در گفتوگو با ایلنا اعلام شد:
عدم توجه به معیشت معلمان در برنامه ششم/ هیچکدام از پیشنهادات تشکلها لحاظ نشد
یک کارشناس آموزش و پرورش از عدم توجه به معیشت معلمان در برنامه ششم توسعه خبر داد.
رضا نهضت؛ کارشناس آموزش و پرورش، در گفتوگو با خبرنگار ایلنا، با انتقاد از کم رنگ بودن سهم آموزش و پرورش در برنامهٔ ششم توسعه کشور، گفت: متاسفانه آنچه که به عنوان لایحه دولت برای برنامه ششم توسعه ارائه شد، بسیار دور از انتظار و بر خلاف پیش بینی تشکلهای صنفی معلمان بود.
وی ادامه داد: به واسطهٔ رابطهٔ نسبتا خوب دولت با تشکلهای صنفی، که البته کم سابقه است و از محاسن این دولت است، جلسات متعددی با حضور نمایندگان تشکلها، با محمد باقر نوبخت، رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، برگزار شد و نمایندگان تشکلها، پیشنهادات خوبی برای برنامه ششم به ایشان ارائه دادند. انتظار آن بود که حداقل برخی از این پیشنهادات، در برنامه لحاظ میشد، اما متاسفانه خروجی، واقعا ناامیدکننده بود و هیچ کدام از پیشنهادات تشکلها، در برنامه لحاظ نشده بود.
نهضت با بیان اینکه سهم آموزش و پرورش در برنامه ششم، فقط طرحِ خریدِ خدمات آموزشی از بخش خصوصی بوده است، گفت: این طرح دو سال است که اجرا میشود و هنوز محاسن و معایب طرح، به طور کامل مشخص نیست. آنچه به گوش میرسد؛ این است که این طرح، نه تنها نتوانسته به کیفیت آموزش و پرورش بیافزاید که چه بسا از کیفیت آن کاسته باشد؛ ضمن اینکه معلوم نیست، آیا این طرح باعث صرفهجویی شده است و یا اینکه اتلاف منابع دولتی، برای پر کردن صندلیهای خالیِ مدارس غیردولتی ضعیف بوده است.
وی اضافه کرد: برای تدوین برنامه ششم، باید به اسناد بالادستی مانند نقشه جامع علمی کشور و نیز سند تحول توجه داشت. در نقشه جامعه علمی کشور آمده است که سهم آموزش و پرورش از تولید ناخالص داخلی کشور، باید به ۷ درصد برسد و این درحالی است که بنا بر برخی گزارشها، این سهم در سال جاری به کمتر از ۱ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: همچنین در چشم انداز علمی کشور، لزوم توجه هر چه بیشتر به مهدکودکها و پیش دبستانی آورده شده است. حل مشکلات معیشتی و اجتماعی معلمان نیز، از دیگر موارد این چشم انداز است، با این وجود واقعا جای تعجب است که این موارد اصلا در برنامه ششم مد نظر نبودهاند.
نهضت با انتقاد از حذف پرداختی سهم دولت به صندوق ذخیره فرهنگیان، در برنامه پنجم ابراز داشت: متاسفانه در دولت قبل، پرداختی سهم دولت به صندوق ذخیره را حذف کردند. امید بود که در دولت جدید و در برنامه ششم این سهم دوباره دیده شود که متاسفانه این گونه نشد. بدون سهم دولت، صندوق ذخیره فرهنگیان، چندان توجیه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: در زمان دولت آیت الله هاشمی، با وجود بدهیهای فراوان دولت و نیز برنامههای سازندگی، این سهم پرداخت میشد، اما با وجود درآمدهای نفتی بالا در دولت قبل، این سهم در برنامه پنجم حذف شد.
نهضت در پاسخ به این سوال خبرنگار ایلنا که چه اقداماتی برای حقوق و دستمزد معلمان، در برنامه ششم پیشبینی شده است، ابراز داشت: متاسفانه در این مورد مطلبی نیامده است؛ این در حالی است که هم چشمانداز علمی کشور و هم سند تحول، به رفع مشکلات مادی و معیشتی معلمان تاکید داشتهاند. ضمن اینکه تقریبا همهٔ مسئولان کشور، متفق القولاند که دریافتی معلمان، پایینتر از دریافتی سایر کارمندان دولت است.
نهضت با بیان اینکه تغییر بانک عامل، یکی از مواردی است که میتواند به معیشت معلمان کمک کند، گفت: امسال ۳۰ هزار میلیارد بودجه آموزش و پرورش است که نزدیک ۲۸ هزار میلیارد آن، مربوط به دستمزد و حقوق کارمندان است و توسط بانک ملی پرداخت میشود. اگر بانک، به این ۲۸ هزار میلیارد تومان، سود روز شمار بدهد، احتمالا مبلغ قابل توجهی مثلا حداقل ۱۰۰۰ میلیارد تومان خواهد شد، که میتواند هم در بیمه تکمیلی و هم در پرداخت رفاهی به معلمان، آن گونه که به سایر سازمانها دولتی پرداخت میشود، کمک کند.
وی اضافه کرد: از دولت میخواهیم به آموزش و پروش این اختیار را بدهد که از طریق یک بانک خصوصی، حقوق و دستمزدهایش را پرداخت کند.
نهضت با انتقاد از بانک ملی گفت: به رغم مبلغ بالایی که به واسطه آموزش و پرورش، در حساب بانک ملی میرود، این بانک نه تنها سودی بابت این مبلغ پرداخت نمیکند، بلکه تسهیلات حداقلی با سودهای معمولی و مانند سایر بانکها را، برای تعداد محدودی از معلمان در نظر میگیرد.
نهضت گفت: امیدواریم که دولت با بازنگری در برنامه ششم توسعه، توجه بیشتری به آموزش و پرورش داشته باشد و نظر کارشناسان آموزش و پرورش و تشکلهای صنفی را مدنظر قرار دهد.