افزایش آمار خشونت در میان زنان/ تحقیر زنان در دنیای مجازی
یک جامعه شناس گفت: زنان در جامعه ما اغلب از محرومیت رنج میبرند و این محرومیت باعث میشود که آنان گاهی دست به اعمال خشونتآمیز بزنند.
افشار نادری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره علل بروز خشونت در میان زنان با بیان اینکه در حال حاضر فشارهای ساختاری همچون فشار فرهنگی، فشار اقتصادی، فشارهای آموزشی و فشار وارده از سوی برخی باورهای عمومی برتمامی افراد جامعه زیاد است، گفت: اما میزان فشارهای وارد بر زنان مضاعف است، به عنوان مثال زمانی که بنابر وجود مشکلات، موضوع تعدیل نیرو پیش میآید، ابتدا معمولا این زنان هستند که از کار اخراج میشوند، همچنین وقتی برخی قوانین جدید تصویب و ابلاغ میشود، این قوانین ابتدا اغلب زنان را محدود میکند.
وی با اشاره به اینکه درجامعه بسیاری از نیازهای زنان برآورده نمیشود، افزود: به عنوان مثال زنان نیازهای اقتصادی دارند، اما برای داشتن کار، مردان در اولویت قرار میگیرند. زنان نیازهای جسمی دارند، اما با توجه به کاهش میزان ازدواج در جامعه و به دلیل باورهای موجود که اجازه میدهد؛ مردان از طرق غیررسمی نیازهای جسمی خود را برآورده کنند و به زنان چنین اجازهای داده نمیشود، گروهی که بیشتر در این زمینه آسیب میبینند، زنان هستند. همچنین باورهای عمومی به صورت مداوم نحوه پوشش، آرایش و رفتار زنان را زیر سوال میبرد، لذا فشار در جامعه بر زنان بیش از مردان است.
افشار نادری با بیان اینکه براساس نظریات روانشناسی محرومیت باعث میشود؛ افراد در جامعه دست به خشونت بزنند، اظهار کرد: به بیان دیگر وقتی نیاز فرد برآورده نمیشود، تلافی ناراحتی خود را جای دیگر در میآورد؛ به عنوان مثال مردی که از کار اخراج میشود، در خانه با همسر خود بداخلاقی میکند.
این جامعهشناس افزود: اگر نظریه محرومیت را بپذیریم؛ میتوانیم بگوییم که زنان در جامعه ما اغلب از محرومیت رنج میبرند و این محرومیت باعث میشود که آنان گاهی دست به اعمال خشونت آمیز بزنند.
وی با اشاره به نظریه خشونت فرهنگی در جامعهشناسی بیان کرد: براساس این نظریه خشونت جنبهای فرهنگی دارد و اگر مردم نسبت به آن واکنش نشان ندهند، روز به روز برمیزان آن افزوده شده و توسعه مییابد.
جامعه نسبت به انتشار مطالب ضد زن در فضای مجازی واکنش نشان دهد
افشار نادری در ادامه در خصوص تاثیر مطالبی که در فضای مجازی برای تخریب و تحقیر زنان منتشر میشود، خاطرنشان کرد: حقیقت آن است که رواج مطالبی با مفهوم تخریبی علیه زنان میتواند، بر نگاه زنان نسبت به خود تاثیری منفی داشته باشد. اما جامعه میتواند با برخورد با منتشرکنندگان این مطالب در فضای مجازی از انتشار آنها جلوگیری کند. راه برای مبارزه وحذف این مطالب باز است.
این استاد دانشگاه با تاکید برضرورت هوشیاری جامعه نسبت به نشر این مطالب و لزوم ممانعت از القای چنین نگاهی در زنان نسبت به خودشان افزود: معمولا اینگونه مطالب را افرادی در گروههای مرتبط با فضای مجازی نشر میدهند که بیکار بوده و در فضای مجازی پرسهزنی میکنند. بنابراین افرادی که دارای وابستگیهای اجتماعی هستند به اینگونه مطالب نمیپردازند.
وی دادن کار به افراد جامعه را از عواملی دانست که میتواند از نشر مطالب بیهوده در فضای مجازی پرهیز کند و مانع از پرسهزنی افراد در فضای مجازی شود.
افشار نادری همچنین در خصوص افزایش اعتیاد در میان زنان گفت: یکی از دلایل روانی ابتلا به اعتیاد، انزواگرایی افراد است به بیان دیگر فرد میخواهد از اجتماعی که او را آزار میدهد، کنارهگیری کند، لذا منزوی بودن را به جای ایفای نقش در جامعه بر میگزیند.
وی تاکید کرد: نباید به افراد اجازه دهیم، منزوی و طغیانگر شوند؛ بلکه باید آنان را به هنجارمندی سوق دهیم و این برعهده سیاستگذاران جامعه است که به افراد شغل و مسئولیت دهند.
زنان از عرصههای اجتماعی و سیاسی کنار زده نشوند
این جامعهشناس با تاکید بر نقش مسئولان زن بر کاهش آسیبهای اجتماعی در میان زنان اظهار کرد: وقتی زنان باور کنند که میتوانند در جامعه تاثیری مثبت داشته باشند، کمتر به سمت اعمالی میروند که آنان را منزوی کند.
افشار نادری خاطرنشان کرد: آنچه که باید در انتخاب زنان به عنوان مسئولان سیاسی و اجتماعی جامعه موثر باشد، سلامت زندگی و میزان تاثیرگذاری آنان است و نه سایر مسائل، لذا فضای جامعه باید به نحوی برای زنان باز باشد که آنان خود را باور کرده و مسئول جامعه بدانند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه زنان وارد شده به عرصه سیاست باید برای خود رسالتی قائل شده و بررسی کنند که چگونه میتوانند به جامعه خدمت کرده ،افکار زنان را تحت تاثیر قرارداده و آنان را به نحوی مسئولیتپذیر کنند که دست به خشونت و سایر رفتارهای ضداجتماع نزنند، تصریح کرد: زنان وارد شده به عرصه سیاست باید مسئولیتی دو برابر مردان در خود احساس کنند و جامعه نیز باید اجازه ورود زنان به عرصه های سیاسی همچون ورود به مجلس را داده و زنان را کنار نزند.