خبرگزاری کار ایران

مناظره فرهنگی كاندیداهای ریاست جمهوری/۲

حسن روحانی: باید امور فرهنگی به نظام‌های صنفی واگذار شود

حسن روحانی: باید امور فرهنگی به نظام‌های صنفی واگذار شود
کد خبر : ۷۸۸۲۴

برای مبارزه با فساد در هر امری باید به رسانه‌ها و مطبوعات توجه کنیم و به آنها آزادی بدهیم و فقط نباید به نظارت شکلی اکتفا کنیم.

ایلنا: حجت الاسلام حسن روحانی نامزد یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری معتقد است که باید امور فرهنگ را به نظام‌های صنفی واگذار کنیم.

به گزارش خبرنگار ایلنا، حجت الاسلام حسن روحانی در دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به اهمیت مساله فرهنگ گفت: مساله فرهنگ و آسیب‌های آن یکی از مهمترین مسائل انقلاب است زیرا انقلاب ما فرهنگی بود اما امروز بعد از 35 سال در حوزه فرهنگ آنچه باید وجود داشته باشد، شایسته نیست.

وی ادامه داد: انقلاب ما اخلاق محور بود اما امروز باید پرسید آیا اخلاقی در جامعه وجود دارد؟ زیرا دلیل آن این است که وقتی در رسانه عمومی حرف‌های مبالغه‌آمیز زده می‌شود و آماری گفته می‌شود که درست نیست و یا به کسانی بدون آنکه دادگاهی شده باشند و حکمی صادر شده باشد، تهمت و افترا زده می‌شود این امر در اخلاق تاثیر می‌گذارد.

روحانی افزود: وقتی اخلاق از بین می‌رود اعتماد عمومی نیز از بین می‌رود و به دنبال از بین رفتن اعتماد عمومی، دچار مسائل دیگری در بخش‌های دیگر می‌شویم.

وی با تاکید بر افزایش آمار صدور چک‌های بی‌محل افزایش طلاق گفت: آسیب‌های اجتماعی ریشه در مشکلات فرهنگی دارد زیرا زمانی که مبانی فرهنگ آسیب می‌بیند به مسائل اجتماعی نیز می‌رسد.

روحانی با اشاره به راهکار خود برای حل مشکلات فرهنگی گفت: باید در بخش فرهنگ تمرکززدایی کنیم. تا زمانی که فرهنگ دولتی است مسائل حل نمی‌شود و ما باید به‌جای ترویج به دنبال تعمیق باشیم نه فقط اینکه به دنبال آمارسازی باشیم.

وی ادامه داد: نباید همه کارها به دست دولت باشد. دولت باید نظارت کند و سیاستگذاری کند و سیاست‌هایش شفاف باشد زیرا با سیاست‌های شفاف ایجاد فضای امن می‌شود.

روحانی با اشاره به اینکه باید امور فرهنگی به اصحاب هنر و فرهنگ واگذار شود، گفت: راه حل این است که در ابتدا بسیاری از قوانین شفاف شود و بعد به نظام صنفی در هنر رسانه توجه کنیم و امور فرهنگی به پیشکسوتان و صنوف در هنر روزنامه و رسانه سپرده شود.

وی ادامه داد: مگر فرهنگ مساله‌ای است که دولت به تنهایی بتواند آن را به تنهایی حل و فصل کند؟ امروز اخلاق مطلوب و مورد انتظاری که ما می‌گوییم در جامعه وجود ندارد. البته اخلاق جامعه قبل از انقلاب نیز وجود داشت و مردم به باورهای خود احترام می‌گذاشتند.

وی با اشاره به اینکه با سانسور مخالف است، گفت: آیا مقدسات را فقط آن فردی که به دنبال ممیزی است و در اداره‌ای برای ممیزی نشسته می‌داند و باید کنترل کند؟

روحانی افزود: اینکه گفته می‌شود فرهنگ اشرافی‌گری و اسراف نباید باشد درست است اما متاسفانه باید ببینیم و بدانیم کسانی دم از ساده زیستی می‌زنند و یا دم از مبارزه از فساد می‌زنند که در دوره آنها فساد 3 هزار میلیاردی وجود دارد.

