت بانک مسکن٬ تامین اجتماعی و شرکت نفت در جلسه نهم
شکایت شرکت HK از زنجانی در جلـــــسه هشتــــــم
ارزشیابی اموال بابک زنجانی در جلــــــسه هفتــــــم
ادامه دفاعیات بابک زنجانی در جلـــــــــسه ششــــم
ادامه دفاعیات بابک زنجانی در جلــــــــسه پنجـــــم
ادامه دفاعیات بابک زنجانی در جلـــــسه چهـــــارم
قرائت اتهام کلاهبرداری از وزارت نفت در جلــــــــــسه سوم
رابطه زنجانی با برخی افراد در قرارگاه خاتم در جلـــــــــسه دوم
قرائت کیفرخواست متهم در جلــــــسه اول
آغاز رسمی دادگاه
زنجانی از شرکت نفت ۱۰ میلیارد خسارت خواسته است
وکیل شرکت نفت پیش از ورود به دادگاه انقلاب در جمع خبرنگاران گفت که زنجانی از شرکت نفت ۱۰ میلیارد خسارت خواسته است.
وی گفت: دیشب ایمیلی از یکی از وکلای خارجی زنجانی به دستم رسید که در آن تهدید به پرداخت خسارت شده بودیم. البته پیش از این آمریکاییها از ما شکایت کرده بودند ۱۶ میلیارد یورو از ما خسارت بگیرند، حالا هم که زنجانی جا پای آنها گذاشته و خسارت ۱۰ میلیارد یورویی از شرکت نفت میخواهد.
عرف قیمت شاهنشاهی در دفترخانهها وجود دارد
قاضی صلواتی در آغاز جلسه سیزدهم خواستار توضیح حوالههای صادر شده توسط مؤسسههای وابسته به متهم برای سایر بانکها شد.
بابک زنجانی در پاسخ ابتدا خواستار شد در مورد ملک ایران زمین که در جلسه گذشته مطرح شد توضیح بدهد و با بیان اینکه در جایگاه سختی هستم و هنگام سؤالها و همچنین لباس تنم٬ حضور ذهن ندارم. گاهی موضوعات پس از جلسه دادگاه به ذهنم میرسد و در اینجا میگویم.
متهم نفتی ادامه داد: هنگامی که وزارت نفت این ملک را ۱۶ هزار و ۸۰۰ متر زمین و ۹ هزار متر تراکم ارزشگذاری کرد٬ اعتراض کردم و گفتم که این ملک ۱۷۰ هزار متر تراکم دارد. در ماجرای سند زدن به من گفته شد شما سند بزنید تا جواب کارشناسی مجدد این ملک ارائه شود اما تا زمان ارائه نظر کارشناسی دوم این کار صورت نگرفت. در مورد قیمت ثبت شده هم باید بگویم در دفترخانهها عرفی به نام قیمت شاهنشاهی هست.
سیستم حواله را برای بانکها طراحی کردم
وی در خصوص نحوه حوالهها نیز گفت: تمام مجموعههای بانکی بخشی به عنوان IT دارند تا ارتباطشان با مشتریان تسهیل شود. بر همین اساس من سیستم I۱ to I۱ را در برخی بانکها مانند تجارت، ملت، مسکن، انصار و صنعت و معدن و همچنین صادرات راهاندازی کردم و نحوه کار به این شکل بود که بانکها برای حواله کردن پول برای مشتریان باید اعتبار خریداری میکردند. بانکها باید این اعتبار را از من به شکل یک کارت خریداری میکردند و با ارائه این کارت به یک دستگاه کارتخوان برای آنها اعتباری در سیستم ایجاد میشد تا پولی به همان مقدار به مشتری وی که امکان پرداخت پول به وی به شکل عادی نبود پرداخت شود.
زنجانی افزود: این سیستم از آنجا در بانکها به کار گرفته شد که حسابهای خودشان قابلیت انتقال به خارج از کشور را نداشت بنابراین دستور پرداخت را در سیستم آیوان تو آیوان میگذاشتند و منابع آنها به این شکل به شرکت SCT بنکرز منتقل میشد و در عوض آن مقدار وجه مشخص به مشتریان پرداخت میشد.
پولهایی که با گونی به بانک ملت و صادرات دبی میبردم٬ در سیستم بینالمللی پولشویی است
وی گفت: میگویید SCT BANKERS دبی وجود ندارد و همه من را به عدم صادقت متهم میکنند٬ SCT اگر وجود نداشت در لیست تحریم قرار نمیگرفت.
قاضی صلواتی در ادامه در مورد پرسید آیا SCT BANKERS دبی مجوز فعالیت در ایران را داشته است؟ که بابک زنجانی گفت: کسی نمیتواند به من بگوید برای فعالیت SCT از بانک مرکزی مجوز بگیر.
قاضی صلواتی گفت: بانک مرکزی صراحتا اعلام کرده مجوزی وجود نداشته است، این مقررات کشور است که بابک زنجانی اظهار داشت: پولهایی که با گونی برای بانکهای صادرات و ملت به دبی میبردم٬ در سیستم بینالمللی پولشویی است.
