رئیس هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلاستیک ایران خبر داد:
جولان پتروشیمیها در بازار مواد اولیه / تخفیف 20 درصدی مواد اولیه به خارجیها گران فروشی 40 درصدی به داخلیها

رئیس هیئت مدیره انجمن ملی صنایع پلاستیک ایران گفت: اعضای این انجمن توانستند در سال ۹۵ یک میلیارد دلار صادرات داشته باشند این درحالیست که مطابق برنامه ریزیها قرار بود در سال جاری و تا آذرماه این عدد ۲۰ درصد افزایش پیدا کند اما به دلیل کمبود مواد اولیه و عدم قدرت رقابت پذیری در بازارهای صادراتی و افزایش قیمت ارز نتوانستیم به این رقم برسیم بلکه شاهد کاهش ۲ درصدی نیز بودیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، ظهر امروز در نشست خبری انجمن ملی صنایع پلاستیک ایران صحاف امین رئیس هیئت مدیره این انجمن اظهار داشت: انجمن ملی ایران متشکل از چندین انجمن است که در حوزه لوله و اتصالات پلی اتیلن و صنایع تکمیلی مشغول به کار هستند به طوریکه افراد شاغل در زیر مجموعه این انجمن نزدیک به ۸۵۰ هزار نفر است.
وی ادامه داد: اعضای این انجمن توانستند در سال ۹۵ یک میلیارد دلار صادرات داشته باشند این درحالیست که مطابق برنامه ریزیها قرار بود در سال جاری و تا آذرماه مطابق برنامهریزیها این عدد ۲۰ درصد افزایش پیدا کند اما به دلیل کمبود مواد اولیه و عدم قدرت رقابت پذیری در بازارهای صادراتی و افزایش قیمت ارز نتوانستیم به این رقم برسیم بلکه شاهد کاهش ۲ درصدی نیز بودیم.
صحاف ادامه داد: مشکلات ما از سال ۹۳ شروع شد آن زمان که قرار شد تولید کنندگان داخلی مواد اولیه خود را با قیمت بین المللی و ارز آزاد خریداری کنند در حالی که رقبای خارجی ما از مواد اولیهای که پتروشیمیهای کشورمان تولید می کنند استفاده می کنند.آنها با استفاده از تخفیفهای آنچنانی توانستند محصول نهایی را زیر قیمت ما در بازارهای صادراتی عرضه کنند.
صحاف ادامه داد: با این وضعیت ما دیگر امکان صادرات نداریم و دربازار داخل نیز با وجود واردات خصوصاً از کشور ترکیه دچار عقبماندگی خواهیم شد. امروز واحدهای ما با افت تولید مواجه هستند.
وی با اشاره به بالا رفتن قیمت ارز گفت: در ماه جاری قیمت ارز 15 درصد افزایش پیدا کرده و بر قیمت کالای تمام شده 30 درصد اثر گذاشته است. این در حالی است که پتروشیمی مواد خود را به قیمت فوب خلیج فارس عرضه میکند اما همان قیمت نیز به دست ما نمیرسد زیرا بر اثر رقابت گاهی تا 45 درصد ما شاهد افزایش قیمت هستیم که نمونه آن هفته پیش توسط پتروشیمی شازند رخ داد و ماده دی اتیل هگزانول 45 درصد بیشتر از قیمت ارائه شده در بورس به دست مصرفکننده رسید.
وی ادامه داد: دربحث واردات نیز انحصار وجود دارد و عملاً نمیگذارند بخش خصوصی کالایی وارد کند. اولاً برای واردات باید از ارز آزاد استفاده کرد و تعرفه 5 درصدی پرداخت کرد و هنگامی که کالا به ایران میرسد ناگهان پتروشیمیهای داخلی بازار را اشباع میکنند به طوری که قیمت تا 40 درصد نیز کاهش پیدا میکند و عملاً واردکننده ضرر هنگفتی میکند.
در ادامه این نشست صبوری عضو هیات مدیره انجمن ملی پلاستیک گفت: حرف اصلی ما ثبات قیمت ارز و قوانین است. بازار ارز هر روز تغییر میکند و این تغییرات برای تولیدکننده کشنده شده است. از طرف دیگر هر روز یک قانون جدید میآید و دستورالعمل قبلی لغو میشود. همین عدم ثبات است که سرمایهگذار خارجی را فراری داده و سرمایهگذار داخلی ترجیح میدهد پول خود را در بانک بگذارد. سوال من این است کی قرار است نرخ ارز مشخص شود؟ قیمت دلار که دست مردم نیست بانک مرکزی و دولت متصدی آن هستند چطور ارز مبادلهای 3هزار و 600 و ارز آزاد 4700 تومان است. باید یک روزی تکلیف این قیمتها مشخص شود تا بتوانیم کار کنیم.
وی ادامه داد: ما عمدتاً قراردادهای بلندمدت با دولت داریم اما هر روز قیمتها افزایش پیدا میکند و تغییری در رقم قرارداد ایجاد نمیشود. از طرف دیگر دولت هم پول پیمانکاران را نمیدهد. از شهریور امسال تا به حال 30 تا 40 درصد قیمت مواد پتروشیمی افزایش پیدا کرده اما حقوق کارمند و کارگر ثابت مانده است. دولت بهتر است جلوی اختلاس و رانتها را بگیرد تا این مقدار پول از کشور خارج نشود.
وی افزود: هفته گذشته در سازمان توسعه تجارت جلسهای برگزار شد و با توجه به اینکه صادرات شرکتهای پتروشیمی مختص 4 کشورشده است الان بین خودشان رقابت افتاده و گاهاً تا 20 درصد زیر قیمت فوب خلیج فارس کالای خود را عرضه میکنند.
وی ادامه داد: وزیر نفت در ابتدای سال گفت خوراک پتروشیمی ها را به 23 سنت میرسانم اما من اطلاع دارم که در مجلس این عدد را به 17 سنت رساندهاند. این جدا ارز مبادلهای است که پتروشیمیها دریافت میکنند. همه این عوامل سبب شده که پتروشیمیها در ترازنامه خود بالای 50 درصد سود غیر عملیاتی نشان دهند اما در صنایع پایین دستی با رکود مواجه هستند.
صبوری تصریح کرد: مشکل دیگر این است که پتروشیمیهای ما اکثراً لیسانس خود را از شرکت باسیل گرفتهاند این در حالی است که سابیک عربستان 5 سال پیش این شرکت را خریده و همین امر باعث شده که پتروشیمیهای ما در تولید 10 تا 20 محصول محدود شود.
وی در پایان افزود: امروز ما به فکر تولید اشتغال نیستیم بلکه نگران بیکار شدن همین 850 هزار نفری هستیم که در این صنعت مشغول به کارهستند. ارزان فروشی پتروشیمیها به شرکتهای خارجی سبب شده که امروز ما به فکر انتقال کارخانه خود به ترکیه باشیم تا بتوانیم مواد اولیه ارزانتری را تهیه کنیم و بازار عراق و افغانستان که روزی در تسلط کامل ما بود را دوباره پس بگیریم اما نتیجه این کار بیکار شدن کارگر ایرانی و اشتغال کار ترک است.