ادغام موسسه ثامن و بانک مهر اقتصاد در حال انجام است/ دلار از چرخه معاملات جاری بانک مرکزی حذف شد
رییس کل بانک مرکزی از حذف دلار از معاملات جاری این بانک و نظام بانکی کشور خبر داد.
به گزارش ایلنا؛ ولی الله سیف امروز در حاشیه هفتمین مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری در بانک مرکزی و در جمع خبرنگاران با بیان اینکه آنچه که مسلم است دلار از معاملات جاری بانک مرکزی و نظام بانکی کشور حذف شده است، گفت: دلار کاربرد زیادی در نظام بانکی ما ندارد و ما مطالبات خود را با سایر ارزها دریافت می کنیم.
رییس کل بانک مرکزی اظهارداشت: همچنین پرداخت های ارزی ما نیز به سایر ارزها انجام می شود. ما در زمینه ارزی بحث یکسان سازی نرخ ارز را در پیش داریم که در زمان مقتضی خود انجام خواهد شد.
سیف در پاسخ به سوالی درباره بسته شدن حساب اتباع ایرانی در برخی از کشورها از جمله چین و امارات، گفت: این از آن جمله خبرهایی است که چندان رسمی نیست؛ البته ممکن است مواردی وجود داشته باشد که یک بانک خاص بنا بر یک سیاست مشخص سخت گیری هایی را درباره اتباع ایرانی انجام دهد.
وی ادامه داد: چین به طور مشخص اعلام کرده که این موضوع تنها مرتبط با ایران نیست و یک سیاست داخلی در بانک مربوطه بوده، ولی بانک مرکزی به این موضوع حساسیت داشته و آن را پیگیری می کند.
همکاری ۲۴۵ بانک خارجی در ایران
رییس کل بانک مرکزی درباره برقراری روابط کارگزاری با بانک های خارجی بیان داشت: در حال حاضر و پس از برجام ۲۴۵ بانک در حال همکاری با بانک های ایران هستند و روابط کارگزاری ما با آنها برقرار شده است.
سیف در پاسخ به سؤال دیگری تاکید کرد: معاونت نظارتی بانک مرکزی دارای کمیسیونی است که مدیران عامل و مدیران کلیدی بانک ها باید تاییدیه این کمیسیون را داشته باشند و در صورت تایید شدن از سوی این کمیسیون، صلاحیت آنها برای کسب مقام تایید می شود.
وی درباره تفاوت نرخ ارز مبادله ای و بازار آزاد و برنامه های بانک مرکزی برای مدیریت نرخ ارز گفت: طبیعتا نظام ارزی کشور، نظام ارزی شناور مدیریت شده است.
رییس کل بانک مرکزی درباره نرخ ارز در لایحه بودجه ۹۷ گفت: این نرخ یک مبنای محاسباتی دارد و نرخ ۳۵۰۰ تومان در بودجه نیست، بلکه مبنایی برای محاسبات پایه است. ممکن است نرخ ارز در بازار بالا و یا پایین برود و همچنین حجم عرض نیز کاهش یابد ولی نرخ افزایش یابد؛ لذا معادل ریالی در نظر گرفته شده می تواند مورد استفاده قرار بگیرد.
وی افزود: طبیعتا نرخ ارز ۴ هزار و ۲۵۰ تومان نیست و در آینده نرخ متعادل تری را شاهد خواهیم بود. رییس کل بانک مرکزی درباره پیش بینی شدن ۱۰۰ میلیارد تومان در لایحه بودجه برای یکسان سازی نرخ ارز، گفت: ما اصولا اقدامی را در دست داریم که برخی از کالاها که تامین ارزی آنها از طریق ارز مبادله ای است، به ارز آزاد منتقل شود و موارد محدودی وجود دارد که با ارز مبادله ای تامین می شود.
سیف ادامه داد: فکر میکنیم برای یکسان سازی نرخ ارز مقدماتی لازم است که عمده آن انجام شده است. سایر موارد در شرف انجام است و بعد از آن طبیعتا یکسان سازی انجام خواهد شد. وی ادامه داد: بودجه در نظر گرفته شده برای یکسان سازی نرخ ارز در حقیقت بودجه ای جبرانی برای اقلام و کالاهایی است که در ازای ارز گران تر ممکن است قیمت آن افزایش پیدا کند؛ دولت از محل آن بودجه حمایت می کند که قیمت ها افزایش پیدا نکند.