وی با اشاره به انتقال حدود ۳ هزار و ۶۰۰ حواله از طریق سیستم آیوان تو آیوان گفت: این سیستم تاکنون شاکی نداشته است٬ چرا که بانکها از این طریق میتوانستند پولهای غیرقابل انتقال را به مشتریان خود برسانند.
زنجانی در پاسخ به این سؤال قاضی که آیا این سیستم از نظر بینالمللی نیز ارتباطی داشته است، گفت: سیستم آیوان تو آیوان از آبشنهای سوئیس بوده است٬ بنابراین هر شرکتی همچون SCT بنکرز که به سوئیفت متصل باشد از این سیستم نیز استفاده میکند اما سیستم آیوان تو آیوان که به بانکها ارائه کردند چیزی مجزا از آیوان تو آیوان بینالمللی است.
قاضی صلواتی در مورد نحوه جابجایی حوالهها پرسید که آیا اول پول میگرفتید٬ حواله میزدید یا اول حواله میزدید بعد پول میگرفتید؟ که بابک زنجانی پاسخ داد: ما کارتفروشی میکردیم.
وی ادامه داد: برخی از مشتریها که اعتبار داشتند اول کارت را میدادیم و بعدا پول را میگرفتیم و در مورد برخی هم به محض دادن کارت پول را میگرفتیم.
قاضی صلواتی: گفتهاید به I BAN بینالمللی وصل بودهاید اما «س-م» این را تایید نمیکند که بابک زنجانی پاسخ داد: «س-م» یک برنامهنویس حرفهای در داخل ایران است اما اینکه I BAN چگونه کار میکند٬ این آقا نمیداند.
نماینده دادستان: ۱۶ بانک و موسسه مشتری سیستم بابک زنجانی بودهاند
نماینده دادستان در ادامه جلسه رسیدگی به پرونده فساد نفتی گفت: در کل این سیستم I۱ to I۱ حدود ۱۶ مشتری داشته است که بانکهای انصار، مسکن، تجارت، ملت، پست بانک، صادرات، صنعت و معدن و شرکتهای ایران ایر و صدرا از جمله آنها بودهاند. از این ۱۶ مشتری ۵ مشتری هیچ گونه کارکردی در این سیستم نداشتهاند و سهم بانکهای انصار ۲۱ میلیون یورو، مسکن ۶۱ میلیون یورو، تجارت ۲۶۰ میلیون یورو، دوبی یونیک ۲ میلیون و ۸۰ هزار یورو، ملت ۳۹۵ میلیون یورو، پست بانک ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار یورو، صادرات ۵ میلیون یورو و صرافی ذاکری ۱۵ میلیون یورو بوده است که رقم کلی نقل و انتقالها حدود یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون یورو است.
نماینده دادستان گفت: این عمل صرافی است و بر اساس قوانین پولی و بانکی، بانک مرکزی ناظر بر تمام صرافیهاست و بدون نظارت بانک مرکزی امکان ارائه خدمات صرافی وجود ندارد. یکی دیگر از مشکلات سیستم I۱ to I۱ ضوابط استفاده از هر نوع کارت الکترونیکی و همچنین مالزیایی بودن برخی کارتهاست. البته ۳۲۸ هزار و ۱۳۶ یورو از طریق سیستم I۱ to I۱ انجام شد که به دلیل عدم رضایت از این سیستم مابقی وجه از طریق سنتی و بانکی انجام شده است و بسیاری از پیمانکاران نیز از این سیستم ناراضی هستند.
توضیح نماینده بانک ملت در مورد کارتهای بابک زنجانی در بانک
قاضی صلواتی از نماینده بانک ملت سؤال کرد که چه مقدار ارز از طریق سیستم مذکور حواله شده است و ارزش هر کدام از این کارتها چقدر بوده است؟ که وی گفت: ۴۱۹ میلیون یورو از این کارتها خریداری شد که ۳۹۵ میلیون توسط بانک ملت کارسازی شد. نحوه کار این گونه بود که ایشان ابتدا چند حواله آزمایشی انجام داد و سپس وجه دریافت کردند٬ اما در ادامه ابتدا وجه را دریافت میکردند و سپس حواله ارائه میدادند.
نماینده بانک ملت افزود: مبلغ این کارتها نیز از ۵۰ هزار تا یک و نیم میلیون یورو است که در ادامه استفاده از شماری کارتها به مبلغ ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو قابل استفاده نبود بنابراین تسویه شد چرا که در پایان کار فاصله پرداختها زیاد شده بود که نشان میدهد سیستم آنلاین نبوده است.
وکیل بابک زنجانی: اتهامهای وارد شده به موکل من مربوط به زمان تحریمهاست
در اینجا وکیل بابک زنجانی از نماینده بانک ملت پرسید که در آن برهه چه نیازی به استفاده از این سیستم و اقدامات زنجانی داشت که وی پاسخ داد: به سبب تحریمها امکان نقل و انتقال پول در حسابها وجود نداشت.
کوهپایهزاده افزود: ما باید دقت داشته باشیم که در خصوص شرایط عادی صحبت نمیکنیم و تمام اتهامهای وارد شده به موکل من مربوط به زمانی است که بانک مرکزی از پرداختها عاجز بوده است.