حجت الاسلام حسن روحانی با اشاره به اهمیت آزادی رسانه‌ها و مطبوعات گفت: برای مبارزه با فساد در هر امری باید به رسانه‌ها و مطبوعات توجه کنیم و به آنها آزادی بدهیم و فقط نباید به نظارت شکلی اکتفا کنیم.

وی ادامه داد: من معتقدم فرهنگ تزریقی نیست و یا مانند آبشاری نیست که از بالا آن را به روی مردم باز کنیم بلکه فرهنگ چشمه جوشانی است که در بیشتر مردم وجود دارد. اما در امر فرهنگ نباید نگاه قیم‌مابانه داشته باشیم بلکه باید فرهنگ را قوام دهیم.

سایر نامزدها در جواب صحبت‌های روحانی انتقاداتی را به شرح زیر مطرح کردند:

محمدباقر قالیباف: این بحث که مسئولان در فرهنگ تاثیرگذار هستتند کاملا درست است اما باید بگوییم که چه راهکاری برای فرهنگ داریم و دولت به معنای مدیر با چه رویکرد فرهنگی قرار است به جامعه نگاه کند و اگر تمرکززدایی از بین برود چه راه‌حلی داریم.

محسن رضایی: دامن رفتار غلط دولت مردان بر فرهنگ بسیار زیاد است و سوال من این است که ما چگونه می‌خواهیم یک تحول فرهنگی به وجود بیاوریم.

محمد غرضی: آیا فرهنگ یک جامعه تزریقی است یا اکتسابی آیا دولت‌ها می‌توانند فرهنگ را تغییر دهند؟

عارف: نکته کلیدی در امر فرهنگ همانی است که آقای روحانی گفتند و آن تمرکززدایی است. زیرا اگر ما نگاه درست کنیم ابتدا باید نگاه قیم‌مابان دولت حل شود و اگر این نگاه حل نشود تمرکززدایی سودی ندارد. امروز می‌بینیم که خانه سینما به خاطر یک اختلاف بین وزارت ارشاد و مدیران آن تعطیل می‌شود و این درست نیست باید مشخص شود که در تمرکززدایی تشکل‌های مردمی و نهادهای مردم در حوزه فرهنگ به چه شکل فعالیت می‌کند.

سعید جلیلی: فرهنگ دو بخش تهدیدمحور و فرصت محور دارد اگر به بخش فرصت محور توجه نشود همان تهدید محور است و تهدیدها را نمی‌توان مهار کرد لذا باید به فرهنگ گزینشی نگاه نکرد. زمانی در این کشور اشرافی‌گری در حال شکل گیری بود و تبعیض به عنوان ارزش مطرح بود اما امروز دیگر نیست دولت خودش باید جلوی اشرافی‌گری را بگیرد.

علی اکبر ولایتی: توقع ما این است که بعداز آسیب شناسی راه حل‌ها را بیان کنیم. زیرا دامنه فرهنگ بسیار وسیع است و من سوالم این است که راه حل چیست؟

حدادعادل: ایشان نگران باورها هستند و سانسور را نقد کردند. من مدافع سانسور نیستم اما سوالم این است که اگر در یک اثر هنری به باور دینی و ارزش‌ها اهانت شود و ریشه‌ها مورد هجوم قرار بگیرد آیا ایشان اجاره می‌دهند آن کتاب یا فیلم منتشر شود؟ آیا در جامعه ما هیچ فردی نیست که گفتارش اخلاقی باشد؟ آیا فرهنگ مذهبی مردم توسط خود آنها به وجود نیامده است؟

ارسال نظر
پیشنهاد امروز