زمان یکسان سازی نرخ ارز
رییس شورای پول و اعتبار در پاسخ به این سوال که آیا می توانید زمانی را برای یکسان سازی نرخ ارز تعیین کنید؟ اظهارداشت: روابط بانکی بین المللی در این رابطه خیلی مهم است و هنوز احساس می کنیم که نیاز به اقدامات دیگری است و نمی توانیم زمان بندی کنیم تا آنکه فضای بین المللی مهیا شود.
سیف تصریح کرد که بهتر است زمانی را برای یکسان سازی نرخ ارز تعیین نکنیم؛ با این حال مقدمات کار آماده است و دستورالعمل ها و روش های کار روشن است و به محض آنکه پیش نیاز مهیا شود، یکسان سازی عملیاتی می شود.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده برای جلوگیری از فعالیت موسسات غیرمجاز گفت: اقداماتی که اخیرا انجام شد و خوشبختانه فعالیت های مخرب و اخلال گر نداریم؛ موسسات غیرمجاز فعالی نداریم و این فضایی را ایجاد کرده که نظام بانکی ما می تواند با انضباط فعالیت های بانکی خود را انجام دهد و می توانیم به تدریج به سمت نرخ های سود متناسب با تورم برویم.
سیف اظهارداشت: این مسیر در همین فعالیت هایی که موسسات غیرمجاز داشتند، بخشی از منابع مالی مردم عزیز را طبیعتا مورد تزلزل و سوء استفاده قرار گرفته و خوشبختانه با هماهنگی سه قوه و همه امکانات بسیج شده تا تمامی منابع متعلق به مردم از هر جایی که هست شناسایی شده و بازگردد.
رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: همانطور که قبلا گفتیم تعداد زیادی از سپرده گذاران که رقم های کمتری داشتند تسویه حساب شدند و تعداد دیگری که از رقم تعیین ما بیشتر بود، میزان حداقل پرداخت شده است؛ پرداخت های بعدی انشاء الله با سرعت در حال پیگیری است تا دارایی های متعلق به این موسسات بوده و از محل منابع سپرده گذاران تهیه شده و ممکن است برای فرار از پرداخت بدهی ها به اسامی دیگری منتقل شده باشند با اقدام قوه قضاییه در حال شناسایی هستند تا بازگردند و بتوانیم پرداخت های بعدی را انجام دهیم.
وضعیت ادغام موسسه ثامن و بانک مهر اقتصاد
وی درباره موسسه ثامن و ادغام آن با بانک مهر اقتصاد گفت: این اقدام در شرف انجام است و مشکل آن جدی نیست و میتواند حل شود.
رییس شورای پول و اعتبار گفت: مؤسسه ثامن، موسسهای نیست که منحل شود و در حال تجمیع شدن است و لذا سپرده گذاران آن می توانند سپرده های خود را حفظ کنند یا بروند بگیرند؛ هیچ تزلزل و نگرانی جدی درباره موسسه ثامن وجود ندارد.
سیف در پاسخ به سوالی درباره سرمایه گذاری برخی از افراد در بازار ارز اظهارداشت: من فکر می کنم اگر کسی برای کسب سود در بازار ارز وارد شود، ضرر خواهد کرد؛ بازار ارز ما بازاری نیست که بشود در آن سفته بازی کرد.
وی ادامه داد: در گذشته نیز نشان داده شده کسانی که برای کسب سود، پس انداز و سفته بازی به بازار ارز مراجعه می کنند، ضرر کرده اند زیرا سیاست های بانک مرکزی نیز بر این اساس است که بازار ارز برای کسب سود نیست و باید با ثبات به فعالیت های خود ادامه دهد. تجربه نشان داده و سیاست های بانک مرکزی بر این اساس است که این بازار کسب سود نیست و با ثبات مناسبی فعالیت خود را ادامه می دهد و کسانی که در گذشته این کار را کردند با زیان مواجه شدند و نرخ سود بانکی ۱۵ درصدی موجود حتما و حتما بهتر از سودی است که از محل افزایش نرخ ارز می تواند حاضل شود.