وکیل بابک زنجانی ادامه داد: اقدامات موکل من زمانی صورت گرفته است که بانکهای داخلی توان انتقال پول را ندارند و مانند این است که در فضای خاصی به جنگ رفتهایم و موکل من ۶۶۰ میلیون یورو خدمترسانی کرده است و همین دلیل تحریم شده است. اما حالا که جنگ تمام شده است میگوییم که شما در جنگ اجازه استفاده از کلاشینکف را داشتید چرا از آرپیچی استفاده کردید در حالی که وجدانهای آگاه باید بدانند که موکل امروز من که به نگرفتن مجوز بر اساس بخشنامه بانک مرکزی متهم شده است در زمان تحریم چه اقداماتی انجام داده است.
توضیح نماینده بانک تجارت در مورد کارتهای بابک زنجانی
نماینده بانک تجارت در توضیح استفاده این بانک از سیستم کارتهای بایک زنجانی اظهار داشت: بانک تجارت به مبلغ ۲۶۰ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو کارت اعتباری برای سیستم مذکور دریافت کرد که از این میان ۲۰۲ میلیون پرداخت انجام شد و مابقی در زمره طلبهایی بود که بخشی از آن تسویه شد و ۸ میلیون طلب داریم. نمایندگان شرکت SCT بنکرز در گفتوگو با ما حاضر شدند و از کارهای خود صحبت کردند و برای نمونه ۵ حواله صد هزار تایی از بانک ملت برای بانک تجارت به عنوان نمونه ارسال میکنند.
توضیح نماینده شرکت صدرا در مورد کارتهای بابک زنجانی
نماینده شرکت صدرا نیز در ادامه دادگاه با اشاره به انجام عملیات از طریق سیستم I۱ to I۱ گفت: این اقدام دو بار صورت گرفت که بخش اول ۳۲۸ هزار و ۱۳۶ یورو بود و بخش دوم ۱۰ میلیون یورو که از ۱۰ میلیون مبلغ ۵ میلیون و ۴۸۳ هزار یورو منتقل شد و ۴ میلیون و ۵۱۶ هزار و ۴۴۱ یورو عودت داده شد. در مورد نحوه تحویل کارتها روش اینگونه بود مستقیماً توسط آقای زنجانی صورت گرفت که هزینه نصب سختافزار نیر ۵۴۰۰ یورو پرداخت شد و کارمزد آن ۷ در هزار بود.
توضیح نماینده بانک مسکن در مورد کارتهای بابک زنجانی
نماینده بانک مسکن نیز با اشاره به خرید ۶۱ میلیون و ۵۰۰ هزار یورو کارت اعتباری برای انجام مبادلات در سیستم I۱ to I۱ گفت: ۴۸ میلیون یورو از این کارتها از طریق سیستم کارسازی شد و باقی کارتها عودت داده شد و طلب در سال ۹۱ تسویه شد. در ابتدا حوالهها به موقع انجام میشد و در آخر با فاصله و تأخیر ضمن اینکه در ابتدا پول را میریختیم و سپس کارت اعتباری دریافت میکردیم و کارمزد این روند ۷ در هزار محاسبه میشد.
توضیح کارشناس بانک مسکن
کارشناس بانک مرکزی در خصوص این ادعای زنجانی که بین SCT بنکرز و HK قراردادی نبوده است، گفت: در نامهای که شما برای HK ارسال کردهاید آمده است که اگر تا ۲۴ ساعت نسبت به این نامه واکنش نشان ندهید شرایط مندرج در این نامه لازمالاتباع است ضمن اینکه شما درخواستی از HK برای خرید نفت داشتهاید.
وی افزود: شرکت ایزو سال ۲۰۱۱ تأسیس میشود و سال ۲۰۱۲ از H.K نفت میخرد اما ما هر چه گشتیم در اسناد SCT بنکرز در خصوص ISO سابقهای پیدا نکردیم. ۱۱ فقره LC به ارزش ۲ میلیارد و نیم دلار برای H.K گشایش یافته است که متقاضی شرکت ایزو گشایشکننده حساب، شرکت SCT بنکرز ابلاغکننده یا تأییدکننده FIIB و شرکتی که السی برایش باز شده شرکت H.K است و از آنجا که متقاضی گشایشکننده و تأییدکننده هر سه مربوط به آقای زنجانی است در نتیجه ریسک زیادی متوجه شرکت H.K است.
وی تصریح کرد: اکنون این ریسک متوجه شرکت H.K شده است و از آنجا که بانکها و شرکت وابسته به آقای زنجانی دچار مشکل شدهاند H.K نمیتواند به پولهای خود دست یابد ولی اگر یکی از بانکها همچون بانک صادرکننده بانک ثالثی بود H.K به پول خود میرسید.
این کارشناس امور بانکی یکی دیگر از نشانههای انعقاد قرارداد بین SCT بنکرز و HK را اصل ایجاب و قبول دانست و گفت: نفعی از سمت H.K به ISO ارائه شده است بنابراین قرارداد منعقد شده است.